dojrzałe brzoskwinie, przepołowione bez pestki lub 8 połówek brzoskwiń z puszki
60 g
marcepanu
cukru pudru
białka
4 łyżeczki
brązowego cukru
Sposób przygotowania
Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C.Połówki brzoskwiń ułożyć wnętrzem do dołu na talerzu. Talerz wstawić do zlewu, brzoskwinie zalać wrzątkiem, następnie od razu zimną wodą. Zdjąć skórkę. Z marcepanu uformować 4 kulki i ułożyć na 4 połówkach brzoskwiń, w miejscu pestki. Przykryć pozostałymi połówkami i lekko docisnąć. W dużej misce ubijamy białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania małymi porcjami dodawać cukier puder. Powstała masa powinna być bardzo sztywna i błyszcząca.
Brzoskwinie całkowicie pokryć pianą, upewnić się, że nie ma żadnych dziur. Za pomocą widelca formować powierzchnię bezy. Brzoskwinie w bezie ułożyć w płytkim, żaroodpornym naczyniu, posypać brązowym cukrem i wstawić na środkową półkę piekarnika. Piec 18 minut, by beza lekko się zrumieniła. Z wierzchu powinna być chrupiąca, wewnątrz lekko ciągnąca (jeśli wolicie, żeby cała beza była chrupka, trzeba potrzymać w piekarniku chwilę dłużej). Podawać od razu po upieczeniu, z ulubionymi lodami.
Zewsząd atakują mnie przeróżne bezowe torty i inne wspaniałości, a że jestem na diecie, mogę sobie o nich tylko pomarzyć. ;) Dlatego postanowiłam podarować sobie namiastkę tych bezowych wspaniałości i przygotować coś z pyszną chrupiącą bezą, ale jednocześnie małokalorycznego. :) Deser jest ekspresowy i bardzo smaczny, a zjedzenie go nawet podczas diety raczej nie wywoła w nas dużego poczucia winy.;) Jeśli ktoś chciałby się pokusić o wersję bardziej kaloryczną, to podpowiem Wam, że podobno wspaniale smakuje z lodami waniliowymi. ;) Polecam!
Źródłoinspiracji: Gino D’Acampo „Buonissimo! Najlepsze potrawy z kuchni włoskiej”.
Składniki:
Składniki na 4 porcje:
Ilość
Składnik
dojrzałe brzoskwinie, przepołowione bez pestki lub 8 połówek brzoskwiń z puszki
Zewsząd atakują mnie przeróżne bezowe torty i inne wspaniałości, a że jestem na diecie, mogę sobie o nich tylko pomarzyć. ;) Dlatego postanowiłam podarować sobie namiastkę tych bezowych wspaniałości i przygotować coś z pyszną chrupiącą bezą, ale jednocześnie małokalorycznego. :) Deser jest ekspresowy i bardzo smaczny, a zjedzenie go nawet podczas diety raczej nie wywoła w nas dużego poczucia winy.;) Jeśli ktoś chciałby się pokusić o wersję bardziej kaloryczną, to podpowiem Wam, że podobno wspaniale smakuje z lodami waniliowymi. ;) Polecam!
Źródłoinspiracji: Gino D’Acampo „Buonissimo! Najlepsze potrawy z kuchni włoskiej”.
Składniki
Składniki na 4 porcje:
Ilość
Składnik
dojrzałe brzoskwinie, przepołowione bez pestki lub 8 połówek brzoskwiń z puszki
60 g
marcepanu
cukru pudru
białka
4 łyżeczki
brązowego cukru
Sposób przygotowania
Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C.Połówki brzoskwiń ułożyć wnętrzem do dołu na talerzu. Talerz wstawić do zlewu, brzoskwinie zalać wrzątkiem, następnie od razu zimną wodą. Zdjąć skórkę. Z marcepanu uformować 4 kulki i ułożyć na 4 połówkach brzoskwiń, w miejscu pestki. Przykryć pozostałymi połówkami i lekko docisnąć. W dużej misce ubijamy białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania małymi porcjami dodawać cukier puder. Powstała masa powinna być bardzo sztywna i błyszcząca.
Brzoskwinie całkowicie pokryć pianą, upewnić się, że nie ma żadnych dziur. Za pomocą widelca formować powierzchnię bezy. Brzoskwinie w bezie ułożyć w płytkim, żaroodpornym naczyniu, posypać brązowym cukrem i wstawić na środkową półkę piekarnika. Piec 18 minut, by beza lekko się zrumieniła. Z wierzchu powinna być chrupiąca, wewnątrz lekko ciągnąca (jeśli wolicie, żeby cała beza była chrupka, trzeba potrzymać w piekarniku chwilę dłużej). Podawać od razu po upieczeniu, z ulubionymi lodami.