Ciasto francuskie z przepisu podstawowego (połowa porcji, jak poniżej)*:
Ilość
Składnik
mąki pszennej
200 g
schłodzonego masła
soli
wody (można regulować, tak by ciasto było pulchne, dało się dobrze wałkować, nie przylegając do wałka)
Masa budyniowa:
Ilość
Składnik
jajka
mleka
mąki pszennej
łyżki mąki ziemniaczanej
cukru
cukru waniliowego
Sposób przygotowania
Ciasto przygotowujemy jak w przepisie podstawowym na ciasto francuskie. Z tymże ciasto dzielimy na dwa tej samej wielkości blaty i pieczemy w dwóch formach lub bez dzielenia pieczemy na jednej dużej blasze i dzielimy na pół po upieczeniu.
Masa budyniowa – zagotować 2 szklanki mleka z cukrami. Pozostałe mleko zmiksować dokładnie z jajkami i obiema mąkami. Zmiksowaną masę przelewamy do wrzącego mleka, stale mieszając, gotujemy, aż otrzymamy gęsty budyń. Jeszcze gorącą masę budyniową wykładamy na jeden blat ciasta i nakrywamy drugim (jeżeli ciasto wymaga spłaszczenia można nakryć je suchą ściereczką i położyć na nim dla obciążenia drewnianą deseczkę). Odstawić na kilka godzin do schłodzenia. Wtedy są najsmaczniejsze. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Podzielić ostrym nożem na mniejsze porcje (najlepiej nożem z piłką lub nacinając górny blat ostrymi nożycami kuchennymi).
Sprawdzona napoleonka, jaką robię od lat, zawsze do niej wracam, bo ilekroć jej spróbuję na nowo mnie zachwyca i oczarowuje. :) Połączenie idealnego ciasta francuskiego ze wspaniałym kremem budyniowym, odpowiednio słodkim i idealnie gęstym. Ci, którzy jej spróbowali, nigdy nie kończą na jednej porcji ;), poza nami, kobietami, bo my na ogół dbamy o linie. ;)) Szczerze polecam.
Składniki:
Ciasto francuskie z przepisu podstawowego (połowa porcji, jak poniżej)*:
Ilość
Składnik
mąki pszennej
200 g
schłodzonego masła
soli
wody (można regulować, tak by ciasto było pulchne, dało się dobrze wałkować, nie przylegając do wałka)
Masa budyniowa:
Ilość
Składnik
jajka
mleka
mąki pszennej
łyżki mąki ziemniaczanej
cukru
cukru waniliowego
* mozna użyć gotowego ciasta francuskiego, koniecznie robionego na maśle
Sprawdzona napoleonka, jaką robię od lat, zawsze do niej wracam, bo ilekroć jej spróbuję na nowo mnie zachwyca i oczarowuje. :) Połączenie idealnego ciasta francuskiego ze wspaniałym kremem budyniowym, odpowiednio słodkim i idealnie gęstym. Ci, którzy jej spróbowali, nigdy nie kończą na jednej porcji ;), poza nami, kobietami, bo my na ogół dbamy o linie. ;)) Szczerze polecam.
Składniki
Ciasto francuskie z przepisu podstawowego (połowa porcji, jak poniżej)*:
Ilość
Składnik
mąki pszennej
200 g
schłodzonego masła
soli
wody (można regulować, tak by ciasto było pulchne, dało się dobrze wałkować, nie przylegając do wałka)
Masa budyniowa:
Ilość
Składnik
jajka
mleka
mąki pszennej
łyżki mąki ziemniaczanej
cukru
cukru waniliowego
Sposób przygotowania
Ciasto przygotowujemy jak w przepisie podstawowym na ciasto francuskie. Z tymże ciasto dzielimy na dwa tej samej wielkości blaty i pieczemy w dwóch formach lub bez dzielenia pieczemy na jednej dużej blasze i dzielimy na pół po upieczeniu.
Masa budyniowa – zagotować 2 szklanki mleka z cukrami. Pozostałe mleko zmiksować dokładnie z jajkami i obiema mąkami. Zmiksowaną masę przelewamy do wrzącego mleka, stale mieszając, gotujemy, aż otrzymamy gęsty budyń. Jeszcze gorącą masę budyniową wykładamy na jeden blat ciasta i nakrywamy drugim (jeżeli ciasto wymaga spłaszczenia można nakryć je suchą ściereczką i położyć na nim dla obciążenia drewnianą deseczkę). Odstawić na kilka godzin do schłodzenia. Wtedy są najsmaczniejsze. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Podzielić ostrym nożem na mniejsze porcje (najlepiej nożem z piłką lub nacinając górny blat ostrymi nożycami kuchennymi).