ksylitolu (można zastąpić syropem z agawy – ok. 100 g lub inną substancją słodzącą)
jogurtu greckiego
żelatyny (można zastąpić agar-agar)
Wierzch:
Ilość
Składnik
truskawek lub innych letnich soczystych owoców (można więcej jeśli chcecie mieć wyższy truskawkowy wierzch)
ksylitolu (można mniej lub więcej w zależności od kwaśności truskawek
agar-agar lub żelatyny
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
kilkanaście dużych truskawek do ozdoby brzegu sernika
garść różnych owoców do ozdobienia wierzchu
Sposób przygotowania
Spód:
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, gdy piana jest już sztywna, stopniowo (po łyżeczce) dodawać cukier, cały czas ubijając do wyczerpania cukru (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodać kolejno żółtka, po każdym ubijając około 30 sekund.
Mąkę wymieszać z kakao, przesiać do puszystej masy jajecznej, delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką.
Dno tortownicy o średnicy 22-24 cm (użyłam 22 cm obręczy, ale o 2 cm. wyższej niż standardowa tortownica) wyłożyć papierem do pieczenia. Boków tortownicy niczym nie wykładać i nie smarować. Do formy wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 15 minut (do suchego patyczka).
Biszkopt pozostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić.
Masa jaglana:
Kaszę podprażyć przez kilka minut na suchej patelni (dzięki temu pozbędziemy się charakterystycznej goryczki). Przesypać na sitko. Przepłukać pod zimną wodą, następnie polać wrzątkiem.
Kaszę przesypać do garnka z grubym dnem. Zalać mlekiem, dodać 1 łyżkę ksylitol lub inną substancji słodzącej i wanilię, gotować około 15 minut na wolnym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając.
Ugotowaną kaszę zblendować razem z jogurtem i pozostałym ksylitolem na gładki krem.
W międzyczasie umyć truskawki przeznaczone do dekoracji brzegów, odszypułkować, przekroić je wzdłuż na połówki i ułożyć je jedna przy drugiej opierając rozkrojoną częścią o brzeg tortownicy.
Żelatynę przesypać do rondelka, zalać 1/3 szklanki zimnej wody, pozostawić na chwile, by napęczniała, następnie podgrzać do całkowitego rozpuszczenia się, nie gotować.
Dodać do masy jaglanej, szybko zmiksować. Wyłożyć na biszkoptowy spód, wierzch wygładzić, wstawić do lodówki, żeby masa nieco stężała.
Wierzch:
Truskawki umyć, odszypułkować, zblendować na gładki mus. Przelać do rondelka, dodać cukier i podgrzać aż cukier całkowicie się rozpuści, Do gorącego dodać agar-agar i pogotować przez ok. 3 minuty albo żelatynę *wtedy nie gotujemy tylko mieszamy do całkowitego rozpuszczenia żelatyny).
Przestudzić, wylać na wierzch masy jaglanej, ponownie wstawić na kilka godzin do lodówki, aby całość mocno stężała.
Jagielnik. Mimo że pyszny i słodki, to jednak bardzo zdrowy, bo składa się głównie z kaszy jaglanej, która jest jedną z najzdrowszych kasz. Można przygotować jagielnik z różnymi owocami. Polecam spróbować jagielnik z tego przepisu, prawdziwe niebo w gębie.
Składniki:
Spód:
Ilość
Składnik
duże jajka
ksylitolu
mąki kukurydzianej
kakao
Masa jaglana:
Ilość
Składnik
kaszy jaglanej, suchej
mleka roślinnego lub krowiego
ekstraktu lub pasty z wanilii
ksylitolu (można zastąpić syropem z agawy – ok. 100 g lub inną substancją słodzącą)
jogurtu greckiego
żelatyny (można zastąpić agar-agar)
Wierzch:
Ilość
Składnik
truskawek lub innych letnich soczystych owoców (można więcej jeśli chcecie mieć wyższy truskawkowy wierzch)
ksylitolu (można mniej lub więcej w zależności od kwaśności truskawek
agar-agar lub żelatyny
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
kilkanaście dużych truskawek do ozdoby brzegu sernika
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
Slodkizakatekkasi
2017-07-03 19:32:19
Ciasto eyglada oblednie! napewno jest smaczne 😀
Catherine
2016-08-11 11:00:46
Uff! Kasiu jak dobrze ,że wróciłaś ;-) Zastanawiała mnie już od dłuższego czasu Twoja nieobecność na blogu a tu taka niespodzianka! Fantastycznie! GRATULUJĘ :)))))) wydania własnej książki. To musi być niesamowite uczucie. Czekam na dalsze info czyli kiedy książka będzie w sprzedaży? i gdzie będzie można ją zakupić? Chętnych zapewne nie zabraknie :-) Ściskam i pozdrawiam serdecznie!
