posiekanych i podprażonych na patelni orzeszków ziemnych (mogą być solone)
Sposób przygotowania
Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać masło pokrojone w wiórki, skórkę oraz żółtka, zagnieść szybko ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.
Ze schłodzonego ciasta uformować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć w środku (robiąc wgłębienie). Ułożyć na blasze wyłożonej papierem lub na macie do wypieków, pozostawiając między ciasteczkami odstępy. Piec ok. 15-18 minut w temp. 180°C (do zezłocenia).
Studzimy na kratce. Masę kajmakową nakładamy łyżeczką lub za pomocą szprycy, wypełniając wgłębienie w każdym ciasteczku. Na masę kajmakową wykładamy prażone orzeszki, jeśli użyliśmy niesolonych możemy je trochę oprószyć solą morską.
Lubicie ciasteczka kruche i kajmak? Jeśli tak to te również powinny Wam zasmakować. Rzpływające się w ustach delikatne ciasto połączone ze słodkim nadzieniem i prażonymi lekko posolonymi orzeszkami. Były naprawde pyszne. Polecam.
Przepis własny.
Składniki:
Ciasto:
Ilość
Składnik
mąki
cukru pudru
proszku do pieczenia
200 g
zimnego masła
żółtka
ekstraktu lub pasty z wanilii
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
masy kajmakowej
posiekanych i podprażonych na patelni orzeszków ziemnych (mogą być solone)
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
SlodkieFantazje
2013-12-02 20:05:18
@Asica - Już dokładnie nie pamiętam, ale wydaje mi się, że wychodzi jedna duża blacha ciasteczek, czyli tak około 20 sztuk.
Asica
2013-12-02 19:55:58
Mam pytanie, jaka ilość ciasteczek wychodzi z tego przepisu ?
Jolanta szyndlarewicz
2012-10-26 09:09:03
wygladają zniewalająco:)
jakcien.blogspot.com
2012-10-25 20:16:04
No jeśli smakują tak jak wyglądają to muszą być pyszne!
Majana
2012-10-25 15:38:57
Kasiu, śliczne są te ciasteczka. Oj, one muszą smakować wybornie. Kurcze, dlaczego wszystko co pyszne musi być takie kaloryczne? ;-)Pozdrawiam serdecznie :)
Basia
2012-10-25 14:54:18
Zapowiadają się super :-)Pozdrawiam serdecznie!Basia
Aneta
2012-10-25 07:53:01
pyszności!! :)
Pusty kociołek
2012-10-25 07:17:40
Mhmm, kruche ciasteczka i masa kajmakowa...to może być tylko przepyszne :)
ilovebake.pl
2012-10-25 07:05:21
Robiłam kiedyś podobne i wiem, że są bardzo smaczne :)
Lubicie ciasteczka kruche i kajmak? Jeśli tak to te również powinny Wam zasmakować. Rzpływające się w ustach delikatne ciasto połączone ze słodkim nadzieniem i prażonymi lekko posolonymi orzeszkami. Były naprawde pyszne. Polecam.
Przepis własny.
Składniki
Ciasto:
Ilość
Składnik
mąki
cukru pudru
proszku do pieczenia
200 g
zimnego masła
żółtka
ekstraktu lub pasty z wanilii
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
masy kajmakowej
posiekanych i podprażonych na patelni orzeszków ziemnych (mogą być solone)
Sposób przygotowania
Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać masło pokrojone w wiórki, skórkę oraz żółtka, zagnieść szybko ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.
Ze schłodzonego ciasta uformować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć w środku (robiąc wgłębienie). Ułożyć na blasze wyłożonej papierem lub na macie do wypieków, pozostawiając między ciasteczkami odstępy. Piec ok. 15-18 minut w temp. 180°C (do zezłocenia).
Studzimy na kratce. Masę kajmakową nakładamy łyżeczką lub za pomocą szprycy, wypełniając wgłębienie w każdym ciasteczku. Na masę kajmakową wykładamy prażone orzeszki, jeśli użyliśmy niesolonych możemy je trochę oprószyć solą morską.