Ilość | Składnik |
---|---|
białej czekolady | |
mleka | |
masła | |
cukru | |
cukru wanilinowego | |
mleka w proszku | |
100 g | pokruszonych herbatników (opcjonalnie) |
zmielonych, niesolonych orzechów arachidowych | |
drobno posiekanych orzechów arachidowych | |
spirytusu | |
kilka kropel aromatu arakowego |
Ilość | Składnik |
---|---|
białej czekolady | |
masła | |
mleka | |
ewentualnie może być gotowa biała polewa |
Mleko zwykłe podgrzewamy z cukrami i masłem. Czekoladę rozpuszczamy na parze. Do mleka dodajemy przesiane mleko w proszku, miksując, żeby nie było grudek. Porcjami dodajemy stopioną, ciepłą czekoladę. Wrzucamy jeszcze orzechy, kilka kropel spirytusu i aromatu arakowego. Mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Po godzince dodajemy pokruszone herbatniki, mieszamy. Masę przekładamy do foremki na michałki, wstawiamy do lodówki do stwardnienia. W kapieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę, obtaczamy w niej cukierki, pozostawiamy do zastygnięcia.
Smacznego :)
Dzisiaj zapraszam na małą cukierkową ucztę. :) Odkąd zakupiłam formę na cukierki, wiedziałam, że muszę je szybko zrobić. Jeśli lubicie Białe Michałki firmy Wawel, ten przepis powinien Wam przypaść do gustu. Cukiereczki wychodzą naprawdę zbliżone w smaku do tych oryginalnych i ciężko poprzestać na jednej sztuce. Ale spokojnie, chęć wbicia się na święta w co najmniej ten sam rozmiar nie pozwoli Wam zjeść ich za dużo. :) To w sumie jest ich zaleta, można je przechowywać przez jakiś czas i delektować się nimi po kawałeczku, kiedy najdzie nas nieodparta pokusa. :)
Na pewno przypadną do gustu również dzieciom, do tego stopnia, że musiałam je przed córcią chować po różnych kuchennych zakamarkach. :) Przepis nieco zmodyfikowany, widziałam na kilku blogach, ale w oryginale pochodzi chyba stąd.
Ilość | Składnik |
---|---|
białej czekolady | |
mleka | |
masła | |
cukru | |
cukru wanilinowego | |
mleka w proszku | |
100 g | pokruszonych herbatników (opcjonalnie) |
zmielonych, niesolonych orzechów arachidowych | |
drobno posiekanych orzechów arachidowych | |
spirytusu | |
kilka kropel aromatu arakowego |
Ilość | Składnik |
---|---|
białej czekolady | |
masła | |
mleka | |
ewentualnie może być gotowa biała polewa |
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
W oryginalnych michałkach są kawałki orzechów, a nie herbatników xD
W tych również :) a herbatniki dajemy "opcjonalnie" :)
@Anonim - mozna zastąpić np. foremkami do czekoladek lub silikonowymi foremkami do lodu.
Czym można zastąpić specjane foremki do michałków?
Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź:) Teraz tylko muszę upolować taką foremkę i brać się za cukiereczki Michałki!:) Pozdrawiam
@Doradr - foremka wygląda tak: http://babeczkowo.pl/michalki-sf060-p462.html Pozdrawiam serdecznie :)
Witam:) Świetny ten Pani blog:) Proszę tylko mi powiedzieć, albo podać link jak wygląda taka foremka do "Michałków" :D Pozdrawiam serdecznie
Kocham białe Michałki koniecznie musze wypróbowac ten przepis.
@Natalie - widziałam np tutaj http://babeczkowo.pl/michalki-sf060-p462.html, pozdrawiam serdecznie
a skad wziac taka foremke ;>
@Kina - niestety dokładnie już nie pamiętam, bo robiłam je już dość dawno, ale na pewno kilkadziesiąt, myślę, że ok. 50 szt.
A ile pralinek wychodzi z tego przepisu?
Kasiu, ja ten przepis wykorzystałam jako spód do ciacha i powiem szczerze.....znikneło w ekspresowym tempie ;)
Anonimowy - ja kupiłam na allegro, ale wiem, że są też tutaj: http://babeczkowo.pl/michalki-sf060-p462.html, pozdrawiam serdecznie
a gdzie kupiłaś taką foremkę?
