Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 60 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 12
Forma: 22 cm
Ten sernik chałwowy, długo już chodził mi po głowie i w końcu musiałam go zrobić, choć planowałam sernik tiramisu. :) Byłam bardzo ciekawa tego serniczka, kusił mnie, ale trochę się go obawiałam, bo nie przepadam za chałwą. Tymczasem okazało się, że moje obawy były całkowicie nieuzasadnione. Sernik wyszedł pyszny, delikatnie chałwowy i mało słodki. A konsystencja – taką jaką lubię w sernikach najbardziej, a mianowicie jedwabiście gładka, bardzo kremowa, sernik wprost rozpływa się w ustach. Wspaniale smakuje w połączeniu z dobra kawką. Myślę też, że idealnie sprawdzi się na świątecznym stole obok bab i mazurków. Jeśli jeszcze wahacie się czy robić sernik i jaki, a lubicie chałwę, to powiem Wam, zróbcie ten. Zapewniam Was, że zadowoli podniebienia nie tylko fanów chałwy. :) Inspiracja na przepis stąd , ale doś istotnie zmieniłam składniki, ich proporcje i sposób przygotowania (mam swójulubiony i sprawdzony sposób na sernik i ciężko mnie przekonać do innych). :) Gorąco Wam polecam!
Ilość | Składnik |
---|---|
150 g | ciastek digestive w mlecznej czekoladzie |
miękkiego masła |
Ilość | Składnik |
---|---|
twarogu śmietankowego zmielonego trzykrotnie | |
jajek | |
cukru pudru (można odrobinę więcej) | |
śmietany kremówki, nieubitej | |
350 g | ulubionej chałwy, pokruszonej i rozdrobnionej widelcem |
mąki ziemniaczanej (niekoniecznie) |
Ilość | Składnik |
---|---|
200 g | chałwy |
śmietanki kremówki |
Przygotowanie spodu:
Ciasteczka rozdrobnić w malakserze, przesypać do miski, dodać miękkie masło, zmiksować do połączenia składników. Masą ciasteczkową wyłożyć spód tortownicy o śr. 22 cm wyłożony papierem do wypieków (boków tortownicy nie wykładać papierem). Schłodzić przez chwilę w lodówce.
Przygotowanie masy serowej:
Ser utrzeć z cukrem, dodać resztę składników (łącznie z rozdrobnioną chałwą), zmiksować na gładką masę.
Masę serową wylać na ciasteczkowy spód. Piec w temperaturze 180ºC przez około 60 minut w kąpieli wodnej (na najniższej półce piekarnika ustawiamy blachę wypełnioną gorącą wodą, na wyższej półce ustawiamy tortownicę z ciastem). Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, wystudzony włożyć na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc. Przygotować polewę (śmietankę zmiksować z pokruszoną chałwą i chwilę podgrzać). Rozsmarować na wierzchu sernika. Chwilę schłodzić.
Ps. Jeśli będziemy trzymać się zasad sernik wychodzi równiutki jak stół i nie opada ani nie pęka. :)
*wszystkie składniki na masę powinny mieć temperaturę pokojową
Smacznego :)