mielonego twarogu (można użyć wiaderkowego, ważne, żeby był gęsty i zwarty)
duże jajka
ksylitolu
mleka kokosowego
ekstraktu z wanilii lub innego aromatu
mąki ziemniaczanej,
odrobina czerwonego barwnika spożywczego (można zastąpić sokiem z buraków)
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki poza barwnikiem wymieszać na średnich obrotach miksera, niezbyt długo, żeby nie napowietrzać zbytnio sernika.
Odłożyć 1/4 masy, resztę zabarwić na czerwono. Dużą blachę (u mnie o wym. 38 x 28 cm natłuścić, wyłożyć papierem do wypieków.
Czerwoną masę wyłożyć na blachę, równomiernie rozprowadzić na całej powierzchni, na wierzch wyłożyć łatki białej masy, rozprowadzić je patyczkiem do szaszłyków robiąc esy floresy.
Piec ok. 25-30 w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C (piekłam z termoobiegiem), aż sernik będzie wyraźnie ścięty, uważać, żeby wierzch się nie zarumienił (w razie potrzeby górę sernika przykryć arkuszem papieru do wypieków). Studzić w piekarniku, ostudzony schłodzić. Powycinać wykrawaczką serduszka.
Mam dla Was jeszcze jedną propozycję Walentynkową, choć nie widzę przeciwskazań, żeby takie sernikowe serduszka przygotować bliskiej osobie z innej okazji albo też zupełnie bez okazji.
Te serniczki są banalne w przygotowaniu, a ucieszą zapewne nie tylko wielbicieli serników. Ich smak i zapach możemy dowolnie skomponować, ograniczeniem jest tu tylko nasza wyobraźnia. Ja postawiłam tym razem na klasyczny waniliowy smak, ale te maleństwa równie dobrze będą smakowały jeśli wanilię zamienimy na ekstrakt z migdałów, cytryny lub pomarańczy. Możemy też urozmaicić smak Amaretto lub białą czekoladą, jednym słowem postawcie na swoje ulubione smaki i zapachy. :)
Składniki:
Ilość
Składnik
mielonego twarogu (można użyć wiaderkowego, ważne, żeby był gęsty i zwarty)
duże jajka
ksylitolu
mleka kokosowego
ekstraktu z wanilii lub innego aromatu
mąki ziemniaczanej,
odrobina czerwonego barwnika spożywczego (można zastąpić sokiem z buraków)
śliczne są ale nie wychodzą.Niestety wyrzuciłam bo się nie upiekły w środku :(
kamycha
2013-02-14 18:51:03
Zrobione i....zjedzone mniam :)Na jutro uchowało mi się parę sztuk ,będzie jak znalazł do porannej kawusi.Dziękuję Kasiu :)
SlodkieFantazje
2013-02-14 18:47:43
@Katarsia - na drugim zdjęciu widać jak te serniczki wyglądaja w środku, generalnie struktura i konsystencja nie różnią się niczym od klasycznego sernika.
katasia
2013-02-14 17:46:22
zrobiłam placek według tego przepisu i wylądował w koszu.A jak wyglądały te serniczki w środku? Niech Pani pokaże
Asia
2013-02-14 13:50:08
Zrobiłam są pycha !
Kamciss
2013-02-14 13:47:17
CUDOWNE *.*
BezbarwnaMaska
2013-02-14 12:49:00
mam pytanie, mozna zamiast barwnika dac kakao albo gorzka czekolade np jak chce sie miec czekoladowe te serniczki i w jakich proporcjach by mozna bylo??
Lucyna
2013-02-14 12:47:08
Sprytne!
drjola
2013-02-14 10:55:14
fantastyczny pomysł zaraz spróbuje wykonać coś podobnego - zobaczymy co z tego wyjdzie - pozdrawiam!
Catherine
2013-02-14 10:32:07
Sernikowe serducha:-)Słodziutkie... i takie na jeden gryz. Fajowe! A gdyby tak zamiast czerwonego barwnika dodać soku z truskawek czy wiśni...? Chodzi o jakiś zastępczy barwnik naturalny. Tylko... pewnie wtedy nie wyszłyby takie intensywnie czerwone i ser mógłby mieć przez to rzadszą konsystencję.Pozdrawiam:)
Łucja
2013-02-14 08:29:23
śliczne ;) bardzo fajny pomysł!
Małgorzata
2013-02-14 06:59:41
jak zwykle uroczo :)
Inspirowane Smakiem
2013-02-14 06:22:20
Wyglądają zdecydowanie pysznie:))
Majana
2013-02-14 05:48:24
Są takie śliczne Kasiu! :)Ukochana osoba na pewno sie ucieszy !:)
Mam dla Was jeszcze jedną propozycję Walentynkową, choć nie widzę przeciwskazań, żeby takie sernikowe serduszka przygotować bliskiej osobie z innej okazji albo też zupełnie bez okazji.
Te serniczki są banalne w przygotowaniu, a ucieszą zapewne nie tylko wielbicieli serników. Ich smak i zapach możemy dowolnie skomponować, ograniczeniem jest tu tylko nasza wyobraźnia. Ja postawiłam tym razem na klasyczny waniliowy smak, ale te maleństwa równie dobrze będą smakowały jeśli wanilię zamienimy na ekstrakt z migdałów, cytryny lub pomarańczy. Możemy też urozmaicić smak Amaretto lub białą czekoladą, jednym słowem postawcie na swoje ulubione smaki i zapachy. :)
Składniki
Ilość
Składnik
mielonego twarogu (można użyć wiaderkowego, ważne, żeby był gęsty i zwarty)
duże jajka
ksylitolu
mleka kokosowego
ekstraktu z wanilii lub innego aromatu
mąki ziemniaczanej,
odrobina czerwonego barwnika spożywczego (można zastąpić sokiem z buraków)
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki poza barwnikiem wymieszać na średnich obrotach miksera, niezbyt długo, żeby nie napowietrzać zbytnio sernika.
Odłożyć 1/4 masy, resztę zabarwić na czerwono. Dużą blachę (u mnie o wym. 38 x 28 cm natłuścić, wyłożyć papierem do wypieków.
Czerwoną masę wyłożyć na blachę, równomiernie rozprowadzić na całej powierzchni, na wierzch wyłożyć łatki białej masy, rozprowadzić je patyczkiem do szaszłyków robiąc esy floresy.
Piec ok. 25-30 w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C (piekłam z termoobiegiem), aż sernik będzie wyraźnie ścięty, uważać, żeby wierzch się nie zarumienił (w razie potrzeby górę sernika przykryć arkuszem papieru do wypieków). Studzić w piekarniku, ostudzony schłodzić. Powycinać wykrawaczką serduszka.