pasty lub ekstraktu z wanilii (można zastąpić dwoma łyżkami cukru z prawdziwą wanilią)
mąki pszennej
mąki ziemniaczanej
masła w temperaturze pokojowej
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
cukier puder do oprószenia
Sposób przygotowania
Ciasto:
W rondlu zagotować szklankę wody z masłem. Gdy masło się rozpuścić zmniejszyć ogień i na wrzątek sypać przesianą mąkę, cały czas energicznie mieszając. Mieszać ciasto aż będzie gładkie, szkliste i zacznie odstawać od ścianek garnka. Ostudzić.
Ciasto dokładnie zmiksować z wbijanymi kolejno jajkami, aż masa będzie gładka i jednolita. Powinna być dość gęsta.
Dwie formy o wym. ok. 28 x 20 cm nasmarować masłem i wysypać mąką (do papieru ciasto przywiera, więc lepiej nie wykładać formy pergaminem). Ciasto rozłożyć po równo do obu foremek, wierzch wygładzić - najlepiej pomagać sobie mokrą łyżką lub wilgotną dłonią (jeśli nie macie dwóch jednakowych foremek można ciasto piec na raty - najpierw jedną cześć, a jej upieczeniu następna albo upiec w większej formie i po upieczeniu i przestudzeniu podzielić ostrym nożem na pół).
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 °C (grzanie góra/dół) lub 180 °C (termoobieg) i piec około 35-40 minut (pod koniec pieczenia warto zerkać do piekarnika, bo może się okazać, że jest gotowe już po upływie 30 minut - gotowe powinno być wyrażenie zarumienione, wyrośnięte, jeśli natomiast jest jeszcze dość blade, wilgotne to pieczemy dalej).* Gotowe wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
* w początkowej fazie pieczenia nie otwieramy drzwiczek piekarnika, bo pod wpływem chłodniejszego powietrza ciasto może opaść i o Karpatach będzie można zapomnieć. ;)
Krem:
500 ml mleka mleka podgrzać na średnim ogniu, tak by było gorące, ale nie wrzało. Do reszty dodać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, cukier i wanilię, zmiksować na średnich obrotach, aż masa będzie jednolita - tak aby nie było grudek. Wlać do gorącego mleka, cały czas mieszając podgrzewać na niewielkim ogniu, aż masa porządnie zgęstnieje (jak budyń). Przykryć folią spożywczą, albo oprószyć cukrem pudrem (lub mieszać od czasu do czasu), żeby nie zrobiły się kożuchy, wystudzić.
Masło utrzeć w drugim naczyniu na puszystą masę. Dodawać po 1-2 łyżki wystudzonego budyniu, stale ucierając mikserem, aż do wykorzystania całego budyniu.
Całość:
Krem wyłożyć na jeden płat ciasta, przykryć drugim, docisnąć. Schłodzić w lodówce.
Karpatka to jedne z ulubionych ciast mojego męża. I w zasadzie nie mam pojęcia, czemu do tej pory przepis na to ciacho nie znalazł się na blogu. Ale niezależnie od przyczyny, pora to zmienić. :) Przyznaję, że ja sama nie jestem fanką tego typu ciast. Ogólnie ciasta z kremem budyniowym mogłyby dla mnie nie istnieć. :) Jednak ta karpatka wychodzi tak smaczna, że mimo mojej niechęci do kremów budyniowych nawet ja jej uległam. ;)
O smaku samego ciasta nie będę się zbytnio rozpisywać, bo każdy z Was na pewno jadł je nie raz w życiu, a większość z Was zapewne nieraz je robiła. Jeśli jednak chcielibyście spróbować je w mojej wersji, to zachęcam, bo ciacho wychodzi naprawdę smaczne. Krem jest jedwabisty, bardziej budyniowy niż maślany, bo nie dodaję do niego dużo masła. Samo ciasto jak na ciasto parzone przystało jest chrupiące, mocno napowietrzone i wychodzą z niego bardzo ładne Karpaty. ;)
Składniki:
Ciasto:
Ilość
Składnik
mąki pszennej
masła
duże jajka
wody
Krem:
Ilość
Składnik
mleka
żółtka
cukru
pasty lub ekstraktu z wanilii (można zastąpić dwoma łyżkami cukru z prawdziwą wanilią)
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
Weronika
2016-03-28 10:42:53
Karpatka rewelacyjna! Wystarczył jeden dzień żeby rodzinka zjadła całą blachę :)
Kasia
2015-01-22 00:02:26
Idealna, najlepsza jaką do tej pory jadłam, a wypróbowałam już sporo przepisów. Dziękuje i będę polecać!
lucka
2014-10-27 20:06:35
Wyszła przepyszna, za tydzień powtórka. :- )
2014-10-27 13:31:26
Mój mąż także uwielbia karpatkę i ciągle by ja konsumował :)
mickirl78
2014-10-27 10:24:25
Witam.
Kolejny raz robię karpatkę z przepisu i niestety po raz kolejny mi nie wyszła:( Karpat niet,i co ważniejsze krem się nie zszedł jak należy. Wszystko robię ściśle według przepisu. Chyba będę je robił tylko z paczki :(
Pozdrawiam
Tomasz
2014-11-03 00:31:22
Co z nimi nie tak? Niskie?
