Z mąki, migdałów, masła, cukru i przypraw korzennych zagnieść kruche ciasto. Wstawić do lodówki na ok. 1 h.
Ciasto rozwałkować na grubość ok 2-3 mm, foremką powycinać gwiazdki. W połowie gwiazdek wyciąć okrągłe dziurki. Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do wypieków, piec ok. 10-12 min, aż ciasteczka będą złote, w temp. 180°C. po przestudzeniu gwiazdki bez dziurki posmarować konfiturą, gwiazdki z dziurką oprószyć cukrem pudrem, przykryć nimi gwiazdki z konfiturą, tak, by rogi gwiazdek się nie stykały.
Smacznego :)
Ciasteczka migdałowo-korzenne z konfiturą morelową
Jeśli lubicie ciasteczka tak kruche, że aż rozpływające się w ustach, te powinny przypaść Wam do gustu. Ciasteczka wspaniale pachną migdałami i cynamonem, a w połączeniu z konfiturą morelową smakują, że ach! :) Wystarczy dodać kubek aromatycznej herbaty lub ulubioną kawę i mamy pokusę, której naprawdę ciężko się oprzeć. :)
To kolejne ciasteczka, które można przygotować jako świąteczny (i nie tylko) upominek dla kogoś bliskiego… myślę, że taki prezent po prostu nie może się nie spodobać ;)… ps. ja byłabym zadowolona. ;))
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
adx
2013-12-24 13:30:46
nie da sie rozwalkowac w takich proporcjach ciasto sie rozwala po dodaniu sporej ilosci maki dalej ciasta nie da sie rozwalkowac
Monika
2013-10-09 08:38:31
Może to śmieszne, że o tej porze myślę o Świętach, ale jak tak przeglądam Twoje przepisy to postanowiłam, że upiekę te ciasteczka właśnie na Święta. Nie mogę się doczekać :)
klliisiaa
2011-12-04 14:43:08
jaaa chęę takie ciasteczka na deser :D wyglądają przepysznie :DD
Jolanta Szyndlarewicz
2011-12-03 18:13:18
nie pogniewałabym się, gdybym dostała taki piękny prezent:) pozdrawiam ciepło
Patrycja
2011-12-03 15:59:39
Jest w nich wszystko, czemu trudno się mi oprzeć...
Ciasteczka migdałowo-korzenne z konfiturą morelową
Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 12 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 24
Opis
Jeśli lubicie ciasteczka tak kruche, że aż rozpływające się w ustach, te powinny przypaść Wam do gustu. Ciasteczka wspaniale pachną migdałami i cynamonem, a w połączeniu z konfiturą morelową smakują, że ach! :) Wystarczy dodać kubek aromatycznej herbaty lub ulubioną kawę i mamy pokusę, której naprawdę ciężko się oprzeć. :)
To kolejne ciasteczka, które można przygotować jako świąteczny (i nie tylko) upominek dla kogoś bliskiego… myślę, że taki prezent po prostu nie może się nie spodobać ;)… ps. ja byłabym zadowolona. ;))
Składniki
Ciasto:
Ilość
Składnik
mąki pszennej
mielonych migdałów
200 g
zimnego masła
drobnego cukru
mielonego cynamonu
szczypta mielonego kardamonu
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
cukru pudru
domowa konfitura morelowa
Sposób przygotowania
Z mąki, migdałów, masła, cukru i przypraw korzennych zagnieść kruche ciasto. Wstawić do lodówki na ok. 1 h.
Ciasto rozwałkować na grubość ok 2-3 mm, foremką powycinać gwiazdki. W połowie gwiazdek wyciąć okrągłe dziurki. Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do wypieków, piec ok. 10-12 min, aż ciasteczka będą złote, w temp. 180°C. po przestudzeniu gwiazdki bez dziurki posmarować konfiturą, gwiazdki z dziurką oprószyć cukrem pudrem, przykryć nimi gwiazdki z konfiturą, tak, by rogi gwiazdek się nie stykały.