kilka kropli białego octu winnego lub soku z cytryny (daje ok. 4-5 kropli); można zastąpić 1 łyżką sproszkowanego winianu potasu (Cream of Tartar)
Sposób przygotowania
Ciasto:
W rondelku z grubym dnem podgrzać masło, melasę lub miód i cukier, do momentu aż cukier zupełnie się rozpuści i składniki połączą się. Odstawić na około pół godziny, żeby masa przestygła.
Do dużej miski przesiać mąkę, sodę i resztę przypraw. Wymieszać.
Dodać jajka i przestudzoną melasę/miód. Wyrabiać mikserem, końcówką z hakiem (można również ręcznie, ale ciasto jest dość klejące i zwarte, więc nie jest to łatwe zadanie). Wyrobione ciasto uformować w kulę, gdyby było zbyt klejące dodać odrobinę mąki.
Kulę z ciasta owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce około 2 godzin.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 °C (piekłam z termoobiegiem).
Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy placek grubości 3-4 mm. Z ciasta wyciąć poszczególne elementy domku wg szablonu, który znajdziecie tutaj. Pamiętajcie o dodatkowym wycięciu wykraweczkami okienek i ewentualnie dodatkowych drzwi (na szablonie są jedne). Z pozostałego ciasta można wyciąć dodatkowe ozdoby (np. choinki, zwierzęta, Mikołaja, etc.).
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do wypieków i piec ok. 10-12 minut, aż krawędzie pierniczków wyraźnie się zarumienią. Gotowe elementy wystudzić na kratce (jak wystygnąć znacznie stwardnieją). Tak samo postępować z kolejnymi wyciętymi elementami domku.
Ps. Dokładne wymiary domku znajdziecie na szablonie.
Lukier:
Białko odzieliście od żółtka (najlepiej kilka godzin przed porą klejenia).
Po schłodzeniu białko wlać do misy miksera, dodać przesiany cukier puder i kilka kropli octu winnego lub cytryny.* Ustawić mikser na najniższe obroty i mieszać końcówką do mieszania** (nie do ubijania, żeby zbytnio nie napowietrzać masy) aż masa będzie jednolita i jedwabiście gładka (ok. 10-15 minut). W gotowej masie nie może być żadnych, choćby najmniejszych grudek. Gotowy lukier nie powinien spływać z końcówki do mieszania, a po wyciśnięciu na blat nie rozlewa się na boki.
Jeśli okaże się, że lukier jest za rzadki dodać odrobinę przesianego cukru pudru i ponownie wymieszać. Najlepiej dodawać cukier stopniowo, żeby nie przesadzić z gęstością, bo może się okazać, że jest za gesty i wtedy stróżka lukru będzie Wam się urywać podczas dekorowania. Wtedy trzeba dodać odrobinę białka i ponownie wymieszać.
Gotowy lukier przekładamy do worka cukierniczego i kleimy poszczególne elementu domku (najlepiej zacząć od ścian i gdy pierwsze dwie się dobrze połączą, lukier zastygnie, przyklejamy następną, itd). Cały proces będzie trwał kilka godzin, bo kolejny element najlepiej przyklejać dopiero jak poprzednio przyklejony dobrze się już trzyma.
Gotowy, dobrze zastygnięty domek ozdobić wg uznania. Można polukrować go takim samym białym lukrem lub podzielić lukier na kilka części i zabarwic na różne kolory. Można też przyklejać za pomocą lukru królewskiego rożne ozdoby cukrowe, posypki, co Wam się tylko zamarzy. :)
*jeśli dodajecie zamiast octu winnego/cytryny winian potasu wtedy należy wymieszać go razem z białkiem, żeby nie było grudek (ok. 30 sek. trzepaczką) i wtedy dopiero dodać cukier puder
**można również ucierać lukier drewnianą łyżką
Przy przygotowaniu szablonu inspirowałam się tym zamieszczonym tutaj, ale część wymiarów zmieniłam, bo po wypróbowaniu tamtego nie wszystkie elementy do siebie pasowały.
Kochani robiliście już swoje chatki z piernika? Jeśli nie to zróbcie koniecznie, bo zabawy i radości jest przy tym całe mnóstwo. Szczególnie dla dzieciaków to ogromna frajda. My w tym roku zrobiliśmy już kilka, część jest już polukrowana, pozostałe czekają na chwilę wolnego czas i wenę. ;) Ciasto na domek robię z przepisu na pierniczki skandynawskie, ale podwajam porcję, wtedy ciasta starcza idealnie na jeden domek wraz z podstawą i dodatkowymi ozdobami, typu choinki, zwierzęta etc., które przyklejam wokół domku. Wypróbowałam kilka różnych przepisów na ciasto piernikowe do chatek (z tych dostępnych w Internecie) i uważam, że to ciasto jest najlepsze (nie klei się, nie kruszy, jest bardzo plastyczne i bardzo przyjemnie się z nim pracuje. Ciasto nie wyrasta zbyt mocno, więc elementy domku po upieczeniu nie zmieniają kształtu. Dla ułatwienia zamieszczam gotowy do druku szablon. Wierzcie mi, ze przygotowanie domków nie ejst skomplikowane, wymaga jedynie cierpliwości - szczególnie etap sklejania. Cała reszta to czysta przyjemność. :) Polecam!
