KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!

Czekoladowa babka z wiśniami

Przyg: 20 min Pieczenie: 70 min
Łatwy
Porcje: 12
KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!
Filtry wyszukiwania
babkaczek1.jpg

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
22 cm

  • Polewa:

    Ilość Składnik
    masła
    gorzkiej czekolady
  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    maślanki lub kefiru
    oleju słonecznikowego
    proszku do pieczenia
    jajek
    cukru waniliowego
    cukru
    opakowania budyniu czekoladowego
    gorzkiej czekolady, startej
    400 g wiśni świeżych lub mrożonych
    mąki pszennej

Sposób przygotowania

Wiśnie umyć, osuszyć, wydrylować (mrożone wcześniej rozmrozić i dokładnie odsączyć). Wymieszać mąkę, proszek budyniowy i proszek do pieczenia, przesiać do miski. Dodać cukier, cukier waniliowy, jajka, maślankę i olej. Ucierać mikserem na najwyższych obrotach do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji.

Dodać startą czekoladę i wiśnie. Delikatnie wymieszać.

Przełożyć do formy (u mnie forma na babkę z kominem, o śr.24 cm, ale idealna będzie o śr. 22 cm) natłuszczonej i oprószonej mąką.

Piec w temperaturze 160°C (bez termoobiegu 180°C) ok. 60-75 minut (po ok 50-60 minutach sprawdzając patyczkiem, bo może być już gotowa* -patyczek nie powinien być mokry, ale może być lekko obklejony okruszkami ciasta).

Babkę po upieczeniu zostawić na 10-15 minut w formie, następnie wyjąć i pozostawić do ostudzenia. Przed podaniem polać przygotowaną polewą czekoladową (w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z masłem, wymieszać).

* trzeba pilnować czasu pieczenia i pod koniec sprawdzać patyczkiem, bo jeśli babka będzie piekła się zbyt długo stanie się za bardzo wysuszona i nie będzie już efektu „rozpływania się w ustach”. :)

Smacznego :)

Przyg: 20 min Pieczenie: 70 min
Łatwy
Porcje: 12

Kilka dni temu obiecałam Czyetlnikom na fb babkę czekoladową z wiśniami, słowo się rzekło – babka jest. :) A jak ona jest? Mocno czekoladowa, wilgotna, aromatyczna i rozpływająca się w ustach. Nie za słodka, bo wiśnie idealnie neutralizują słodycz samej babki, która nota bene też nie jest mocno słodka. Babkę dodatkowo można delikatnie naponczować likierem czekoladowym lub wiśniowym i wtedy to już niebo w gębie. Zresztą nie będę jej zachwalać, sami musicie się przekonać. :) A ja mogę ją Wam jedynie z czystym sumieniem polecić. :) Ps. Dodatkowa zaletą jest banalne i ekspresowe przygotowanie i fakt, ze zawsze wychodzi. Jedyne na co trzeba uważać, to kwestia czasu pieczenia, jeśli przekroczycie podany czas, babka może za bardzo się wysuszyć i nie będzie już tego efektu. :)

babkaczek2.jpg

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Dagmara Dagmara
    2016-01-08 20:14:38

    Babka rewelacja, ale mój pierkanik jest jakiś szynki, bo ciasto było gotowe po 37 minutach ;-) Mąż stwierdził, że smakuje jak czekolada :-) Mega rozpływająca w ustach mi nie wyszła, była w sam raz ;-) Do powtórki :0

    Twój komentarz
  • Gosiaczek :) Gosiaczek :)
    2014-04-23 11:21:10

    Zrobilismy ta babke ze swoim facetem na Swieta Wielkanocne.Smakowala wysmienicie i byla latwa w przygotowaniu. mniam,mniam....

    Twój komentarz
  • Czarna Czarna
    2014-04-22 14:11:04

    Babeczka BARDZO DOBRA :) Polecam

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-03-28 16:27:18

    @Olka - spokojnie można zrobic ją bez wiśni, można dodać bakalie, ulubione orzechy albo po prostu inne owoce np. maliny, gruszki, banany, etc Pozdrawiam serdecznie

    Twój komentarz
  • olka olka
    2013-03-28 14:00:46

    babka mnie kusi.... bo maz uwielbia babki czekoladowe, powiedz mi tylko czy jesli nie dostane wisni , ani kompotu w uk... to mozna zrobic bez ? tez bedzie ok ?

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-03-23 12:37:39

    @Asia - mogą, tylko trzeba je osączyć dokładnie.

    Twój komentarz
  • asia asia
    2013-03-23 06:49:43

    Sliczna. a czy wiśnie z kompotu mogą być?

