Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 15 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 12
Forma: 24x30 cm
To jeden z tych klasycznych pierników, na które wprawdzie trzeba trochę poczekać, ale zapewniam Was, że warto czekać, oj warto. :) Chyba, że ekstremalnie skrócimy czas chłodzenia (ale nie próbowałem tej metody, więc nie wiem jakie daje efekty, dlatego też nie mogę gwarantować, że piernik nie straci na walorach smakowych). :)
Piernik potrzebuje ok 4-5 tygodni, żeby dojrzeć i kilka dni po upieczeniu, by dobrzeby skruszeć. Zaraz po upieczeniu jest dość twardy, ale z każdym dniem od chwili przełożenia powidłami kruszeje i mięknie, a po kilku dniach wprost rozpływa się w ustach. Więc, jeśli lubicie smak tradycyjnego piernika np. toruńskiego ten powinien Wam zasmakować… zdecydowanie jest to pyszny smak tradycji Nas nie trzeba było namawiać do kolejnych kęsów. :) Serdecznie polecam! :) Przepis autorstwa znanej i cenionej w XIX w. Lucyny Ćwierczakiewiczowej – dawny język, składnię i pisownię zmieniłam na bardziej współczesne. :)
Ilość | Składnik |
---|---|
miodu | |
cukru | |
smalcu | |
jajka | |
mąki | |
sody oczyszczonej | |
mleka | |
soli | |
cynamonu | |
goździków | |
1 łyżeczka | anyżu |
rodzynek | |
migdałów, posiekanych | |
suszonych fig, posiekanych |
Ilość | Składnik |
---|---|
600 g | powideł śliwkowych do przełożenia |
Miód cukier i smalec podgrzać stopniowo, niemal do zawrzenia. Przygotowanym „syropem” sparzyć mąkę. Lekko przestudzić. Wyrabiać ręką. Dodać sodę rozpuszczoną w zimnym mleku, jajka, sól, przyprawy korzenne i bakalie. Ciasto dokładnie wyrobić.
Starannie wyrobione ciasto włożyć do kamionkowego lub emaliowanego garnka. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w chłodne miejsce. Ciasto powinno „dojrzewać” nie mniej niż 2 tygodnie w chłodnym miejscu.
Dojrzałe ciasto podzielić na 3 części. Rozwałkować, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie blacha o wym. 30 x 24 cm), piec około 15 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 170-180° C.
Ostudzone placki przełożyć obficie powidłami śliwkowymi. Nakryć arkuszem papieru i równomiernie obciążyć deseczką. Piernik po 2-3 dniach kruszeje, mięknie i rozpływa się w ustach. Wierzch można polukrować.
Smacznego :)
*zamiast podanych przypraw korzennych można użyć gotowej przyprawy do piernika (1 opakowanie)