Aby wyszły piękne, duże, wysokie Karpaty należy zrobić jak największe nierówności na cieście. Sprawdzone.
Pozdrawiam
2014-10-20 10:52:27
Uwielbiam :) Wygląda bosko :3
2014-10-18 09:59:44
Prośba o przepis ☺czy ta jest z masą budyniową?
2014-10-18 10:11:30
przepis jest już na blogu. http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/4539/karpatka :) Tak,,moja karpatka jest z masa budyniową.
2014-10-17 21:26:26
No pewnie! Uwielbiam :-)
2014-10-17 21:16:47
Lubię:)
2014-10-17 19:52:09
pychota :)
2014-10-17 13:27:54
Super zawsze chcialam upiec.Teraz skorzystam z przepisu.Dziekuje.
2014-10-17 12:53:21
Tak :-)
2014-10-17 12:14:55
Uwielbiam!!! Tylko ja robie dwa kremy a wlasciwie ubijam kremowke I robie mase budyniowa.
2014-10-17 11:58:29
Uwielbiam, niestety tylko ja więc zbyt duża pokusa na jedną osobę;)))
Karpatka to jedne z ulubionych ciast mojego męża. I w zasadzie nie mam pojęcia, czemu do tej pory przepis na to ciacho nie znalazł się na blogu. Ale niezależnie od przyczyny, pora to zmienić. :) Przyznaję, że ja sama nie jestem fanką tego typu ciast. Ogólnie ciasta z kremem budyniowym mogłyby dla mnie nie istnieć. :) Jednak ta karpatka wychodzi tak smaczna, że mimo mojej niechęci do kremów budyniowych nawet ja jej uległam. ;)
O smaku samego ciasta nie będę się zbytnio rozpisywać, bo każdy z Was na pewno jadł je nie raz w życiu, a większość z Was zapewne nieraz je robiła. Jeśli jednak chcielibyście spróbować je w mojej wersji, to zachęcam, bo ciacho wychodzi naprawdę smaczne. Krem jest jedwabisty, bardziej budyniowy niż maślany, bo nie dodaję do niego dużo masła. Samo ciasto jak na ciasto parzone przystało jest chrupiące, mocno napowietrzone i wychodzą z niego bardzo ładne Karpaty. ;)
Składniki
Ciasto:
Ilość
Składnik
mąki pszennej
masła
duże jajka
wody
Krem:
Ilość
Składnik
mleka
żółtka
cukru
pasty lub ekstraktu z wanilii (można zastąpić dwoma łyżkami cukru z prawdziwą wanilią)
mąki pszennej
mąki ziemniaczanej
masła w temperaturze pokojowej
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
cukier puder do oprószenia
Sposób przygotowania
Ciasto:
W rondlu zagotować szklankę wody z masłem. Gdy masło się rozpuścić zmniejszyć ogień i na wrzątek sypać przesianą mąkę, cały czas energicznie mieszając. Mieszać ciasto aż będzie gładkie, szkliste i zacznie odstawać od ścianek garnka. Ostudzić.
Ciasto dokładnie zmiksować z wbijanymi kolejno jajkami, aż masa będzie gładka i jednolita. Powinna być dość gęsta.
Dwie formy o wym. ok. 28 x 20 cm nasmarować masłem i wysypać mąką (do papieru ciasto przywiera, więc lepiej nie wykładać formy pergaminem). Ciasto rozłożyć po równo do obu foremek, wierzch wygładzić - najlepiej pomagać sobie mokrą łyżką lub wilgotną dłonią (jeśli nie macie dwóch jednakowych foremek można ciasto piec na raty - najpierw jedną cześć, a jej upieczeniu następna albo upiec w większej formie i po upieczeniu i przestudzeniu podzielić ostrym nożem na pół).
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 °C (grzanie góra/dół) lub 180 °C (termoobieg) i piec około 35-40 minut (pod koniec pieczenia warto zerkać do piekarnika, bo może się okazać, że jest gotowe już po upływie 30 minut - gotowe powinno być wyrażenie zarumienione, wyrośnięte, jeśli natomiast jest jeszcze dość blade, wilgotne to pieczemy dalej).* Gotowe wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
* w początkowej fazie pieczenia nie otwieramy drzwiczek piekarnika, bo pod wpływem chłodniejszego powietrza ciasto może opaść i o Karpatach będzie można zapomnieć. ;)
Krem:
500 ml mleka mleka podgrzać na średnim ogniu, tak by było gorące, ale nie wrzało. Do reszty dodać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, cukier i wanilię, zmiksować na średnich obrotach, aż masa będzie jednolita - tak aby nie było grudek. Wlać do gorącego mleka, cały czas mieszając podgrzewać na niewielkim ogniu, aż masa porządnie zgęstnieje (jak budyń). Przykryć folią spożywczą, albo oprószyć cukrem pudrem (lub mieszać od czasu do czasu), żeby nie zrobiły się kożuchy, wystudzić.
Masło utrzeć w drugim naczyniu na puszystą masę. Dodawać po 1-2 łyżki wystudzonego budyniu, stale ucierając mikserem, aż do wykorzystania całego budyniu.
Całość:
Krem wyłożyć na jeden płat ciasta, przykryć drugim, docisnąć. Schłodzić w lodówce.