Składniki:
Ciasto:
Ilość
Składnik
melasy lub płynnego miodu
200 g
masła
brązowego cukru (daję Muscovado)
mąki pszennej
sody (można pominąć, wtedy piernik nie wyrośnie)
soli
cynamonu
mielonego imbiru
mielonych goździków
przyprawy do piernika
duże jajka
Lukier do sklejania domku:
Ilość
Składnik
białko ze średniego jajka
cukru pudru
kilka kropli białego octu winnego lub soku z cytryny (daje ok. 4-5 kropli); można zastąpić 1 łyżką sproszkowanego winianu potasu (Cream of Tartar)
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
Kasia
2015-12-17 10:20:37
Lukier jest z surowego białka - ile przed świętami można go zrobić, żeby rodziny nie otruć?
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2015-12-17 14:14:45
Myślę, że maksymalnie tydzień przed.
Agnieszka Gąsior
2014-12-01 14:24:19
Świetny ten domek! Muszę koniecznie wypróbować przepis ;)
Szefowa kuchni
2014-11-29 11:24:06
A czy mogłabyś podać dokładne wymiary poszczególnych elementów? Piekę domki z piernika od lat, ale Twój wygląda hmm... jakoś tak zgrabniej. :)
Pozdrawiam!
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2014-11-29 12:54:41
Dokładne wymiary domku podane są na szablonie, do którego link zamieszczony jest w przepisie. :) Pozdrawiam serdecznie
2014-11-27 21:00:25
Nigdy nie robiłam takich domków, ale widząc ten, nabrałam chęci. Mam tylko pytanko, czym się skleja te domki?
2014-11-25 10:39:17
mniam :)
2014-11-25 10:28:17
ale ładny domek z piernika
2014-11-25 09:11:58
Piękny, w weekend też planuję wyroby piernikowe, nie wiem czy wyjdą takie ładne ale będę się starać :D
2014-11-22 16:22:59
Kasiu podaj linka prosze do przepisu na piernik staropolski. Ten co tak długo dojrzewa:) dziękuję
2014-11-21 18:56:36
Natalia Sobczynska
2014-11-21 17:22:09
A ja sie zbieram i zebrać nie mogę.....
2014-11-21 17:39:45
oj ja też się zbierałam i zbierałam :D, rozłożyłam sobie całość na kilka dni :) najpierw było pieczenie, później czekały na wenę, żeby je posklejać, jak nadeszła to się kleiły ze dwa dni - na raty, no i w końcu dekoracja, ale też jeszcze 3 domki czekają na swoją kolej,:D
2014-11-21 17:04:04
Agnieszko śliczne
2014-11-21 16:53:57
Cudny. Tez chce taki ;)
2014-11-21 16:53:49
a to moje zeszłoroczne wypociny :D Mama była zadowolona mimo iż do ideału mu daleko :D
2014-11-25 13:51:07
dziekuje
2014-11-21 18:58:45
Ideal został osiągnięty.Dla mnie przecudowne😀
2014-11-21 17:18:05
to jeden :P
2014-11-21 17:17:36
cudne! :) i faktycznie szersze :)
2014-11-21 16:47:57
A my bierzemy die za piernik
2014-11-21 16:41:53
Można się wprowadzić?😀😀😀
2014-11-21 17:09:25
pewnie :D
2014-11-21 16:40:13
a jakby zrobic taki na kurzej lapce? :D
2014-11-21 16:52:26
:D no on jest dług/szeroki na drugim boku, a ten widoczny bok jest celowo wąski :D
2014-11-21 16:50:33
od razu mi się skojarzyło przez to, że jest taki wąski :P bo większość jakie widziałam były szerokie jak domy jednorodzinne :D
Kochani robiliście już swoje chatki z piernika? Jeśli nie to zróbcie koniecznie, bo zabawy i radości jest przy tym całe mnóstwo. Szczególnie dla dzieciaków to ogromna frajda. My w tym roku zrobiliśmy już kilka, część jest już polukrowana, pozostałe czekają na chwilę wolnego czas i wenę. ;) Ciasto na domek robię z przepisu na pierniczki skandynawskie, ale podwajam porcję, wtedy ciasta starcza idealnie na jeden domek wraz z podstawą i dodatkowymi ozdobami, typu choinki, zwierzęta etc., które przyklejam wokół domku. Wypróbowałam kilka różnych przepisów na ciasto piernikowe do chatek (z tych dostępnych w Internecie) i uważam, że to ciasto jest najlepsze (nie klei się, nie kruszy, jest bardzo plastyczne i bardzo przyjemnie się z nim pracuje. Ciasto nie wyrasta zbyt mocno, więc elementy domku po upieczeniu nie zmieniają kształtu. Dla ułatwienia zamieszczam gotowy do druku szablon. Wierzcie mi, ze przygotowanie domków nie ejst skomplikowane, wymaga jedynie cierpliwości - szczególnie etap sklejania. Cała reszta to czysta przyjemność. :) Polecam!
