Przygotowanie: 40 min. Pieczenie: 0 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 12
Forma: 22 cm
To ciacho, które zażyczyliście sobie w poprzedniej Liście życzeń. :) Muszę Wam przyznać, że wiecie, co dobre i zdecydowanie dokonaliście dobrego wyboru. ;)) Nawet jeśli nie przepadacie za kawą, jak ja, to ciacho powinno Wam posmakować. Trzy warstwy, które idealnie się komponują. Chrupiący mocno czekoladowy ciasteczkowy spód, kremowa, puszysta i delikatnie kawowa masa z serowa , a wszystko przykryte pierzynką z bitej śmietany i tartej czekolady. Szczerze polecam, i to nie tylko „kawoszom”. :)
Przepis pochodzi z książki Ciasta na zimno Dr Oetker.
Ps. Przypominam o LIŚCIE ŻYCZEŃ - zakładka w lewym górnym rogu strony. :)
Ilość | Składnik |
---|---|
150 g | kruchych ciasteczek czekoladowy w polewie czekoladowej |
miękkiego masła |
Ilość | Składnik |
---|---|
500 g | serka ricotta |
tłustego sera śmietankowego (mielonego conamniej dwukrotnie) | |
espresso | |
cappuccino waniliowego | |
cukru waniliowego domowego | |
cukru pudru | |
śmietanki kremówki | |
żelatyny w proszku |
Ilość | Składnik |
---|---|
śmietanki kremówki | |
startej gorzkiej czekolady (może być kakao) |
Spód:
Spód tortownicy o śr. 22 cm wyłożyć papierem do wypieków, zapiąć obręcz tortownicy, boków niczym nie wykładać.
Ciasteczka zblendować lub rozkruszyć wałkiem do ciasta. Miękkie masło wymieszać z rozdrobnionymi ciasteczkami. Masą ciasteczkową wyłożyć spód tortownicy. Wstawić do lodówki, do schłodzenia.
Krem:
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki zimnej wody, żeby napęczniała. Ostudzone espresso wymieszać z ricottą, twarogiem, proszkiem cappuccino, cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Żelatynę rozpuścić w garnuszku na niewielkim ogniu. Do przestudzonej żelatyny dodać 1-2 łyżki masy serowej, wymieszać, a następnie połączyć z całością, dokładnie wymieszać. Wystudzić.
Gdy masa serowa zacznie tężeć ubić śmietanę kremówkę i delikatnie wymieszać z masą serową. Krem wyłożyć na ciasteczkowy spód, wygładzić powierzchnię. Wstawić na kilka godzin do lodówki.
Gdy ciasto zastygnie nożem oddzielić brzeg torcika od krawędzi tortownicy. Zdjąć obręcz, ciasto przenieść na papierze do pieczenia na paterę, papier usunąć.
Dekoracja:
Śmietankę ubić na sztywno. Nałożyć do worka dekoratorskiego lub szprycy i ozdobić wierzch tortu. Wierzch obsypać delikatnie tartą czekoladą lub kakao.
Smacznego :)Chrupiący mocno czekoladowy ciasteczkowy spód, kremowa, puszysta i delikatnie kawowa masa z serowa , a wszystko przykryte pierzynką z bitej śmietany i tartej czekolady. Szczerze polecam