Ciasto owsiane z owocami (bez jajek, cukru i tłuszczu)
Przyg: 30 minPieczenie: 30 min
Łatwy
Porcje: 11
Składniki:
Ciasto:
Ilość
Składnik
płatków owsianych
miodu
wody
soku z jabłek (w oryginale 1/3, ale moje ciasto po wymieszaniu składników było dość suche, więc dałam więcej)
cynamonu
proszku do pieczenia (w oryginale 1,5)
Nadzienie:
Ilość
Składnik
truskawek lub innych owoców (w oryginale 1,5 szklanki malin i 1 szklanka jagód)
miodu
opcjonalnie dla zagęszczenia można dodać 1 łyżkę skrobi ziemniaczanej)
Sposób przygotowania
Nadzienie:
Do rondelka przesypać umyte truskawki lub inne wybrane owoce, dodać miód. Gotować na wolnym ogniu aż woda wyparuje a masa zgęstnieje, ale nadal będzie płynna (jeśli owoce będą bardzo soczyste i masa długo nie będzie chciała zgęstnieć, a nam już będzie brakować cierpliwości ;), można się wtedy wspomóc łyżką skrobi ziemniaczanej - rozprowadzamy ją w 2-3 łyżkach zimnej wody i dodajemy do gotujących się owoców, mieszamy energicznie, po chwili masa powinna znacznie zgęstnieć).
Ciasto:
Do blendera/młynka wsypać 1,5 szklanki płatków owsianych i zmiksować na mąkę. Przesypać do miski, dodać pozostałe płatki, wodę, sok jabłkowy, miód i cynamon, wymieszać.
Foremkę posmarować masłem, wyłożyć papierem do wypieków. Na dno formy nałożyć połowę masy, następnie mus owocowy i przykryć pozostałą częścią masy z płatków (będzie się nieco kleić, więc można sobie pomóc zwilżając łyżkę w gorącej wodzie i takową nakładając masę).
Piec około 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °Celsjusza (grzanie góra dół) lub 160 °C (termoobieg). Pieczemy aż ciasto wyraźnie się zazłoci, ale trzeba uważać, żeby płatki się nie przypaliły.
Smacznego :)
Ciasto owsiane z owocami (bez jajek, cukru i tłuszczu)
Przyg: 30 minPieczenie: 30 min
Łatwy
Porcje: 11
Zdrowe ciasto bez jajek, mąki, tłuszczu i cukru. Okazuje się, że jest to możliwe. :) Nie powiem, żeby było jakoś wybitnie niskokaloryczne
Składniki:
Ciasto:
Ilość
Składnik
płatków owsianych
miodu
wody
soku z jabłek (w oryginale 1/3, ale moje ciasto po wymieszaniu składników było dość suche, więc dałam więcej)
cynamonu
proszku do pieczenia (w oryginale 1,5)
Nadzienie:
Ilość
Składnik
truskawek lub innych owoców (w oryginale 1,5 szklanki malin i 1 szklanka jagód)
miodu
opcjonalnie dla zagęszczenia można dodać 1 łyżkę skrobi ziemniaczanej)
Ciasto owsiane z owocami (bez jajek, cukru i tłuszczu)
Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 30 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 11
Forma: 25x20 cm
Opis
Zdrowe ciasto bez jajek, mąki, tłuszczu i cukru. Okazuje się, że jest to możliwe. :) Nie powiem, żeby było jakoś wybitnie niskokaloryczne
Składniki
Ciasto:
Ilość
Składnik
płatków owsianych
miodu
wody
soku z jabłek (w oryginale 1/3, ale moje ciasto po wymieszaniu składników było dość suche, więc dałam więcej)
cynamonu
proszku do pieczenia (w oryginale 1,5)
Nadzienie:
Ilość
Składnik
truskawek lub innych owoców (w oryginale 1,5 szklanki malin i 1 szklanka jagód)
miodu
opcjonalnie dla zagęszczenia można dodać 1 łyżkę skrobi ziemniaczanej)
Sposób przygotowania
Nadzienie:
Do rondelka przesypać umyte truskawki lub inne wybrane owoce, dodać miód. Gotować na wolnym ogniu aż woda wyparuje a masa zgęstnieje, ale nadal będzie płynna (jeśli owoce będą bardzo soczyste i masa długo nie będzie chciała zgęstnieć, a nam już będzie brakować cierpliwości ;), można się wtedy wspomóc łyżką skrobi ziemniaczanej - rozprowadzamy ją w 2-3 łyżkach zimnej wody i dodajemy do gotujących się owoców, mieszamy energicznie, po chwili masa powinna znacznie zgęstnieć).
Ciasto:
Do blendera/młynka wsypać 1,5 szklanki płatków owsianych i zmiksować na mąkę. Przesypać do miski, dodać pozostałe płatki, wodę, sok jabłkowy, miód i cynamon, wymieszać.
Foremkę posmarować masłem, wyłożyć papierem do wypieków. Na dno formy nałożyć połowę masy, następnie mus owocowy i przykryć pozostałą częścią masy z płatków (będzie się nieco kleić, więc można sobie pomóc zwilżając łyżkę w gorącej wodzie i takową nakładając masę).
Piec około 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °Celsjusza (grzanie góra dół) lub 160 °C (termoobieg). Pieczemy aż ciasto wyraźnie się zazłoci, ale trzeba uważać, żeby płatki się nie przypaliły.