Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 50 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 11
Forma: 20 cm
Jeszcze szybko dosłownie na chwilę przed Świętami wskoczy na bloga najdelikatniejszy sernik świata. :) Sernik ten pieczemy w kąpieli wodnej, dzięki czemu zupełnie się nie przypala, ani trochę nie opada, jest niesamowicie puszysty i delikatny. W smaku śmietankowo-waniliowy, bez zbędnych dodatków. No może poza śmietankowo- waniliową polewą, która tak naprawdę jeszcze podkreśla delikatność i waniliowość sernika.
Serdecznie polecam. Przepis z dodatku Kuchnia Gazety Wyborczej z 2005 r. z moimi modyfikacjami.
Ilość | Składnik |
---|---|
200 g | ciasteczek digestive lub innych pełnoziarnistych |
miękkiego masła |
Ilość | Składnik |
---|---|
twarogu śmietankowego trzykrotnie mielonego | |
drobnego cukru | |
duże jajka | |
żółtka, z dużych jajek | |
ekstraktu z wanilii | |
soku z cytryny |
Ilość | Składnik |
---|---|
kwaśnej śmietany | |
cukru pudru | |
ekstraktu z wanilii |
Ciasteczka pokruszyć w blenderze, dodać masło i krótko zmiksować. Wyłożyć spód tortownicy folią aluminiową ( u mnie tortownica 22 cm, ale jeśli chcecie by sernik był wyższy polecam tortownicę o śr. 20 cm), boków tortownicy nie wykładać (folia powinna wystawać poza tortownicę tak, żeby można było ją wywinąć do góry). Rozłożyć na spodzie masę ciasteczkową, wyrównać ręką i docisnąć. Wstawić tortownicę do lodówki.
Twaróg ucierać przez chwilę z cukrem. Wbić jajka, dodać żółtka, ekstrakt i sok z cytryny. Utrzeć na gładką masę. Tortownicę wyjąć z lodówki, zawinąć ją zewnątrz szczelnie folią aluminiową. Napełnić formę masą serową, wstawić do większego naczynia z wrzącą wodą (woda powinna sięgać do połowy wysokości tortownicy).
Wstawić sernik do nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut w temperaturze 180°C (najlepiej bez termoobiegu).
Przygotować polewę: wymieszać kwaśną śmietanę z cukrem i ekstraktem z wanilii.
Wyjąć sernik, posmarować wierzch polewą, wstawić ponownie do piekarnika na jakieś 10-15 minut. Gotowy sernik studzić w piekarniku z delikatnie uchylonymi drzwiczkami, po ok. godzinie można wyjąć z piekarnika. Studzić w formie. Gdy ostygnie włożyć go lodówki i wyjąć na 20 minut przed podaniem.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
Smacznego :)