ciasta francuskiego (jeśli gotowe ze sklepu to koniecznie na maśle)
dużych śliwek (np. renklody)
masy marcepanowej
Amaretto
2 łyżki
soku z pomarańczy
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
opakowania galaretki morelowej
sok z cytryny do skropienia śliwek
Sposób przygotowania
Ciasto francuskie wyłożyć na oprószoną mąką stolnice (zamrożone wcześniej rozmrozić). Pozostawić ciasto aż nabierze temperatury pokojowej.
Śliwki umyć, osuszyć i przekroić na połówki. Usunąć pestki i skropić skokiem z cytryny. Przygotować galaretkę ze zmniejszoną o 1/3 (niż zalecana) ilością wody. Odstawić do stężenia.
Masę marcepanową utrzeć z amaretto i sokiem pomarańczowym. Podzielić na 10 równych części. Uformować z nich kulki i powkładać je do śliwek, w zagłębienie po pestkach.
Ciasto francuskie podzielić na 10 równych prostokątów (ciasto powinno mieć grubość ok 3-5 mm). Na środku każdego ułożyć połówkę śliwki przekrojoną stroną do dołu.
Ciastka ułożyć na blasze, piec około 20 minut w temperaturze 220°C. Po ostudzeniu ciastka posmarować tężejącą galaretką. Ewentualnie ozdobić skórka z cytryny.
Chrupiące francuskie owocowe śniadanko z nutą marcepanu…. Czy nie jest to kusząca propozycja na rozpoczęcie dnia? Ja się skusiłam :) Widziałam ten przepis mniej więcej 2 m-ce temu w jakiejś gazetce kulinarnej i z grubsza zapamiętałam składniki, proporcji oczywiście nie i musiałam z nimi eksperymentować, ale wyszło całkiem nieźle. :) Cudownie smakują ciepłe, choć wtedy galaretka oczywiście lekko się rozpuści, jak i zimne, dobre ciasto francuskie długo zachowuje świeżość. Prosto, szybko i smacznie. Polecam :)
Składniki:
Na ok 10 ciastek:
Ilość
Składnik
250 g
ciasta francuskiego (jeśli gotowe ze sklepu to koniecznie na maśle)
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
burczymiwbrzuchu
2011-09-20 15:49:59
Marcepan,śliwki i ciasto francuskie? Same pyszności w jednym deserze :)
jolanta szyndlarewicz
2011-09-20 09:45:14
marcepan w ciastach, czy ciastkach to jednak nie dla mnie ...ale same ciasteczka wyglądaja cudownie:)
magda k.
2011-09-20 08:28:20
no pewnie, że kusząca propozycja :) z ochotą wypróbuję
Nemi
2011-09-19 19:08:24
Chciałabym bardzo takie śniadanko:)
Monisia
2011-09-19 13:59:09
Choć nie przepadam za ciastem francuskim,jednak Twoje połączenie soczystych,jesiennych śliwek ze słodkim marcepanem i galaretką bardzo mnie zachęca;),francuskie śniadanie jak z obrazka!
aga
2011-09-19 13:24:35
slicznie wygladaja:)
Kuchareczka
2011-09-19 06:49:38
Przepyszności! Bardzo obłednie wyglądają :)
Aciri
2011-09-19 06:34:07
Boskie! Też jestem zauroczona połączeniem śliwki z marcepanem.
Chrupiące francuskie owocowe śniadanko z nutą marcepanu…. Czy nie jest to kusząca propozycja na rozpoczęcie dnia? Ja się skusiłam :) Widziałam ten przepis mniej więcej 2 m-ce temu w jakiejś gazetce kulinarnej i z grubsza zapamiętałam składniki, proporcji oczywiście nie i musiałam z nimi eksperymentować, ale wyszło całkiem nieźle. :) Cudownie smakują ciepłe, choć wtedy galaretka oczywiście lekko się rozpuści, jak i zimne, dobre ciasto francuskie długo zachowuje świeżość. Prosto, szybko i smacznie. Polecam :)
Składniki
Na ok 10 ciastek:
Ilość
Składnik
250 g
ciasta francuskiego (jeśli gotowe ze sklepu to koniecznie na maśle)
dużych śliwek (np. renklody)
masy marcepanowej
Amaretto
2 łyżki
soku z pomarańczy
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
opakowania galaretki morelowej
sok z cytryny do skropienia śliwek
Sposób przygotowania
Ciasto francuskie wyłożyć na oprószoną mąką stolnice (zamrożone wcześniej rozmrozić). Pozostawić ciasto aż nabierze temperatury pokojowej.
Śliwki umyć, osuszyć i przekroić na połówki. Usunąć pestki i skropić skokiem z cytryny. Przygotować galaretkę ze zmniejszoną o 1/3 (niż zalecana) ilością wody. Odstawić do stężenia.
Masę marcepanową utrzeć z amaretto i sokiem pomarańczowym. Podzielić na 10 równych części. Uformować z nich kulki i powkładać je do śliwek, w zagłębienie po pestkach.
Ciasto francuskie podzielić na 10 równych prostokątów (ciasto powinno mieć grubość ok 3-5 mm). Na środku każdego ułożyć połówkę śliwki przekrojoną stroną do dołu.
Ciastka ułożyć na blasze, piec około 20 minut w temperaturze 220°C. Po ostudzeniu ciastka posmarować tężejącą galaretką. Ewentualnie ozdobić skórka z cytryny.