KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!

Tarte mousse au chocolat

Przyg: 40 min Pieczenie: 45 min
Średni
Porcje: 12
KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!
Filtry wyszukiwania
IMG_2563.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
24 cm

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    gorzkiej czekolady
    jajek
    masła
    cukru
    budyniu czekoladowego (proszek)
    ekstraktu z wanilii
    proszku do pieczenia
    migdałów zmielonych
  • Mus czekoladowy:

    Ilość Składnik
    masła
    połamanej na kostki gorzkiej czekolady
    duże jajka
    kakao
    drobnego cukru do wypieków
    żelatyny w proszku, rozpuszczonej w 80 ml ciepłej wody
    likieru czekoladowego

Sposób przygotowania

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuścić w rondelku razem z masłem, mieszając od czasu do czasu. Odstawić do ostudzenia.

Z białek ubić sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem do białości. Dodać roztopioną czekoladę i ekstrakt waniliowy, wymieszać.

Budyń wymieszać z migdałami i proszkiem do pieczenia, dodać do masy z żółtek. Dodać ubite białka. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.

Ciasto przełożyć do tortownicy o śr. 24 cm wyłożonej papierem do wypieków. Piec w temp. 180°C (z termoobiegiem 160°C bez wstępnego rozgrzewania) przez około 45 minut (po ok. 30 minutach ciasto przykryć papierem do pieczenia). Patyczek zanurzony w upieczone ciasto powinien być suchy, ale mogą być na nim okruszki ciasta. Po upieczeniu ciasto pozostawić w formie do ostygnięcia.

W rondelku, mieszając, rozpuścić masło i czekoladę. Ostudzić. Żółtka zmiksować z kakao, dodać do ostudzonej czekolady. Wymieszać. Białka ubić na bardzo sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i dalej miksować, aż piana będzie lśniąca i bardzo sztywna.

Ubitą pianę wymieszać delikatnie z masą czekoladowo-jajeczną i rozpuszczoną w wodzie (ostudzoną) żelatyną oraz likierem czekoladowym. Masę wyłożyć na upieczone ciasto. Ciasto przykryć folią i wstawić do lodówki na całą noc.


Smacznego :)

Przyg: 40 min Pieczenie: 45 min
Średni
Porcje: 12

Ciasto idealne na Walentynki i wieczór we dwoje. :) Na wskroś czekoladowe, po każdym kęsie ma się ochotę na kolejny… Choć nie da się go zjeść dużo. :) Samo ciasto za sprawą braku mąki jest delikatne, rozpływające się w ustach, bardzo czekoladowe. A mus który dopełnia całości jest wspaniały, lekki jak puszek i tak pyszny, że nie można mu się oprzeć. Jak dla mnie połączenie doskonałe.



Polecam Wam nie tylko na Walentynki… :) Przepis na mus zaczerpnięty z Crave, a passion for chocolate, Maureen McKeon

IMG_2622.JPG IMG_2602.JPG IMG_2642.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Anonim Anonim
    2016-04-09 19:44:46

    Ile trzeba dać migdałów? Są w przepisie, nie ma w składnikach.

    Twój komentarz
    • Paulina Paulina
      2016-08-04 13:02:55

      Właśnie zrobiłam to ciasto i dodałam opakowanie migdałów mielonych czyli 100 g. Jak wyjęłam z piekarnika to wyglądało dobrze więc chyba wystarczy tyle.

      Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-09-27 20:54:58

    @Spinka - cóż mogę powiedzieć, jeśli zapomniała Pani do ciasta dodać ubitą pianę z białek, to niestety nie ma się co dziwić, że nie wyszło. :/ A mus po dodaniu żółtek zwarzył sie parwdopodbnie od tego, ze była zbyt duża różnica temperatur, czekolada pewnie nie była wystarczająco wystudzona. Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • spinka spinka
    2013-09-27 18:25:11

    a mi ciasto nie wyszło :( do ciasta zapomniałam dodać ubite białka, a mus czekoladowy zważył się po dodaniu masy jajecznej do roztopionej czekolady :(

