Ilość | Składnik |
---|---|
2000 g | jagód |
cukru | |
2 | laski wanilii |
woda |
Jagody umyć, dokładnie przebrać. Cukier przesypać do garnka, dodać odpowiednia ilość, tak by wyszedł gęsty syrop. Na gorący syrop wrzucić jagody i rozcięte laski wanilii (można od razu wyskrobać z nich nasionka i również dodać), wszystko przesmażyć na wolnym ogniu 20 minut. Oczyścić z szumowin, lekko przestudzić, ponownie przesmażyć (do odpowiedniej gęstości). Wyjąć wanilię.
Konfitury przełożyć do wyparzonych słoików. Zapasteryzować.
Smacznego :)
To jedna z tych konfitur, których zapach unosi się w domu, jeszcze długo po przygotowaniu. Wspaniały aromat jagód i wanilii, a jak smakuje… :) I jeśli teraz tak cieszy, gdy mam już lekki przesyt tych owoców (w tym roku sporo ich dostałam), to jaką satysfakcje sprawi otworzenie takiego aromatycznego słoiczka zimą? :) Już sobie wyobrażam, jak cudownie będzie smakować jako dodatek do herbaty, naleśników, ciast czy zwyczajnie z pieczywem. :)
Szczerze polecam, nie tylko na zimowe wieczory :)
Ilość | Składnik |
---|---|
2000 g | jagód |
cukru | |
2 | laski wanilii |
woda |
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
chętnie przygotuję taką konfiturę tylko proszę napisać ile wody potzeba dodać ?
@Justyna - Tak, oczywiście woda, umknęło mi z przepisu. zaraz dodam. :)
już wyobraźnia działa, coś wspaniałego :)to co mam dodać do cukru by wyszedł syrop to woda?a może jakaś część jagód?
Ale bym zjadła taką konfiturę:)
Przygotowanie: 40 min. Pieczenie: 0 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 5
To jedna z tych konfitur, których zapach unosi się w domu, jeszcze długo po przygotowaniu. Wspaniały aromat jagód i wanilii, a jak smakuje… :) I jeśli teraz tak cieszy, gdy mam już lekki przesyt tych owoców (w tym roku sporo ich dostałam), to jaką satysfakcje sprawi otworzenie takiego aromatycznego słoiczka zimą? :) Już sobie wyobrażam, jak cudownie będzie smakować jako dodatek do herbaty, naleśników, ciast czy zwyczajnie z pieczywem. :)
Szczerze polecam, nie tylko na zimowe wieczory :)
Ilość | Składnik |
---|---|
2000 g | jagód |
cukru | |
2 | laski wanilii |
woda |
Jagody umyć, dokładnie przebrać. Cukier przesypać do garnka, dodać odpowiednia ilość, tak by wyszedł gęsty syrop. Na gorący syrop wrzucić jagody i rozcięte laski wanilii (można od razu wyskrobać z nich nasionka i również dodać), wszystko przesmażyć na wolnym ogniu 20 minut. Oczyścić z szumowin, lekko przestudzić, ponownie przesmażyć (do odpowiedniej gęstości). Wyjąć wanilię.
Konfitury przełożyć do wyparzonych słoików. Zapasteryzować.
Smacznego :)