cukru (można więcej, jeśli maliny są bardzo kwaśne)
skrobi ziemniaczanej
Sposób przygotowania
Ciasteczka:
Mąkę wsypać na stolnicę lub do misy miksera, dodać posiekane masło i resztę składników. Szybko wyrobić z nich ciasto (wyrabiamy tylko do połączenia się składników, tak by nadmiernie nie ogrzewać ciasta, bo zacznie się kleić, a po upieczeniu nie będzie już tak kruche). Jeśli barwnik słabo zabarwił nam ciasto, dodajemy go trochę więcej i ponownie szybko wyrabiamy. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 1 godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm, okrągłymi wykraweczkami powycinać ciasteczka, w połowie z nich wyciąć serca odpowiednio mniejszą wykrawaczką.
Ciasteczka ułożyć na wyłożonej papierem do wypieków blasze i piec je około 12 minut w temperaturze 180° C (aż się zazłocą). Gotowe wyjąć z piekarnika i studzić na kratce.
Nadzienie:
Maliny zmiksować blenderem na gładki mus (mrożone wcześniej rozmrozić). Przetrzeć przez sito, żeby pozbyć się pesteczek. Przelać do rondelka i zagotować, zmniejszyć ogień, dodać cukier i gotować przez kilka -kilkanaście minut aż mus odrobinę zgęstnieje. Dodać przesiana mąkę ziemniaczaną i szybko zmiksować lub energicznie wymieszać trzepaczką, żeby nie zrobiły się grudki. Gorące nadzienie powinno mieć konsystencję luźnej marmolady/kisielu, po wystudzeniu nieco zgęstnieje.
Całość:
Ciastka bez otworków posmarować dość obficie nadzieniem, pamiętając, by nie nakładać nadzienia, po same brzegi, bo po dociśnięciu góry będzie nam wypływać. Na wierzch ułożyć ciasteczka z otworami w kształcie serduszek, docisnąć, ewentualnie dołożyć do serduszek nadzienia. Oprószyć cukrem pudrem.
Ciasteczka idealne na Walentynki, ale też na każdą inną okazję, Bo przecież uczucia powinniśmy sobie okazywać na co dzień, a nie tylko od święta. ;) Kruchuteńkie, rozpływające się w ustach, z cytrynową nutą. Fantastycznie komponują się z proponowanym tu kwaskowatym nadzieniem malinowym, ale na pewno będą smaczne również z dobra domową konfiturą tudzież marmoladą. :)
Zapewniam, że nie napracujecie się przy nich, a efekt jest bardzo przyjemny dla oka i naszych kubków smakowych. ;) Polecam!
Składniki:
Ciasteczka:
Ilość
Składnik
mąki
cukru pudru
żółtka
200 g
zimnego masła (twarde, prosto z lodówki)
skórka starta z 1 sparzonej cytryny
opcjonalnie 1 łyżeczka ekstraktu z cytryny
Nadzienie malinowe:
Ilość
Składnik
świeżych lub mrożonych malin
cukru (można więcej, jeśli maliny są bardzo kwaśne)
Ciasteczka idealne na Walentynki, ale też na każdą inną okazję, Bo przecież uczucia powinniśmy sobie okazywać na co dzień, a nie tylko od święta. ;) Kruchuteńkie, rozpływające się w ustach, z cytrynową nutą. Fantastycznie komponują się z proponowanym tu kwaskowatym nadzieniem malinowym, ale na pewno będą smaczne również z dobra domową konfiturą tudzież marmoladą. :)
Zapewniam, że nie napracujecie się przy nich, a efekt jest bardzo przyjemny dla oka i naszych kubków smakowych. ;) Polecam!
Składniki
Ciasteczka:
Ilość
Składnik
mąki
cukru pudru
żółtka
200 g
zimnego masła (twarde, prosto z lodówki)
skórka starta z 1 sparzonej cytryny
opcjonalnie 1 łyżeczka ekstraktu z cytryny
Nadzienie malinowe:
Ilość
Składnik
świeżych lub mrożonych malin
cukru (można więcej, jeśli maliny są bardzo kwaśne)
skrobi ziemniaczanej
Sposób przygotowania
Ciasteczka:
Mąkę wsypać na stolnicę lub do misy miksera, dodać posiekane masło i resztę składników. Szybko wyrobić z nich ciasto (wyrabiamy tylko do połączenia się składników, tak by nadmiernie nie ogrzewać ciasta, bo zacznie się kleić, a po upieczeniu nie będzie już tak kruche). Jeśli barwnik słabo zabarwił nam ciasto, dodajemy go trochę więcej i ponownie szybko wyrabiamy. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 1 godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm, okrągłymi wykraweczkami powycinać ciasteczka, w połowie z nich wyciąć serca odpowiednio mniejszą wykrawaczką.
Ciasteczka ułożyć na wyłożonej papierem do wypieków blasze i piec je około 12 minut w temperaturze 180° C (aż się zazłocą). Gotowe wyjąć z piekarnika i studzić na kratce.
Nadzienie:
Maliny zmiksować blenderem na gładki mus (mrożone wcześniej rozmrozić). Przetrzeć przez sito, żeby pozbyć się pesteczek. Przelać do rondelka i zagotować, zmniejszyć ogień, dodać cukier i gotować przez kilka -kilkanaście minut aż mus odrobinę zgęstnieje. Dodać przesiana mąkę ziemniaczaną i szybko zmiksować lub energicznie wymieszać trzepaczką, żeby nie zrobiły się grudki. Gorące nadzienie powinno mieć konsystencję luźnej marmolady/kisielu, po wystudzeniu nieco zgęstnieje.
Całość:
Ciastka bez otworków posmarować dość obficie nadzieniem, pamiętając, by nie nakładać nadzienia, po same brzegi, bo po dociśnięciu góry będzie nam wypływać. Na wierzch ułożyć ciasteczka z otworami w kształcie serduszek, docisnąć, ewentualnie dołożyć do serduszek nadzienia. Oprószyć cukrem pudrem.