    Twój komentarz
  • Wypieki Pauli Wypieki Pauli
    2013-04-02 11:24:55

    wygląda genialnie!! ^^

    Twój komentarz
  • Magdalena Magdalena
    2012-11-25 15:17:35

    Wczoraj upiekłam to ciasto, przez noc stało w lodówce a dzisiaj zajadamy się nim z mężem :) Przepis jest super, ciasto jest naprawdę mocno czekoladowe, dlatego wisienki to bardzo dobry dodatek, nadają dodatkowej nutki czekoladzie. Ja dodałam zwykłych wiśni ze słoika, bez syropu bo chciałam właśnie tego kwaśniejszego akcentu - wspaniale przegryza się z czekoladą. Zamiast mielonych migdałów użyłam takich w płatkach, trochę je podrobiłam i dzięki temu bardziej je czuć. Pozdrawiam :)

    Twój komentarz
  • Kasia, Slodkie fantazje Kasia, Slodkie fantazje
    2012-02-16 13:30:16

    Anonimowy - wiśnie w syropie to mój dodatek, nie jest konieczny, ale ja lubię to połączenie.

    Twój komentarz
  • Anonymous Anonymous
    2012-02-16 11:58:59

    Czy ciasto jest polane wiśniami w syropie? W opisie nic o tym nie ma!

    Twój komentarz
  • Kasia, Slodkie fantazje Kasia, Slodkie fantazje
    2012-02-07 11:05:15

    @Anonimowy - piec ok. 40-45 minut (po ok. 30 minutach ciasto przykryć papierem do wypieków) - patyczek zanurzony w ciasto nie powinnien być mokry od czekolady, mogą być na nim natomiast okruszki ciasta. Już dodałam w przepisie. Dziękuję za spostrzegawczość.

    Twój komentarz
  • Anonymous Anonymous
    2012-02-07 10:46:36

    ile ma sie piec ciasto???

    Twój komentarz
  • Asiek Asiek
    2012-01-30 12:07:27

    Luuuuudzie... jest nieprzyzwoicie kuszące!! Obłędnie wygląda!

    Twój komentarz
  • Kermeet Kermeet
    2012-01-30 10:01:58

    Piękne ciasto, masz rację, że jest idealne na walentynki :) pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Pani Fotograf Gotuje Pani Fotograf Gotuje
    2012-01-29 22:48:20

    To ciasto wodzi na pokuszenie :)

    Twój komentarz
  • crummblle crummblle
    2012-01-29 22:48:06

    Cudowny!

    Twój komentarz
  • klliisiaa klliisiaa
    2012-01-29 12:31:16

    wygląda bosko! :D

    Twój komentarz
  • Kasia_h Kasia_h
    2012-01-29 01:05:04

    O BOŻE!!! Więcej nie napiszę, zatkało mnie... Liżę monitor:D

    Twój komentarz
  • Eat with gusto! Eat with gusto!
    2012-01-28 21:36:27

    Wszystko co słodkie i czekoladowe to moje :).

    Twój komentarz
  • aga aga
    2012-01-28 21:05:38

    pyszne jest to czekoladowe cudo:)

    Twój komentarz
  • moje pasje moje pasje
    2012-01-28 20:39:03

    o matko... jakie piękne!!!!

    Twój komentarz
  • Nemi Nemi
    2012-01-28 18:40:53

    Bardzo apetyczne zdjęcia! Zapisuję!

    Twój komentarz
  • Sue Sue
    2012-01-28 18:27:12

    TO się nazywa rozpusta! :)

    Twój komentarz
  • Escapade Gourmande Escapade Gourmande
    2012-01-28 11:59:29

    Wygląda imponująco! Przepis zapisuję i chętnie odtworzę :)

    Twój komentarz
  • Izka Izka
    2012-01-28 11:09:13

    Nie przepadam za ciastami. Aczkolwiek jednym z wyjątków jest własnie mocno czekoladowe ciasto z taka wisienką czy domowa konfiturą:)

    Twój komentarz
  • Dusia Dusia
    2012-01-28 10:59:05

    co za pyszności!

