Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 15 min
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: 16
Forma: 28x38 cm
Klasyczna rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i truskawkami. Biszkopt puszysty i mięciutki, wypełniony po brzegi bitą śmietaną i owocami, idealne letnie ciacho. :)
Ilość | Składnik |
---|---|
jajka | |
mąki pszennej tortowej | |
mąki ziemniaczanej | |
cukru | |
cukru wanilinowego | |
kakao |
Ilość | Składnik |
---|---|
mocno schłodzonej śmietany kremówki | |
cukru pudru (mniej lub więcej w zależności od upodobań smakowych) | |
truskawek |
Ilość | Składnik |
---|---|
gorzkiej czekolady |
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę z połową cukru. Żółtka utrzeć na krem z pozostałym cukrem, sokiem z cytryny i cukrem waniliowym.
Do masy z żółtek dodać przesiane i wymieszane mąki, kakao oraz pianę z białek. Całość delikatnie wymieszać łyżką.
Blachę ( u mnie blacha o śr. Wyłożyć papierem do wypieków. Wyłożyć ciasto i równomiernie je rozsmarować. Piec około 15 minut w temperaturze 170°C (na jasnozłoty kolor).
Upieczony biszkopt zostawić na ok. 15 minut w piekarniku, bez uchylanie drzwiczek. Później nieco otworzyć drzwiczki i po ok 5 minutach wyjąć z piekarnika. Biszkopt przykryć wilgotną ściereczką. Odwrócić do góry nogami i ostrożnie usunąć papier do wypieków.
Zwinąć biszkopt razem ze ściereczką, wzdłuż dłuższego boku. Odstawić do ostudzenia.
Truskawki umyć, odszypułkować, kilka zostawić do dekoracji, resztę pokroić na mniejsze kawałki.
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. 2/3 szklanki ubitej kremówki odłożyć do dekoracji. Do pozostałej części dodać pokrojone truskawki, delikatnie wmieszać.
Wystudzony biszkopt rozwinąć, posmarować bitą śmietaną z truskawkami i ponownie zwinąć. Ciasto ułożyć szwem do dołu.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Przestudzić.
Wierzch rolady posmarować pozostałą bitą śmietaną , udekorować czekoladą i truskawkami. Schłodzić.
Smacznego :)