erytrytolu lub ksylitol (najlepiej próbować przed dodanie jajek i dodać wg swojego smak)
pasty lub ekstraktu z wanilii
krówek bez cukru (użyłam Go Lightly Fudgie Rolls)*
Polewa:
Ilość
Składnik
100 g
białej czekolady bez cukru (u mnie proteinowa)
opcjonalnie 1-2 łyżki ajerkoniaku
opcjonalnie 0,5-1 łyżeczka kurkumy (jest odrobinę wyczuwalna w smaku) lub szczypta szafranu, ewentualnie odrobina naturalnego żółtego barwnika
Sposób przygotowania
Spód:
Płatki owsiane, orzechy i wiórki kokosowe, przesypujemy do blendera i mielimy na największych obrotach na proszek.
Dodajemy roztopiony olej masło lub masło orzechowe, erytrytol lub ksylitol (ewentualnie inne słodzidło) i miksujemy do połączenia się składników. Zamiast w blenderze, można na tym etapie wymieszać je łyżką lub dłonią w mice. Masa powinna być klejąca, jeśli jest za sucha dodajemy trochę oleju/masła ewentualnie wody.
Spód tortownicy o śr. 22-24 cm. lekko natłuścić, wyłożyć owsiano-orzechową masą, wierzch wyrównać. Wstawić na 10-15 min do lodówki.
Masa serowa:
Zmielony twaróg zmiksować z resztą składników masy serowej (oprócz krówek) aż powstanie jednolita, gładka masa. Nie miksować dłużej niż to jest konieczne, żeby nie napowietrzać masy.
Krówki pokroić na mniejsze kawałki, dodać do masy serowej i wymieszać łyżką.
Gotową masę wylać na spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °C (grzanie góra/dół) lub 160 °C (termoobieg) i piec około 60 minut, aż masa będzie wyraźnie ścięta i sernik po poruszeniu tortownicą będzie już tylko drżał na środku, ale nie będzie już cały "falował" na boki. Pozostawić do wystudzenia w piekarniku. Wystudzony wyjąć z piekarnika i wstawić w tortownicy na kilka godzin do lodówki.
Dobrze schłodzony wyjąć z tortownicy.
Polewa:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. do rozpuszczonej dodać kurkumę/szafran lub barwnik, wymieszać. Gotową polać sernik, Smacznego :)
Ciężki, kremowy sernik o subtelnym smaku ajerkoniaku, z dodatkiem krówek, na chrupiącym ciasteczkowym spodzie. Uzależniająco pyszny,a przy tym banalny w wykonaniu. ;)
Składniki:
Spód:
Ilość
Składnik
płatków owsianych
¾ szklanki
orzechów laskowych lub innych ulubionych
wiórków kokosowych
masła lub oleju kokosowego, roztopionego (można zastąpić masłem orzechowym)
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
Jak piec
2017-04-14 10:16:42
Witam , czy boki tortownicy posmarować tłuszczem. . Czy może wyłożyć całą tortownica folia aluminiową. .
Edyta
2016-12-05 15:09:07
Witam!
Czy do tego sernika z adwokatem nie dodaje się żadnej mąki ani budyniu? Czy on zachowa wtedy zwartą strukturę.
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2016-12-09 13:54:17
Można dodać ze 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu w proszku (wtedy sernik będzie jeszcze bardziej zwarty), ale nie jest to konieczne. :)
krowki
2016-07-20 18:15:32
witam, czy te krowki można czyms zastapic lub po prostu pominąć?
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2016-07-20 20:55:50
Tak, można pominąć. :)
Ala
2016-07-19 13:00:57
Kiedy Pani do nas wróci?
Ala
2016-07-19 13:00:27
Kiedy Pani do nas wróci?
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2016-07-20 20:55:31
Już :)
Arleta
2016-05-05 16:13:26
Ciężki i wilgotny sernik z delikatną ale wyraźną nutą ajerkoniaku. W smaku naprawdę pyszny jednak konsystencja nie przypadła mi za bardzo do gustu ale jeśli ktoś lubi ciężkie serniki to polecam 😆
zapytanie
2016-04-11 13:23:01
czy mozna pominac krowki w tym serniku lub czym mozna je zastapic?
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2016-07-20 20:55:16
Tak można je po prostu pominąć. :)
AniaGotuje.pl
2016-04-02 19:46:01
Przepiękny sernik..
Nemi
2016-03-25 22:55:22
Wspaniały! Aż wzroku nie można oderwać:) Radosnych i spokojnych Świąt:)
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2016-03-25 23:51:46
Dziękuję i wzajemnie, radosnych, spokojnych i smakowitych Świąt! ;)
Ciężki, kremowy sernik o subtelnym smaku ajerkoniaku, z dodatkiem krówek, na chrupiącym ciasteczkowym spodzie. Uzależniająco pyszny,a przy tym banalny w wykonaniu. ;)
Składniki
Spód:
Ilość
Składnik
płatków owsianych
¾ szklanki
orzechów laskowych lub innych ulubionych
wiórków kokosowych
masła lub oleju kokosowego, roztopionego (można zastąpić masłem orzechowym)
erytrytolu lub ksylitol (najlepiej próbować przed dodanie jajek i dodać wg swojego smak)
pasty lub ekstraktu z wanilii
krówek bez cukru (użyłam Go Lightly Fudgie Rolls)*
Polewa:
Ilość
Składnik
100 g
białej czekolady bez cukru (u mnie proteinowa)
opcjonalnie 1-2 łyżki ajerkoniaku
opcjonalnie 0,5-1 łyżeczka kurkumy (jest odrobinę wyczuwalna w smaku) lub szczypta szafranu, ewentualnie odrobina naturalnego żółtego barwnika
Sposób przygotowania
Spód:
Płatki owsiane, orzechy i wiórki kokosowe, przesypujemy do blendera i mielimy na największych obrotach na proszek.
Dodajemy roztopiony olej masło lub masło orzechowe, erytrytol lub ksylitol (ewentualnie inne słodzidło) i miksujemy do połączenia się składników. Zamiast w blenderze, można na tym etapie wymieszać je łyżką lub dłonią w mice. Masa powinna być klejąca, jeśli jest za sucha dodajemy trochę oleju/masła ewentualnie wody.
Spód tortownicy o śr. 22-24 cm. lekko natłuścić, wyłożyć owsiano-orzechową masą, wierzch wyrównać. Wstawić na 10-15 min do lodówki.
Masa serowa:
Zmielony twaróg zmiksować z resztą składników masy serowej (oprócz krówek) aż powstanie jednolita, gładka masa. Nie miksować dłużej niż to jest konieczne, żeby nie napowietrzać masy.
Krówki pokroić na mniejsze kawałki, dodać do masy serowej i wymieszać łyżką.
Gotową masę wylać na spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °C (grzanie góra/dół) lub 160 °C (termoobieg) i piec około 60 minut, aż masa będzie wyraźnie ścięta i sernik po poruszeniu tortownicą będzie już tylko drżał na środku, ale nie będzie już cały "falował" na boki. Pozostawić do wystudzenia w piekarniku. Wystudzony wyjąć z piekarnika i wstawić w tortownicy na kilka godzin do lodówki.
Dobrze schłodzony wyjąć z tortownicy.
Polewa:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. do rozpuszczonej dodać kurkumę/szafran lub barwnik, wymieszać. Gotową polać sernik, Smacznego :)