    Twój komentarz
  • DarkANGELika DarkANGELika
    2012-01-28 09:55:14

    Mniam ;) Obłędnie wygląda;)

    Twój komentarz
  • Justin&Dorothy Justin&Dorothy
    2012-01-28 09:50:47

    Te zdjęcia.... Wow kusisz :):)

    Twój komentarz
  • Justin&Dorothy Justin&Dorothy
    2012-01-28 09:50:47

    Te zdjęcia.... Wow kusisz :):)

    Twój komentarz
  • Ewa Ewa
    2012-01-28 08:40:08

    mmmmmm!

    Twój komentarz
  • justka2712 justka2712
    2012-01-28 08:30:09

    Megaaa czekoladowe :)z chęcią osłodziłabym sobie trwającą sesję maleńkim kawałkiem :D

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2012-01-28 08:28:28

    Jezuuuuuuuuu, obłędny!!! Muszę zrobić, koniecznie!:)

    Twój komentarz
  • Fuchsia Fuchsia
    2012-01-28 08:26:14

    Wygląda wprost genialnie!

    Twój komentarz
  • Ale babka i robi to co lubi Ale babka i robi to co lubi
    2012-01-28 07:32:07

    piękne!zdjęcia idealne!aż mam ochotę pogryźć monitor:)))

    Twój komentarz
  • Saratelka Saratelka
    2012-01-28 00:34:57

    Wygląda niesamowicie!! :D Nie będę nawet próbowała oszacować ile może mieć kalorii taki kawałek, po prostu wyobrażę sobie, że się teraz w taki wgryzam :D

    Twój komentarz

Tarte mousse au chocolat

Tarte mousse au chocolat

Przygotowanie: 40 min. Pieczenie: 45 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 12

Forma: 24 cm

Opis

Ciasto idealne na Walentynki i wieczór we dwoje. :) Na wskroś czekoladowe, po każdym kęsie ma się ochotę na kolejny… Choć nie da się go zjeść dużo. :) Samo ciasto za sprawą braku mąki jest delikatne, rozpływające się w ustach, bardzo czekoladowe. A mus który dopełnia całości jest wspaniały, lekki jak puszek i tak pyszny, że nie można mu się oprzeć. Jak dla mnie połączenie doskonałe.



Polecam Wam nie tylko na Walentynki… :) Przepis na mus zaczerpnięty z Crave, a passion for chocolate, Maureen McKeon

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    gorzkiej czekolady
    jajek
    masła
    cukru
    budyniu czekoladowego (proszek)
    ekstraktu z wanilii
    proszku do pieczenia
    migdałów zmielonych
  • Mus czekoladowy:

    Ilość Składnik
    masła
    połamanej na kostki gorzkiej czekolady
    duże jajka
    kakao
    drobnego cukru do wypieków
    żelatyny w proszku, rozpuszczonej w 80 ml ciepłej wody
    likieru czekoladowego

Sposób przygotowania

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuścić w rondelku razem z masłem, mieszając od czasu do czasu. Odstawić do ostudzenia.

Z białek ubić sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem do białości. Dodać roztopioną czekoladę i ekstrakt waniliowy, wymieszać.

Budyń wymieszać z migdałami i proszkiem do pieczenia, dodać do masy z żółtek. Dodać ubite białka. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.

Ciasto przełożyć do tortownicy o śr. 24 cm wyłożonej papierem do wypieków. Piec w temp. 180°C (z termoobiegiem 160°C bez wstępnego rozgrzewania) przez około 45 minut (po ok. 30 minutach ciasto przykryć papierem do pieczenia). Patyczek zanurzony w upieczone ciasto powinien być suchy, ale mogą być na nim okruszki ciasta. Po upieczeniu ciasto pozostawić w formie do ostygnięcia.

W rondelku, mieszając, rozpuścić masło i czekoladę. Ostudzić. Żółtka zmiksować z kakao, dodać do ostudzonej czekolady. Wymieszać. Białka ubić na bardzo sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i dalej miksować, aż piana będzie lśniąca i bardzo sztywna.

Ubitą pianę wymieszać delikatnie z masą czekoladowo-jajeczną i rozpuszczoną w wodzie (ostudzoną) żelatyną oraz likierem czekoladowym. Masę wyłożyć na upieczone ciasto. Ciasto przykryć folią i wstawić do lodówki na całą noc.


Smacznego :)