Przygotowanie: 60 min. Pieczenie: 12 min
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: 12
Forma: 30x40 cm
Wracam po krótkiej świątecznej przerwie. :) Przed świętami nie zdążyłam już wrzucić tego wpisu, więc teraz to nadrabiam. Może Wam się przyda, jeśli jeszcze nie macie przesytu słodkości… :) Ja z uwagi na kontynuowanie diety, mam wręcz niedosyt i pozazdroszczę tym, którzy mogli się przejadać. ;) Nie wiem jak u Was, ale u mnie w domu na Święta obowiązkowo musi być makowiec. Jeszcze kilka lat temu królował tradycyjny drożdżowy, a od dwóch lat bezkonkurencyjnym faworytem jest ten oto wilgotny makowiec biszkoptowy. Choć piekę i jeden i drugi, biszkoptowy urzekł nas swoją lekkością i wilgotnością. Charakteryzuje się znikomą ilością ciasta i porządną porcją masy makowej mocno najeżonej bakaliami, od której ciasto cudownie wilgotnieje i obłędnie pachnie.
Jeśli jeszcze nie próbowaliście takiej wersji makowca, serdecznie polecam! Nie zawiedziecie się. :) Przepis autorski.
Ilość | Składnik |
---|---|
maku | |
miodu | |
mleka roślinnego lub krowiego | |
posiekanych rodzynek | |
kandyzowanej skorki pomarańczowej | |
posiekanych migdałów | |
posiekanych orzechów włoskich | |
aromat migdałowy | |
mąki ziemniaczanej |
Ilość | Składnik |
---|---|
mąki migdałowej | |
proszku do pieczenia | |
jajek | |
ksylitolu lub cukru | |
ekstraktu z migdałów |
Masa:
Mak zalać wrzątkiem i zostawić na kilka godzin, żeby wchłonął wodę i napęczniał. Mak dokładnie osączyć i zmielić dwukrotnie. Przełożyć do rondla. Do maku dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z mlekiem, miód, aromat migdałowy, bakalie. Wymieszać, zagotować i wystudzić. Odsączyć dokładnie na sicie.
Ciasto: Rozgrzej piekarnik do 170-180 °C (grzanie góra/dół). Blachę o wym. ok. 38 x 28 cm lekko natłuść i wyłóż ją papierem do wypieków. Papier dokładnie wygładź.
W misce wymieszaj mąkę migdałową i proszek do pieczenia. Odstaw na bok.
W drugiej misce ubij na sztywną pianę białka. Pod koniec ubijania, gdy piana jest już sztywna, stopniowo (po 1 łyżce) dodawaj ksylitol, cały czas ubijając do wyczerpania ksylitolu (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawaj kolejno żółtka, po każdym ubijając około 30 sekund (musi dokładnie połączyć się z pianą).
Do ubitej masy jajecznej przesiej mąkę migdałową. Całość delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto wylej na blachę i równomiernie je rozsmaruj. Piec około 15 minut (na jasnozłoty kolor).
Upieczony biszkopt zostaw na ok. 10-15 minut w piekarniku, z uchylonymi drzwiczkami. Następnie wyjmij biszkopt i jeszcze trochę przestudź (ciepłe ciasto migdałowe jest za delikatne, żeby rolować je jak tradycyjną roladę biszkoptową od razu po wyjęciu z piekarnika), przestudzone przykryj wilgotną ściereczką. Odwróć do góry nogami i ostrożnie usuń papier do wypieków.
Zwiń biszkopt razem ze ściereczką, wzdłuż dłuższego boku. Odstaw do zupełnego wystudzenia.
Biszkopt posmaruj masą makową, szczególnie dużo na środku, przy brzegu zostawiamy około 1-1,5 cm pustego ciasta. Zwiń delikatnie. Owiń folią spożywczą, dzięki temu rolada biszkoptowa lepiej połączy się masą makową i stanie się wilgotna. Wstaw na 2 godziny do lodówki.
Polukruj lukrem przygotowanym na bazie ksylitolu lub oprósz ksylitolem zmielonym a puder.
Smacznego :)