KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!

Ciasto owsiane z owocami (bez jajek, cukru i tłuszczu)

Przyg: 30 min Pieczenie: 30 min
Łatwy
Porcje: 11
KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!
Filtry wyszukiwania
zm_IMG_9166.jpg

Składniki:

Forma protokątna (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
25x20 cm

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    płatków owsianych
    miodu
    wody
    soku z jabłek (w oryginale 1/3, ale moje ciasto po wymieszaniu składników było dość suche, więc dałam więcej)
    cynamonu
    proszku do pieczenia (w oryginale 1,5)
  • Nadzienie:

    Ilość Składnik
    truskawek lub innych owoców (w oryginale 1,5 szklanki malin i 1 szklanka jagód)
    miodu
    opcjonalnie dla zagęszczenia można dodać 1 łyżkę skrobi ziemniaczanej)

Sposób przygotowania

Nadzienie:
Do rondelka przesypać umyte truskawki lub inne wybrane owoce, dodać miód. Gotować na wolnym ogniu aż woda wyparuje a masa zgęstnieje, ale nadal będzie płynna (jeśli owoce będą bardzo soczyste i masa długo nie będzie chciała zgęstnieć, a nam już będzie brakować cierpliwości ;), można się wtedy wspomóc łyżką skrobi ziemniaczanej - rozprowadzamy ją w 2-3 łyżkach zimnej wody i dodajemy do gotujących się owoców, mieszamy energicznie, po chwili masa powinna znacznie zgęstnieć).

Ciasto:
Do blendera/młynka wsypać 1,5 szklanki płatków owsianych i zmiksować na mąkę. Przesypać do miski, dodać pozostałe płatki, wodę, sok jabłkowy, miód i cynamon, wymieszać.
Foremkę posmarować masłem, wyłożyć papierem do wypieków. Na dno formy nałożyć połowę masy, następnie mus owocowy i przykryć pozostałą częścią masy z płatków (będzie się nieco kleić, więc można sobie pomóc zwilżając łyżkę w gorącej wodzie i takową nakładając masę).

Piec około 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °Celsjusza (grzanie góra dół) lub 160 °C (termoobieg). Pieczemy aż ciasto wyraźnie się zazłoci, ale trzeba uważać, żeby płatki się nie przypaliły.

Smacznego :)

Ciasto owsiane z owocami (bez jajek, cukru i tłuszczu)

Ocena:
Przyg: 30 min Pieczenie: 30 min
Łatwy
Porcje: 11
Zdrowe ciasto bez jajek, mąki, tłuszczu i cukru. Okazuje się, że jest to możliwe. :) Nie powiem, żeby było jakoś wybitnie niskokaloryczne

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Majana Majana
    2015-06-20 23:30:59

    Pięknie się prezentuje to ciasto! Z pewnoscią smakuje świetnie. :)

    Pozdrowienia ślę serdeczne!

    Twój komentarz
  • kornik kornik
    2015-06-19 15:12:38

    Zdrowe, z owocami i owsiane... pycha!

    Pozdrawiam!

    www.kornikwkuchni.blogspot.com

    Twój komentarz

Ciasto owsiane z owocami (bez jajek, cukru i tłuszczu)

Ciasto owsiane z owocami (bez jajek, cukru i tłuszczu)

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 30 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 11

Forma: 25x20 cm

Opis

Zdrowe ciasto bez jajek, mąki, tłuszczu i cukru. Okazuje się, że jest to możliwe. :) Nie powiem, żeby było jakoś wybitnie niskokaloryczne

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    płatków owsianych
    miodu
    wody
    soku z jabłek (w oryginale 1/3, ale moje ciasto po wymieszaniu składników było dość suche, więc dałam więcej)
    cynamonu
    proszku do pieczenia (w oryginale 1,5)
  • Nadzienie:

    Ilość Składnik
    truskawek lub innych owoców (w oryginale 1,5 szklanki malin i 1 szklanka jagód)
    miodu
    opcjonalnie dla zagęszczenia można dodać 1 łyżkę skrobi ziemniaczanej)

Sposób przygotowania

Nadzienie:
Do rondelka przesypać umyte truskawki lub inne wybrane owoce, dodać miód. Gotować na wolnym ogniu aż woda wyparuje a masa zgęstnieje, ale nadal będzie płynna (jeśli owoce będą bardzo soczyste i masa długo nie będzie chciała zgęstnieć, a nam już będzie brakować cierpliwości ;), można się wtedy wspomóc łyżką skrobi ziemniaczanej - rozprowadzamy ją w 2-3 łyżkach zimnej wody i dodajemy do gotujących się owoców, mieszamy energicznie, po chwili masa powinna znacznie zgęstnieć).

Ciasto:
Do blendera/młynka wsypać 1,5 szklanki płatków owsianych i zmiksować na mąkę. Przesypać do miski, dodać pozostałe płatki, wodę, sok jabłkowy, miód i cynamon, wymieszać.
Foremkę posmarować masłem, wyłożyć papierem do wypieków. Na dno formy nałożyć połowę masy, następnie mus owocowy i przykryć pozostałą częścią masy z płatków (będzie się nieco kleić, więc można sobie pomóc zwilżając łyżkę w gorącej wodzie i takową nakładając masę).

Piec około 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °Celsjusza (grzanie góra dół) lub 160 °C (termoobieg). Pieczemy aż ciasto wyraźnie się zazłoci, ale trzeba uważać, żeby płatki się nie przypaliły.

Smacznego :)