mleka krowiego lub kokosowego (może być inne roślinne wg upodobań)
słodkie jabłka
cynamonu
skórka starta z 1 niewoskowanej cytryny
Sposób przygotowania
Masło utrzeć na puszystą masę razem z ksylitolem. Nie przerywając ucierania dodawać kolejno jajka i po każdym miksować masę, aż jajko dokładnie się połączy z resztą (masa powinna być jednolita i gładka).
Do drugiego naczynia przesiać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia i skórką cytrynową. Dodawać w trzech partiach do masy na przemian z mlekiem. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do wypieków. Wierzch wygładzić.
Jabłka obrać, pokroić w kostkę, wymieszać z cynamonem. Wyłożyć na wierzch ciasta.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 °C (termoobieg) lub 180 °C (grzanie góra/dół) i piec około 40 minut, aż ciasto wyraźnie się zarumieni, a patyczek po zanurzeniu w cieście będzie suchy.
Gotowe, wyjąć z piekarnika, przestudzić w formie, następnie wyłożyć na kratkę do studzenia. Wystudzone oprószyć mielonym ksylitolem.
Proste, ciasto ucierane z jabłkami i cynamonową nutą. Puszyste i wilgotne za razem. Idealne do popołudniowej kawki lub herbaty.
Składniki
Ciasto:
Ilość
Składnik
miękkiego masła lub oleju kokosowego
ksylitolu
jajka
mąki jaglanej
proszku do pieczenia
mleka krowiego lub kokosowego (może być inne roślinne wg upodobań)
słodkie jabłka
cynamonu
skórka starta z 1 niewoskowanej cytryny
Sposób przygotowania
Masło utrzeć na puszystą masę razem z ksylitolem. Nie przerywając ucierania dodawać kolejno jajka i po każdym miksować masę, aż jajko dokładnie się połączy z resztą (masa powinna być jednolita i gładka).
Do drugiego naczynia przesiać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia i skórką cytrynową. Dodawać w trzech partiach do masy na przemian z mlekiem. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do wypieków. Wierzch wygładzić.
Jabłka obrać, pokroić w kostkę, wymieszać z cynamonem. Wyłożyć na wierzch ciasta.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 °C (termoobieg) lub 180 °C (grzanie góra/dół) i piec około 40 minut, aż ciasto wyraźnie się zarumieni, a patyczek po zanurzeniu w cieście będzie suchy.
Gotowe, wyjąć z piekarnika, przestudzić w formie, następnie wyłożyć na kratkę do studzenia. Wystudzone oprószyć mielonym ksylitolem.