Przygotować szpinak do blanszowania - listki oderwać od łodyg, dokładnie umyć (mrożony wcześniej rozmrozić). Świeży szpinak wyłożyć ma sito/durszlak, zanurzyć we wrzątku na około 1-2 minuty (najlepiej robić to partiami (gdy włożymy naraz może spaść temperatura wody i trzeba będzie sparzać szpinak nieco dłużej). Szpinak powinien zachować żywy zielony kolor. Natychmiast po wyjęciu z wrzątku schłodzić szpinak w lodowatej wodzie (najlepiej w wodzie z lodem). Odsączyć. Dzięki temu szpinak będzie miał ładny zielony kolor i zachowa swoje właściwości odżywcze. Przy mrożonym cały ten proces pomijamy.
Na patelni rozgrzał 1-2 łyżki oliwy, dodać dwa obrane ząbki czosnku pilnując by się nie zarumieniły, bo wtedy zarówno czosnek jak i oliwa nabiorą gorzkiego posmaku. Dodać śmietanę, czosnek przecisnąć przez praskę lub posiekać, wymieszać ze śmietaną. Dodać pokrojona w kosteczkę gorgonzolę, wymieszać i poddusić do rozpuszczenia sera, dodać pieprz, gałkę i ewentualnie sól do smaku, wymieszać. Na koniec dodać szpinak, wymieszać, chwilę razem poddusić.
Prostokątną formę do tarty lub naczynie żaroodporne wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto francuskie i uformować wyższe brzegi. Na ciasto wyłożyć nadzienie (szpinak z sosem z gorgonzoli). Na wierzch wyłożyć pomidorki. Piec około 15-20 minut w temp. 200°C.
Smacznego :)
Tarta z gorgonzolą, szpinakiem i suszonymi pomidorami
Tym razem wytrawna propozycja. Pyszne połączenie chrupiącego ciasta francuskiego, gorgonzoli i szpinaku. A całość świetnie uzupełniają aromatyczne suszone pomidory, czyli prosto i pysznie na obiad lub kolację. Polecam.
Tarta z gorgonzolą, szpinakiem i suszonymi pomidorami
Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 20 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 6
Opis
Tym razem wytrawna propozycja. Pyszne połączenie chrupiącego ciasta francuskiego, gorgonzoli i szpinaku. A całość świetnie uzupełniają aromatyczne suszone pomidory, czyli prosto i pysznie na obiad lub kolację. Polecam.
Przepis własny.
Składniki
Ilość
Składnik
ciasto francuskie (najlepiej te robione na maśle)
500 g
świeżego lub mrożonego szpinaku (w liściach)
200 g
sera gorgonzola
gęstej kwaśnej śmietany (najlepiej 18 lub 22%)
ząbki czosnku
gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania
Przygotować szpinak do blanszowania - listki oderwać od łodyg, dokładnie umyć (mrożony wcześniej rozmrozić). Świeży szpinak wyłożyć ma sito/durszlak, zanurzyć we wrzątku na około 1-2 minuty (najlepiej robić to partiami (gdy włożymy naraz może spaść temperatura wody i trzeba będzie sparzać szpinak nieco dłużej). Szpinak powinien zachować żywy zielony kolor. Natychmiast po wyjęciu z wrzątku schłodzić szpinak w lodowatej wodzie (najlepiej w wodzie z lodem). Odsączyć. Dzięki temu szpinak będzie miał ładny zielony kolor i zachowa swoje właściwości odżywcze. Przy mrożonym cały ten proces pomijamy.
Na patelni rozgrzał 1-2 łyżki oliwy, dodać dwa obrane ząbki czosnku pilnując by się nie zarumieniły, bo wtedy zarówno czosnek jak i oliwa nabiorą gorzkiego posmaku. Dodać śmietanę, czosnek przecisnąć przez praskę lub posiekać, wymieszać ze śmietaną. Dodać pokrojona w kosteczkę gorgonzolę, wymieszać i poddusić do rozpuszczenia sera, dodać pieprz, gałkę i ewentualnie sól do smaku, wymieszać. Na koniec dodać szpinak, wymieszać, chwilę razem poddusić.
Prostokątną formę do tarty lub naczynie żaroodporne wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto francuskie i uformować wyższe brzegi. Na ciasto wyłożyć nadzienie (szpinak z sosem z gorgonzoli). Na wierzch wyłożyć pomidorki. Piec około 15-20 minut w temp. 200°C.