Składniki
Ciasto:
Ilość
Składnik
melasy lub płynnego miodu
200 g
masła
brązowego cukru (daję Muscovado)
mąki pszennej
sody (można pominąć, wtedy piernik nie wyrośnie)
soli
cynamonu
mielonego imbiru
mielonych goździków
przyprawy do piernika
duże jajka
Lukier do sklejania domku:
Ilość
Składnik
białko ze średniego jajka
cukru pudru
kilka kropli białego octu winnego lub soku z cytryny (daje ok. 4-5 kropli); można zastąpić 1 łyżką sproszkowanego winianu potasu (Cream of Tartar)
Sposób przygotowania
Ciasto:
W rondelku z grubym dnem podgrzać masło, melasę lub miód i cukier, do momentu aż cukier zupełnie się rozpuści i składniki połączą się. Odstawić na około pół godziny, żeby masa przestygła.
Do dużej miski przesiać mąkę, sodę i resztę przypraw. Wymieszać.
Dodać jajka i przestudzoną melasę/miód. Wyrabiać mikserem, końcówką z hakiem (można również ręcznie, ale ciasto jest dość klejące i zwarte, więc nie jest to łatwe zadanie). Wyrobione ciasto uformować w kulę, gdyby było zbyt klejące dodać odrobinę mąki.
Kulę z ciasta owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce około 2 godzin.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 °C (piekłam z termoobiegiem).
Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy placek grubości 3-4 mm. Z ciasta wyciąć poszczególne elementy domku wg szablonu, który znajdziecie tutaj. Pamiętajcie o dodatkowym wycięciu wykraweczkami okienek i ewentualnie dodatkowych drzwi (na szablonie są jedne). Z pozostałego ciasta można wyciąć dodatkowe ozdoby (np. choinki, zwierzęta, Mikołaja, etc.).
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do wypieków i piec ok. 10-12 minut, aż krawędzie pierniczków wyraźnie się zarumienią. Gotowe elementy wystudzić na kratce (jak wystygnąć znacznie stwardnieją). Tak samo postępować z kolejnymi wyciętymi elementami domku.
Ps. Dokładne wymiary domku znajdziecie na szablonie.
Lukier:
Białko odzieliście od żółtka (najlepiej kilka godzin przed porą klejenia).
Po schłodzeniu białko wlać do misy miksera, dodać przesiany cukier puder i kilka kropli octu winnego lub cytryny.* Ustawić mikser na najniższe obroty i mieszać końcówką do mieszania** (nie do ubijania, żeby zbytnio nie napowietrzać masy) aż masa będzie jednolita i jedwabiście gładka (ok. 10-15 minut). W gotowej masie nie może być żadnych, choćby najmniejszych grudek. Gotowy lukier nie powinien spływać z końcówki do mieszania, a po wyciśnięciu na blat nie rozlewa się na boki.
Jeśli okaże się, że lukier jest za rzadki dodać odrobinę przesianego cukru pudru i ponownie wymieszać. Najlepiej dodawać cukier stopniowo, żeby nie przesadzić z gęstością, bo może się okazać, że jest za gesty i wtedy stróżka lukru będzie Wam się urywać podczas dekorowania. Wtedy trzeba dodać odrobinę białka i ponownie wymieszać.
Gotowy lukier przekładamy do worka cukierniczego i kleimy poszczególne elementu domku (najlepiej zacząć od ścian i gdy pierwsze dwie się dobrze połączą, lukier zastygnie, przyklejamy następną, itd). Cały proces będzie trwał kilka godzin, bo kolejny element najlepiej przyklejać dopiero jak poprzednio przyklejony dobrze się już trzyma.
Gotowy, dobrze zastygnięty domek ozdobić wg uznania. Można polukrować go takim samym białym lukrem lub podzielić lukier na kilka części i zabarwic na różne kolory. Można też przyklejać za pomocą lukru królewskiego rożne ozdoby cukrowe, posypki, co Wam się tylko zamarzy. :)
*jeśli dodajecie zamiast octu winnego/cytryny winian potasu wtedy należy wymieszać go razem z białkiem, żeby nie było grudek (ok. 30 sek. trzepaczką) i wtedy dopiero dodać cukier puder
**można również ucierać lukier drewnianą łyżką
Przy przygotowaniu szablonu inspirowałam się tym zamieszczonym tutaj, ale część wymiarów zmieniłam, bo po wypróbowaniu tamtego nie wszystkie elementy do siebie pasowały.