opcjonalnie 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej (ja nie dodawałam)
kawy rozpuszczalnej, najlepiej delikatnej w smaku
1 łyżka
gorącej wody
Krem kajmakowy:
Ilość
Składnik
serka mascarpone
śmietanki kremówki
masy kajmakowej (można zacząć od 50 g i regulować ilość wg swojego smaku, ale nie dodawać za dużo, bo krem zrobi się za rzadki)
Sposób przygotowania
Kawę rozpuścić w 1-2 łyżkach gorącej wody).
Białka ubić na sztywną pianę (musi być na tyle sztywna, by nawet nie drgnęła, gdy odwrócimy do góry dnem miskę). Nie przerywając ubijania dodawać cukier puder po 1 łyżce. Po każdym dodaniu cukru chwilę ubijać (masa na każdym etapie ubijania musi być sztywna). Gdy wykorzystamy już cały cukier, a masa jest bardzo sztywna i lśniąca (uformowany łyżką stożek powinien pozostać w niezmienionej pozycji) dodać 1 łyżeczką octu winnego lub soku z cytryny i ewentualnie skrobię ziemniaczaną (ja jej nie dodaję), krótko ubić. Na koniec dodać rozpuszczoną kawę, zmiksować.
Wykładać na dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia za pomocą szprycy z końcówką w kształcie dużej otwartej gwiazdki (jeśli zależy Wam na kształcie muszelek) albo inną końcówką/łyżką, etc. Bezy wstawić do piekarnika nagrzanego do 120-130 °C i suszyć około 70-90 minut. Jeśli zajdzie taka potrzeba suszyć ciut dłużej (pamiętajmy, że piekarniki są różne). Gotowe pozostawić jeszcze przez kilkanaście minut do pól godziny w uchylonym wyłączonym piekarniku, następnie wyjąć i dalej studzić na blachach.
Krem:
Mascarpone ubić razem ze śmietanką na sztywny puszysty krem, dodać masę kajmakową (zaczynając od 50 g i sprawdzając czy słodycz, posmak kajmaku i konsystencja nas zadowala, jeśli kajmak jest za mało wyczuwalny dodajemy ciut więcej).
Kremem przekładamy bezy - wykładamy go na jeden spód bezy, wierzch wygładzamy, dociskamy drugą bezą.
Bardzo delikatne, kruche i lekko ciągnące w środku. W smaku delikatnie kawowe, choć ja bym rzekła, że raczej przypominają smak cappuccino niż zdecydowanej kawy. W połączeniu z kremem kajmakowym są nieziemsko pyszne i ciężko skończyć na jednej. Mój mąż, który nie lubi nic bezowego nie mógł się ich nachwalić, a córeczka też zajadała jedną za drugą. :) Bardzo Wam polecam!
Składniki:
Bezy:
Ilość
Składnik
białek, z dużych jajek
cukru pudru
białego octu winnego lub soku z cytryny
opcjonalnie 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej (ja nie dodawałam)
kawy rozpuszczalnej, najlepiej delikatnej w smaku
1 łyżka
gorącej wody
Krem kajmakowy:
Ilość
Składnik
serka mascarpone
śmietanki kremówki
masy kajmakowej (można zacząć od 50 g i regulować ilość wg swojego smaku, ale nie dodawać za dużo, bo krem zrobi się za rzadki)
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
Paulina
2014-11-18 14:34:58
czy zmniejszenie ilości cukru w bezie wpłynie znacząco na jej jakość/konsystencję? chciałabym dać o 1/3 lub 1/4 cukru mniej, bo zazwyczaj bezy są dla mnie o wiele za słodkie... Spróbuję też zamiast rozpuszczalnej kawy, zwykłą zmieloną 1-2 łyżki zaparzyć tak by wyszło ok. łyżki naparu, mam nadzieję, że też wyjdzie smacznie :)
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2014-11-18 15:34:13
Myślę, ze zmniejszenie o 1/4 nie powinno znacząco wpłynąć na jej konsystencje, może być dosłownie ciut mniej chrupiąca. Myślę, że zmiana kawy też nie zaszkodzi. :) Proszę dać znać po wypróbowaniu jak wyszła. :) Pozdrawiam
slodkaidiotka
2015-07-21 17:30:43
... no powiedz Kasiu jak sie tu nie denerwowac na te Wasze przepisy. Chcialam zrobic teraz bezy, bo mi zostaly bialka ( z ciasta truskawkowego i teraz z tego drodzowego) jak juz wspomnialam jestem naprawde laikiem poczatkujacym bez bladego pojecia o pieczeniu i ty przepisie na bezy pisze > mozna dodac skrobie ziemniaczana< ILE tej skrobi? 3/4 szklanki ß Lyzke ? Szczypte? Kto daje takie niedokoncznone przepisy do netu? Albo jestescie tu wszyscy dyplomowanymi piekarzami, cukiernikami?
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2015-07-21 19:30:11
W przepisie, w składnikach jest jak wół napisane (opcjonalnie 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej)...
