Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 0 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 3
Powiem tak i myślę, że ani odrobinę nie przesadzę: to są najlepsze smażone pierożki, jakie do tej pory jadłam. Ciasto jest delikatnie chrupiące, ale po ugryzieniu rozpływa się w ustach jak najlepsze ciasto francuskie, choć zaczynam się zastanawiać czy nie jest nawet od tego najlepszego francuskiego lepsze. :) W smaku po prostu idealne. A sam farsz… hmmm… jeśli lubicie połączenie szpinaku i fety, to sami wiecie, a Ci z Was, którzy jeszcze nie próbowali szpinaku w takiej kombinacji (jeśli to w ogóle możliwe, że ktoś nie próbował) musicie uwierzyć mi na słowo, farsz jest genialny. :) Zresztą, co ja mówię, wcale nie musicie mi wierzyć na słowo, wystarczy zrobić, żeby się przekonać. :) A jeśli nie lubicie szpinaku to wystarczy podmienić farsz na inny wyrazisty lub na słodką wersję i też będzie pysznie. :)
Jedyną maleńką wadą tego dania jest jego kaloryczność, zapewne spora, ze względu na smażenie pierożków w głębokim tłuszczu, ale to też można zniwelować, poza tym, kto by się przejmował odrobiną kalorii więcej raz na jakiś czas. ;) Zawsze przecież możemy zjeść mniej innych rzeczy, żeby dogodzić sobie kilkoma takimi pierożkami. ;) Polecam Wam przeogromnie! :)
Ilość | Składnik |
---|---|
mąki pszennej | |
200 g | zimnego masła |
proszku do pieczenia | |
gęstego jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany | |
soli |
Ilość | Składnik |
---|---|
400 g | świeżego lub mrożonego (w liściach) szpinaku* |
250 g | sera feta |
mała cebula | |
ząbki czosnku | |
sól | |
oliwy |
Mąkę wymieszać z posiekanym masłem, proszkiem do pieczenia jogurtem i solą. Zagnieść ciasto, uformować w kulę i włożyć na kwadrans do lodówki.
Farsz: Cebulę drobno posiekać i zeszklić na patelni. Rozdrobniony czosnek podsmażyć 1-2 minuty na oliwie (nie dłużej, żeby nie zbrązowiał, bo nabierze goryczy). Szpinak wymieszać z cebulką, czosnkiem i przyprawami, krótko podgrzać na patelni. Fetę pokroić w niedużą kostkę.
Ciasto rozwałkować, wycinać nieduże kwadraty (ja to robiłam przykrywką od kwadratowej puszki na herbatę). Na każdy kwadrat nakładać łyżeczkę szpinaku i 2-3 kawałki sera. Złożyć na połowę, wzdłuż przekątnej, mocno zlepiając brzegi. Smażyć partiami w niewielkim rondlu na mocno rozgrzanym oleju (pierożki powinny być przynajmniej częściowo zanurzone w oleju, czym wyższa temp. oleju tym ciasto mniej wchłonie tłuszczu). Po wyjęciu odsączyć na bibułce.
Smacznego :)