skórka otarta z 1 dużej sparzonej pomarańczy lub z 3-4 sparzonych mandarynek
ekstraktu z pomarańczy (można zastąpić aromatem pomarańczowym)
przyprawy do piernika
Polewa:
Ilość
Składnik
brązowego cukru
śmietanki kremówki
cukru pudru
serka kremowego lekko solonego, np. Philadelphia
ekstraktu lub pasty z wanilii
Sposób przygotowania
Spód:
Ciasteczka rozdrobnić w malakserze/blenderze lub rozwałkować przez folię na pył, przesypać do miski, dodać miękkie masło, zmiksować do połączenia składników. Masą ciasteczkową wyłożyć spód tortownicy o śr. 21-22 cm wyłożony papierem do wypieków (boków tortownicy nie wykładać papierem).
Masa serowa:
Wszystkie składniki masy serowej połączyć, dokładnie zmiksować. Masę serową wylać na ciasteczkowy spód. Sernik piec w temperaturze 160°C około 60 minut (piekłam z termoobiegiem)**. Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Sernik schłodzić przez kilka godzin w lodówce, najlepiej całą noc.
Na patelni skarmelizować cukier (wymieszać go z odrobiną wody (2-3 łyżki) i podgrzewać do momentu aż się skarmelizuje (temp. Ok. 160°C, powinien być płynny, ale konsystencja nieco gęstsza niż na początku – jak syrop). Do skarmelizowanego cukru dodajemy powoli i stopniowo śmietankę, stale mieszając. Sos odstawić w chłodne miejsce, żeby ostygł, a gdy już będzie miał temperaturę pokojową najlepiej wstawić go na ok. 15-30 min do lodówki (wtedy odpowiednio zgęstnieje).
Serek utrzeć z cukrem pudrem i wanilią. Rozsmarowujemy go na wierzchu sernika, na całość wylewamy sos karmelowy.
Ciasto idealne na zbliżające się wielkimi krokami święta. Jeśli lubicie serniki, a jednocześnie nie uciekacie gdzie pieprz rośnie na samą myśl o pierniku to jest to ciasto dla Was. :) Kremowy sernik z mocno wyczuwalną nuta piernika, delikatnym aromatem pomarańczy, na spodzie z ciasteczek korzennych. A całość pokryta pierzynką z Philadelphi i sosem karmelowym. Sernik nie jest lekki, raczej jest dość ciężki, zwarty i mocno kremowy. Nie wyrasta mocno, ale w związku z tym również nie opada, wychodzi równy jak stół. Już po pierwszym kęsie poczujecie zbliżające się święta. ;) Polecam! Przepis własny.
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
SlodkieFantazje
2012-11-23 10:04:02
@Kamilka - ekstrakt/aroma pomarańczy nadaje aromat pomarańczy temu sernikowi, a sok pomarańczowy tego zapachu aż tak nie podkreśli, raczej będzie wyczuwalny w smaku, ja ewentualnie dodałabym i ekstrakt i sok... pozdrawiam
Kamilka
2012-11-23 09:24:35
Czy myślisz, że zamiast ekstraktu/aromatu mozna dodać sok z pomarańczy? Czy to nie da odpowiedniego efektu?
Jolanta Szyndlarewicz
2012-11-22 11:30:05
te poszczególne warstwy cudownie się z sobą komponują, a za ten ściekający po bokach karmel oddałabym wiele:) naprawdę wspaniały wypiek:)
pieczarka mysia
2012-11-21 10:25:37
Twój sernik jest boski! Wygląda jakby przyleciał z nieba, a on przeciez wyszedl prosto z Twojego piekarnika :) Boski!
Jolcia
2012-11-21 10:23:40
Nie mogę się napatrzeć na te cudowności! Jest tak piękny ten sernik, że aż boję się pomyśleć, jak obłędnie musi smakować! ♥
Ciasto idealne na zbliżające się wielkimi krokami święta. Jeśli lubicie serniki, a jednocześnie nie uciekacie gdzie pieprz rośnie na samą myśl o pierniku to jest to ciasto dla Was. :) Kremowy sernik z mocno wyczuwalną nuta piernika, delikatnym aromatem pomarańczy, na spodzie z ciasteczek korzennych. A całość pokryta pierzynką z Philadelphi i sosem karmelowym. Sernik nie jest lekki, raczej jest dość ciężki, zwarty i mocno kremowy. Nie wyrasta mocno, ale w związku z tym również nie opada, wychodzi równy jak stół. Już po pierwszym kęsie poczujecie zbliżające się święta. ;) Polecam! Przepis własny.
skórka otarta z 1 dużej sparzonej pomarańczy lub z 3-4 sparzonych mandarynek
ekstraktu z pomarańczy (można zastąpić aromatem pomarańczowym)
przyprawy do piernika
Polewa:
Ilość
Składnik
brązowego cukru
śmietanki kremówki
cukru pudru
serka kremowego lekko solonego, np. Philadelphia
ekstraktu lub pasty z wanilii
Sposób przygotowania
Spód:
Ciasteczka rozdrobnić w malakserze/blenderze lub rozwałkować przez folię na pył, przesypać do miski, dodać miękkie masło, zmiksować do połączenia składników. Masą ciasteczkową wyłożyć spód tortownicy o śr. 21-22 cm wyłożony papierem do wypieków (boków tortownicy nie wykładać papierem).
Masa serowa:
Wszystkie składniki masy serowej połączyć, dokładnie zmiksować. Masę serową wylać na ciasteczkowy spód. Sernik piec w temperaturze 160°C około 60 minut (piekłam z termoobiegiem)**. Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Sernik schłodzić przez kilka godzin w lodówce, najlepiej całą noc.
Na patelni skarmelizować cukier (wymieszać go z odrobiną wody (2-3 łyżki) i podgrzewać do momentu aż się skarmelizuje (temp. Ok. 160°C, powinien być płynny, ale konsystencja nieco gęstsza niż na początku – jak syrop). Do skarmelizowanego cukru dodajemy powoli i stopniowo śmietankę, stale mieszając. Sos odstawić w chłodne miejsce, żeby ostygł, a gdy już będzie miał temperaturę pokojową najlepiej wstawić go na ok. 15-30 min do lodówki (wtedy odpowiednio zgęstnieje).
Serek utrzeć z cukrem pudrem i wanilią. Rozsmarowujemy go na wierzchu sernika, na całość wylewamy sos karmelowy.