    Twój komentarz
  • PinUpCookingLooking PinUpCookingLooking
    2012-04-07 15:00:16

    właśnie upiekłam jest przepyszna :D

    dziękuję jak zawsze za super przepis :*

    Twój komentarz
  • slyvvia slyvvia
    2012-04-02 19:19:02

    Znakomita, a te wiśnie wewnątrz bardzo kuszą :)

    Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2012-04-02 13:14:59

    mniami:) wyglada tak pienie, ze żal by mi było rozkroić:)

    Twój komentarz
  • Asiek Asiek
    2012-04-02 10:57:34

    Kasiu, babka wygląda fantastycznie!! Muszę powiedzieć, że bardzo mnie kusi:) Ale jak już wiesz, pewne osoby w moim domu nie jadają wiśni, a bez nich, to myślę, że to już nie będzie to:( A właśnie te wiśnie mnie kuszą bo ja uwielbiam! Jest dużą konkurencją do mojego murzynka:)

    Twój komentarz
  • NaTkA NaTkA
    2012-04-02 10:42:41

    Aż mi ślina cieknie:) Mniam

    Twój komentarz
  • Ale babka i robi to co lubi Ale babka i robi to co lubi
    2012-04-02 08:51:00

    ale cudeńko:)

    Twój komentarz
  • Karmel-itka. Karmel-itka.
    2012-04-02 05:52:51

    piękna.

    tak obłędnie czekoladowa wewnątrz. na wierchu kolejna, kusząca porcja czekolady w postaci lśniącej polewy. same rewelacje!

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2012-04-02 04:45:14

    Wow! Jest przepiękna!

    Pozdrawiam:)

    Twój komentarz
  • Saratelka Saratelka
    2012-04-02 00:36:27

    Piękne wnętrze babeczki! Aż chce się chwycić ten ukrojony kawałeczek i zjeść! :)

    Twój komentarz
  • 2012-04-01 10:55:28

    piękna!!!

    Twój komentarz
  • 2012-04-01 10:00:50

    Twoja babka jest wspaniala!

    Twój komentarz
  • 2012-04-01 00:15:24

    Mniam! na dodatek kusisz wieczorną porą ^^

    Twój komentarz
  • 2012-03-31 23:31:15

    Asiu, drożdżową niedawno robiłam, ale jeszcze raz będę robić w sobotę, obowiązkowo musi być na święta :)

    Twój komentarz
  • 2012-03-31 23:29:47

    Smaczny kąsek - w takim razie zapraszam w poniedziałek! Nieskromnie powiem, że wychodzi przepyszna! :)

    Twój komentarz
  • 2012-03-31 23:26:50

    ha! u mnie bedzie drozdzowa czekoladowa we wtorek:)

    Twój komentarz
  • 2012-03-31 23:21:30

    Szukam właśnie jakiegoś nowego przepisu na babkę, chętnie zaglądnę do Ciebie w poniedziałek ;)

    Twój komentarz

Czekoladowa babka z wiśniami

Czekoladowa babka z wiśniami

Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 70 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Forma: 22 cm

Opis

Kilka dni temu obiecałam Czyetlnikom na fb babkę czekoladową z wiśniami, słowo się rzekło – babka jest. :) A jak ona jest? Mocno czekoladowa, wilgotna, aromatyczna i rozpływająca się w ustach. Nie za słodka, bo wiśnie idealnie neutralizują słodycz samej babki, która nota bene też nie jest mocno słodka. Babkę dodatkowo można delikatnie naponczować likierem czekoladowym lub wiśniowym i wtedy to już niebo w gębie. Zresztą nie będę jej zachwalać, sami musicie się przekonać. :) A ja mogę ją Wam jedynie z czystym sumieniem polecić. :) Ps. Dodatkowa zaletą jest banalne i ekspresowe przygotowanie i fakt, ze zawsze wychodzi. Jedyne na co trzeba uważać, to kwestia czasu pieczenia, jeśli przekroczycie podany czas, babka może za bardzo się wysuszyć i nie będzie już tego efektu. :)

Składniki

  • Polewa:

    Ilość Składnik
    masła
    gorzkiej czekolady
  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    maślanki lub kefiru
    oleju słonecznikowego
    proszku do pieczenia
    jajek
    cukru waniliowego
    cukru
    opakowania budyniu czekoladowego
    gorzkiej czekolady, startej
    400 g wiśni świeżych lub mrożonych
    mąki pszennej

Sposób przygotowania

Wiśnie umyć, osuszyć, wydrylować (mrożone wcześniej rozmrozić i dokładnie odsączyć). Wymieszać mąkę, proszek budyniowy i proszek do pieczenia, przesiać do miski. Dodać cukier, cukier waniliowy, jajka, maślankę i olej. Ucierać mikserem na najwyższych obrotach do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji.

Dodać startą czekoladę i wiśnie. Delikatnie wymieszać.

Przełożyć do formy (u mnie forma na babkę z kominem, o śr.24 cm, ale idealna będzie o śr. 22 cm) natłuszczonej i oprószonej mąką.

Piec w temperaturze 160°C (bez termoobiegu 180°C) ok. 60-75 minut (po ok 50-60 minutach sprawdzając patyczkiem, bo może być już gotowa* -patyczek nie powinien być mokry, ale może być lekko obklejony okruszkami ciasta).

Babkę po upieczeniu zostawić na 10-15 minut w formie, następnie wyjąć i pozostawić do ostudzenia. Przed podaniem polać przygotowaną polewą czekoladową (w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z masłem, wymieszać).

* trzeba pilnować czasu pieczenia i pod koniec sprawdzać patyczkiem, bo jeśli babka będzie piekła się zbyt długo stanie się za bardzo wysuszona i nie będzie już efektu „rozpływania się w ustach”. :)

Smacznego :)