Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 20 min
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: 10
Małe co nieco dla fanów szarlotki i wszelakich ciast na bazie nadzienia z jabłek. :) W sam raz, gdy nie chcemy robić dużo ciasta, zwłaszcza, gdy obawiamy się, że za dużo go zjemy. ;) Dla mnie to takie mini szarlotki, specjalnie nie robię ich dużo i dzięki temu mam stu procentową pewność, że nie przesadzę z ilością skonsumowanego ciacha. :)Nadzienie to prawie klasyka, za wyjątkiem może rodzaju jabłek (tutaj dodaję słodkie) i karmelizowanego cukru. Oczywiście nadzienie nie obeszłoby się bez choćby odrobiny cynamonu. Ciasto zrobiłam tym razem na bazie mąki pełnoziarnistej, gdyż lubię jej dodatek w cieście kruchym, ale zrobione klasycznie na białej mące, też smakują wyśmienicie. :) Polecam jako alternatywę dla typowej szarlotki. :)
Ilość | Składnik |
---|---|
masła | |
mąki pszennej pełnoziarnistej | |
cukru | |
zimnej wody |
Ilość | Składnik |
---|---|
niewielkich słodkich jabłek (do kwaśnych trzeba będzie dodać nieco więcej cukru) | |
masła | |
brązowego cukru | |
mielonego cynamonu |
Ilość | Składnik |
---|---|
cukru pudru do oprószenia |
Ciasto:
Masło posiekać i energicznie zagnieść z mąką, cukrem i wodą. Uformować kulę i schłodzić przez około 30 min w lodówce.
Piekarnik nastawić na 180°C. Schłodzone ciasto rozwałkować na placek o grubości ok 3 mm i wykroić kółka o śr. o 2 cm większej od foremek na tartaletki (mi wyszło 10 małych tartaletek o śr. 9 cm, przy standardowych foremkach 14-15 cm, wyjdzie około 6 tartaletek).
Wyciętymi kółkami wyłożyć natłuszczone foremki i uformować ładnie brzegi. Przykryć papierem do wypieków i obciążyć suszonym grochem lub fasolą. Piec około 15 minut. Wyjąć z piekarnika, zdjąć papier z grochem/fasolą.
Nadzienie:
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Masło roztopić i stale mieszając skarmelizować brązowy cukier. Dodać pokrojone jabłka, dusić około 10 minut, aż jabłka będą miękkie, ale nie będą się rozpadać. Dodać 1/2 łyżeczki cynamonu. Dodać łyżkę mąki ziemniaczanej, wymieszać.
Tartaletki:
Na tartaletki wyłożyć masę jabłkową. Podpiec dosłownie przez 5 minut. Wyjąć z piekarnika, oprószyć cukrem pudrem. Podawać z bitą śmietaną, lodami lub sosem waniliowym, najlepiej jeszcze gdy są ciepłe. :)
Smacznego. :)