Paulina
2014-11-21 17:50:37
Dałam 200g białego cukru na 6 średnich jajek, beza wyszła super, niestety krem wyszedł lejący, albo nie umiem ubijać śmietanki, albo używam złej śmietanki, a zamiast kajmaku masa krówkowa kokosowa, bo w sklepie nie było kajmaku już, pewnie to też miało niemały wpływ na konsystencję masy... Zrobiłam też tort deqouise i bardzo nam smakował, choć jeszcze i tak był za słodki, pewnie przez tą masę krówkową, następnym razem dam jej mniej. Pozdrawiam :)
Paulina
2014-11-19 13:07:13
beza robiłam na 2 blaty jak ciasto do przełożenia, wyszła super :) dałam 200g cukru białego, na 6 białek ze średnich jajek, krem robiłam jak do toru decqouise, niestety wyszedł, za rzadki, albo nie umiem ubijać śmietanki, albo stosuję jakąś nieodpowiednią, już kiedyś też mi się to zdażyło przy masie do innego tortu, w sklepie nie było już kajmaku, więc dałam masę krówkową kokosową, i dla nas była o wiele za słodka, ale i tak jestem bardzo zadowolona, wczoraj na świeżo ciasto było chrupiące, niestety masa się trochę wylewała, a dzisiaj beza jest taka rozmiękniona, ale pozytywnie, rozpływa się w ustach :) wieczorem robię następna bo kremu zostało sporo :)
Ania
2014-09-10 13:43:21
O i już wiem co zrobię rodzince na weekend :D akurat przepis dla moich kawo i bezo - holików ;) Proszę powiedz mi jak je przechowywać? bo zawsze mam problem z bezami z kremem... co zrobić, żeby pozostały kruche?
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2014-09-10 21:36:57
Aniu, najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, w suchym miejscu. Jeśli robią się wilgptne i mało kruche/gumowate, to znaczy, że albo nie byly dostatecznie wysuszone podczas pieczenia albo w pomieszczeniu, w którym były przechowywane, było zbyt wilgotne powietrze. Pozdrawiam serdecznie
Bardzo delikatne, kruche i lekko ciągnące w środku. W smaku delikatnie kawowe, choć ja bym rzekła, że raczej przypominają smak cappuccino niż zdecydowanej kawy. W połączeniu z kremem kajmakowym są nieziemsko pyszne i ciężko skończyć na jednej. Mój mąż, który nie lubi nic bezowego nie mógł się ich nachwalić, a córeczka też zajadała jedną za drugą. :) Bardzo Wam polecam!
Składniki
Bezy:
Ilość
Składnik
białek, z dużych jajek
cukru pudru
białego octu winnego lub soku z cytryny
opcjonalnie 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej (ja nie dodawałam)
kawy rozpuszczalnej, najlepiej delikatnej w smaku
1 łyżka
gorącej wody
Krem kajmakowy:
Ilość
Składnik
serka mascarpone
śmietanki kremówki
masy kajmakowej (można zacząć od 50 g i regulować ilość wg swojego smaku, ale nie dodawać za dużo, bo krem zrobi się za rzadki)
Sposób przygotowania
Kawę rozpuścić w 1-2 łyżkach gorącej wody).
Białka ubić na sztywną pianę (musi być na tyle sztywna, by nawet nie drgnęła, gdy odwrócimy do góry dnem miskę). Nie przerywając ubijania dodawać cukier puder po 1 łyżce. Po każdym dodaniu cukru chwilę ubijać (masa na każdym etapie ubijania musi być sztywna). Gdy wykorzystamy już cały cukier, a masa jest bardzo sztywna i lśniąca (uformowany łyżką stożek powinien pozostać w niezmienionej pozycji) dodać 1 łyżeczką octu winnego lub soku z cytryny i ewentualnie skrobię ziemniaczaną (ja jej nie dodaję), krótko ubić. Na koniec dodać rozpuszczoną kawę, zmiksować.
Wykładać na dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia za pomocą szprycy z końcówką w kształcie dużej otwartej gwiazdki (jeśli zależy Wam na kształcie muszelek) albo inną końcówką/łyżką, etc. Bezy wstawić do piekarnika nagrzanego do 120-130 °C i suszyć około 70-90 minut. Jeśli zajdzie taka potrzeba suszyć ciut dłużej (pamiętajmy, że piekarniki są różne). Gotowe pozostawić jeszcze przez kilkanaście minut do pól godziny w uchylonym wyłączonym piekarniku, następnie wyjąć i dalej studzić na blachach.
Krem:
Mascarpone ubić razem ze śmietanką na sztywny puszysty krem, dodać masę kajmakową (zaczynając od 50 g i sprawdzając czy słodycz, posmak kajmaku i konsystencja nas zadowala, jeśli kajmak jest za mało wyczuwalny dodajemy ciut więcej).
Kremem przekładamy bezy - wykładamy go na jeden spód bezy, wierzch wygładzamy, dociskamy drugą bezą.