Sliczne! musze zrobic! mam tylko okragle foremki wiec beda w innym ksztalcie:)
@Shy, polecam serdecznie!:)
@Jolu, smakują jeszcze lepiej! :)
@Aurora, dziękuję! :)
@OlciakyvelOlcik - cieszę się, że mogę być sprawcą uśmeichu :) a przepis serdecznie polecam :)
o kurczę!
białe michałki to nasze (ostatnio) ulubione cukierki.
ojjojojj! zabieram ten przepis z wieelkim uśmiechem na ustach
Ale cukiernicze perełki! :D
muszę wypróbować ten przepis, bo wyglądają obłędnie:)
uwielbiam białe michałki. Musze wypróbowac Twój przepis :]
@Kisiel - można kupić np. tutaj http://babeczkowo.pl/michalki-sf060-p462.html
Serdecznie dziękuję Wam za wszystkie komentarze, wywołały całe mnóstwo uśmiechów na mojej twarzy. :) Cieszę się, że Michałki Wam się spodobały i szczerze polecam wypróbujcie je! :)
Przepięknie wyglądają! Aż nabrałam ochoty żeby lecieć do kuchni i zrobić takie samemu. :)
Wow! One naprawdę wyglądają jak białe michałki! :)
Piękne zarówno cukierki jak i zdjęcia :)
Ależ czarujesz tymi zdjęciami:) Chętnie się wproszę na cukierkową ucztę:)
a komuś nie smakują Michałki ze sklepu?;) peace!
Wspaniale wyglądają :)
Uwielbiam michałki! Takie domowe muszą być boskie! ;)
Wyglądają obłędnie pysznie.
nie-sa-mo-wi-te!
po rpostu... obłęd, szał!
jaaa... chcę takiego Michałka!
i chcę zaprosić Cię do zabawy ;]
skusisz się?
http://slodkakarmel-itka.blogspot.com/2011/11/tell-me-about-yourself.html
Fantastyczne są! Prezentują się po prostu bosko!! A zdjęcia... niesamowite:)!
Pozdrawiam serdecznie:)
Wyglądają przeapetycznie a zdjęcie anielskie;)))
Wyglądają fantastycznie. A gdzie można kupić formę na cukierki?
Wow...super wyszły :)
moje ulubione cukierki :) prawdziwe skarby nam tu prezentujesz!
Po prostu wspaniałe;)takie delikatne oblane białą polewą;)Lubię!
uwielbiam je! ale nie wiedziałam że można je tak łatwo zrobić samemu :) super :)
Oj, bardzo lubie! A ze mieszkam w miejscu, w ktorym nie jest wcale latwo je dostac, zapisze sobie twoj przepis i skorzystam na pewno :)
wow.
ślicznie Ci wyszły, a zdjęcia przy perełkach dodają im dodatkowo uroku!
Jakie piękne :-) Po prostu prezentują się bajecznie. Brak słów. Pozdrawiam
wyglądają jak michałki! :) chyba bym nie mogła oprzeć się pokusie i zjadłabym wszystkie
Hmmm... i całe odchudzanie pójdzie na marne :) Poproszę jeszcze czekoladowe :) PYCHOTA!
Uwielbiam białe michałki;) Jeżeli podobnie smakują własne to muszę je zrobić ;)
Ale sliczne! I zdjecia jakie piekne... Podejrzewam, ze przede mna tez musialabys je chowac :)) Wygladaja przepysznie.
Pozdrowienia :)
o jezu, muszę je zrobić, jak ja kocham białe michałki.
wyszły Ci genialnie!
Pozdrawiam ; )
Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 0 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 20
Dzisiaj zapraszam na małą cukierkową ucztę. :) Odkąd zakupiłam formę na cukierki, wiedziałam, że muszę je szybko zrobić. Jeśli lubicie Białe Michałki firmy Wawel, ten przepis powinien Wam przypaść do gustu. Cukiereczki wychodzą naprawdę zbliżone w smaku do tych oryginalnych i ciężko poprzestać na jednej sztuce. Ale spokojnie, chęć wbicia się na święta w co najmniej ten sam rozmiar nie pozwoli Wam zjeść ich za dużo. :) To w sumie jest ich zaleta, można je przechowywać przez jakiś czas i delektować się nimi po kawałeczku, kiedy najdzie nas nieodparta pokusa. :)
Na pewno przypadną do gustu również dzieciom, do tego stopnia, że musiałam je przed córcią chować po różnych kuchennych zakamarkach. :) Przepis nieco zmodyfikowany, widziałam na kilku blogach, ale w oryginale pochodzi chyba stąd.
Ilość | Składnik |
---|---|
białej czekolady | |
mleka | |
masła | |
cukru | |
cukru wanilinowego | |
mleka w proszku | |
100 g | pokruszonych herbatników (opcjonalnie) |
zmielonych, niesolonych orzechów arachidowych | |
drobno posiekanych orzechów arachidowych | |
spirytusu | |
kilka kropel aromatu arakowego |
Ilość | Składnik |
---|---|
białej czekolady | |
masła | |
mleka | |
ewentualnie może być gotowa biała polewa |
Mleko zwykłe podgrzewamy z cukrami i masłem. Czekoladę rozpuszczamy na parze. Do mleka dodajemy przesiane mleko w proszku, miksując, żeby nie było grudek. Porcjami dodajemy stopioną, ciepłą czekoladę. Wrzucamy jeszcze orzechy, kilka kropel spirytusu i aromatu arakowego. Mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Po godzince dodajemy pokruszone herbatniki, mieszamy. Masę przekładamy do foremki na michałki, wstawiamy do lodówki do stwardnienia. W kapieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę, obtaczamy w niej cukierki, pozostawiamy do zastygnięcia.
Smacznego :)