Przygotowanie: 60 min. Pieczenie: 0 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 12
Forma: 24 cm
Kochani mam dla Was kolejną propozycję na świąteczne słodkości. Tym razem proponuję Wam świąteczny torcik na zimno. Połączenie wszystkiego co pyszne i typowo świąteczne. Migdałowo-czekoladowy a jednocześnie lekko korzenny spód, puszysta warstwa serowa z lekką nutą wanilii i zatopionymi w niej prażonymi jabłkami oraz wierzchnia serowo-czekoladowa warstwa z charakterystyczną korzenną nutą. Całość otulona ciasteczkami Spekulatius… Wierzcie mi nie sposób nie polubić tego torciku. :) Źródło inspiracji: „Wyborne serniki. Najlepsze przepisy” Dr. Oetker, z racji pomyłek w przepisie, poddałam go lekkim modyfikacjom. :)
Ilość | Składnik |
---|---|
gorzkiej czekolady 70% | |
masła lub oleju kokosowego | |
300 g | ciasteczek migdałowych Spekulatius lub innych ciastczek korzennych albo pierniczków, najlepiej bez dodatku cukru i tony konserwantow |
Ilość | Składnik |
---|---|
gorzkiej czekolady | |
oleju kokosowegor | |
twarogu zmielonego trzykrotnie (może być wiaderkowy) | |
śmietanki kokosowej (u mnie REAL THAI); można zstąpić kremówką | |
żelatyny w proszku lub 6-7 listków (można zastąpić agar agar) | |
ksylitolu zmielonego na puder (lub więcej wg upodobań smakowych) | |
mleka roślinnego lub krowiego | |
pasty z wanilii | |
prażonych jabłek jak do szarlotki (użyłam domowego dżemu z prażonych jabłek); jeśli nie macie gotowej masy domowej lub ze sklepu, trzeba ją przygotować wcześniej przed przygotowywaniem masy serowej | |
cynamonu* | |
goździków mielonych* | |
kardamonu* |
Spód i boki:
Spód tortownicy o śr. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki lekko nasmarować masłem (ja nie smarowałam). Wokół brzegów tortownicy ustawić pionowo ciasteczka odkrojone na wysokość tortownicy, robiąc dekoracyjne „ogrodzenie”.
Masło lub olej rozpuścić w rondelku z grubym dnem, dodać pokrojoną czekoladę (50g), wymieszać do momentu rozpuszczenia czekolady.
Pozostałe ciasteczka przełożyć do torebki foliowej i rozgnieść wałkiem na proszek ciasteczkowy (można to również zrobić blenderem). Pokruszone ciasteczka dodać do masy maślano-czekoladowej. Wymieszać. Wyłożyć masę na spód formy , wyrównać i docisnąć łyżką.
Tortownicę wstawić do lodówki.
Czekoladę połamać, a następnie razem z olejem rozpuścić w kąpieli wodnej.
Jedną czwartą roztopionej czekolady wylać na papier do pieczenia i rozsmarować, tak by powstała równa powierzchnia o grubości 2 mm. Odczekać, aż czekolada zastygnie. Z zastygniętej czekolady wyciąć około 8-10 gwiazdek. Pozostałą czekoladę odstawić na garnek z ciepłą wodą (czyli do tzw. kąpieli wodnej), ale już nie podgrzewać.
Masa serowa:
Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach zimnej wody.
Twaróg, mleko, ksylitol zmielony na puder, ekstrakt z wanilii wymieszać. Śmietankę kokosową ubić na sztywno, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Żelatynę rozpuścić w garnuszku, podgrzewając na niewielkim ogniu, nie gotować. Do rozpuszczonej żelatyny dodawać stopniowo cztery łyżki masy serowej. Gdy składniki połączą się w gładką masę dodać żelatynę do pozostałej masy serowej.
Jedną trzecią masy serowej wymieszać z prażonymi jabłkami , wyłożyć na spód ciasteczkowy, wyrównać.
Pozostałą masę serową wymieszać z przyprawami korzennymi i rozpuszczoną czekoladą (najlepiej dodać 1-2 łyżki masy serowej do czekolady, wymieszać i dopiero wtedy dodać czekoladę do reszty masy unikniemy w ten sposób zbrylenia się czekolady w małe kawałeczki pod wpływem chłodu masy.
Wyłożyć łyżką na masę serowo-jabłkową. Wierzch wyrównać.
Schłodzić przez kilka godzin w lodówce, najlepiej całą noc.
Nożem oddzielić brzegi tortu od krawędzi tortownicy. Zdjąć obręcz tortownicy. Tort przełożyć na papierze do pieczenia na paterę, udekorować czekoladowymi gwiazdkami.
Smacznego :)