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2016-08-20 12:09:08
Witaj Kasiu! Dziękuję serdecznie! Książka będzie w sprzedaży pod koniec sierpnia/na początku września, dokładna datę premiery jeszcze ogłoszę,jak tylko sama ja poznam. :) Będzie dostępna we wszystkich większych księgarniach i przez internet, być może będzie ją można zakupić tez bezpośrednio przez moją stronę. :) Pozdrawiam serdecznie Kasiu!
judik
2016-07-26 10:53:43
Cudo!! :)
Joann
2016-07-23 21:52:08
Kasiu gratuluję Ci wydania książki z własnymi przepisami i super, że znajdą się zupełnie nowe przepisy. Bardzo lubię Twojego bloga, książkę na pewno zakupię w podziękowaniu za Twoją pracę. Życzę Ci wszystkiego dobrego i serdecznie pozdrawiam :)
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2016-07-25 13:22:24
Dziękuję pięknie za tak miłe i ciepłe słowa. :) Pozdrawiam serdecznie :)
Nemi
2016-07-21 23:24:36
Chętnie przetestuję ciasto na moich kaszowych niejadkach:) Gratuluję wydania książki:) Na pewno okaże się hitem na rynku :)
Jolanta Szyndlarewicz
2016-07-21 11:04:16
Serdecznie gratuluję książki:) .... na pewno będzie piękna i pewna cudownych smakołyków:) ... takich jak to cudeńko:)
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2016-07-21 12:22:39
Jolu, dziękuję za miłe słowa! :) Mam nadzieję, że faktycznie taka będzie. :) Pozdrawiam serdecznie!
K
2016-07-20 16:54:38
Brakuje jogurtu w składnikach, jest za to mleko niewymienone w przepisie.
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2016-07-20 17:10:38
Jest już w składnikach. :) Dziękuję za czujność :)
O
2016-07-20 16:11:28
Proszę o info o ilości jogurtu: "Ugotowaną kaszę zblendować razem z jogurtem i pozostałym ksylitolem na gładki krem"
Jagielnik. Mimo że pyszny i słodki, to jednak bardzo zdrowy, bo składa się głównie z kaszy jaglanej, która jest jedną z najzdrowszych kasz. Można przygotować jagielnik z różnymi owocami. Polecam spróbować jagielnik z tego przepisu, prawdziwe niebo w gębie.
Składniki
Spód:
Ilość
Składnik
duże jajka
ksylitolu
mąki kukurydzianej
kakao
Masa jaglana:
Ilość
Składnik
kaszy jaglanej, suchej
mleka roślinnego lub krowiego
ekstraktu lub pasty z wanilii
ksylitolu (można zastąpić syropem z agawy – ok. 100 g lub inną substancją słodzącą)
jogurtu greckiego
żelatyny (można zastąpić agar-agar)
Wierzch:
Ilość
Składnik
truskawek lub innych letnich soczystych owoców (można więcej jeśli chcecie mieć wyższy truskawkowy wierzch)
ksylitolu (można mniej lub więcej w zależności od kwaśności truskawek
agar-agar lub żelatyny
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
kilkanaście dużych truskawek do ozdoby brzegu sernika
garść różnych owoców do ozdobienia wierzchu
Sposób przygotowania
Spód:
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, gdy piana jest już sztywna, stopniowo (po łyżeczce) dodawać cukier, cały czas ubijając do wyczerpania cukru (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodać kolejno żółtka, po każdym ubijając około 30 sekund.
Mąkę wymieszać z kakao, przesiać do puszystej masy jajecznej, delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką.
Dno tortownicy o średnicy 22-24 cm (użyłam 22 cm obręczy, ale o 2 cm. wyższej niż standardowa tortownica) wyłożyć papierem do pieczenia. Boków tortownicy niczym nie wykładać i nie smarować. Do formy wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 15 minut (do suchego patyczka).
Biszkopt pozostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić.
Masa jaglana:
Kaszę podprażyć przez kilka minut na suchej patelni (dzięki temu pozbędziemy się charakterystycznej goryczki). Przesypać na sitko. Przepłukać pod zimną wodą, następnie polać wrzątkiem.
Kaszę przesypać do garnka z grubym dnem. Zalać mlekiem, dodać 1 łyżkę ksylitol lub inną substancji słodzącej i wanilię, gotować około 15 minut na wolnym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając.
Ugotowaną kaszę zblendować razem z jogurtem i pozostałym ksylitolem na gładki krem.
W międzyczasie umyć truskawki przeznaczone do dekoracji brzegów, odszypułkować, przekroić je wzdłuż na połówki i ułożyć je jedna przy drugiej opierając rozkrojoną częścią o brzeg tortownicy.
Żelatynę przesypać do rondelka, zalać 1/3 szklanki zimnej wody, pozostawić na chwile, by napęczniała, następnie podgrzać do całkowitego rozpuszczenia się, nie gotować.
Dodać do masy jaglanej, szybko zmiksować. Wyłożyć na biszkoptowy spód, wierzch wygładzić, wstawić do lodówki, żeby masa nieco stężała.
Wierzch:
Truskawki umyć, odszypułkować, zblendować na gładki mus. Przelać do rondelka, dodać cukier i podgrzać aż cukier całkowicie się rozpuści, Do gorącego dodać agar-agar i pogotować przez ok. 3 minuty albo żelatynę *wtedy nie gotujemy tylko mieszamy do całkowitego rozpuszczenia żelatyny).
Przestudzić, wylać na wierzch masy jaglanej, ponownie wstawić na kilka godzin do lodówki, aby całość mocno stężała.