Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 70 min
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: 12
Forma: 24 cm
Ostatnimi czasy dość często mam ochotę na sernik, prawie tak często jak na desery czekoladowe i wiśniowe. :) Ten wprawdzie nie jest czekoladowy, ale dodatek wiśni w postaci konfitury obowiązkowo na nim zagościł. A brak czekolady w serniku jest doskonale zrekompensowany mocną cytrusową nutą, która unosi się podczas pieczenia po całym domu, a podczas konsumowania dodaje niesamowitych walorów smakowych. Ta nuta cytrynowa sprawia, że sernik jest orzeźwiający, nie za słodki i ciekawie komponuje się ze zdecydowanie słodką konfiturą z wiśni ( u mnie z wiśni z marcepanem).
Jak większość serników w naszym domu, zniknął bardzo szybko. Jak dla mnie najlepiej smakuje schłodzony w lodówce, min. 2 godziny przed konsumpcją, wtedy dodatkowo nas orzeźwi, a konfiturą np. lekko podgrzaną można posmarować tuż przed podaniem, wtedy efekt jest, jak dla mnie, rewelacyjny. :)
Serdecznie Wam polecam .
Ilość | Składnik |
---|---|
mąki pszennej | |
zimnego masła | |
żółtko | |
cukru | |
skórki otartej z cytryny | |
cukru waniliowego domowego |
Ilość | Składnik |
---|---|
twarogu tłustego lub półtłustego trzykrotnie mielonego | |
cukru pudru | |
jajek | |
żółtka | |
skórki otartej z cytryny | |
sok wyciśnięty z 1-2 cytryny (w zależności od ich wielkości i wg swojego smaku) | |
mąki ziemniaczanej | |
2 łyżki | cukru waniliowego domowego |
śmietany kremówki 36% |
Ilość | Składnik |
---|---|
konfitura z wiśni (najlepiej domowa) |
Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać posiekane masło i wyrabiać palcami aż powstanie kruszonka. Dodać cukier zwykły i waniliowy, skórkę cytrynową i żółtko. Delikatnie wyrobić ciasto. Włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Schłodzone ciasto zagnieść, rozwałkować do grubości ok 3 mm. Wyciąć placek o śr. 24 cm i wyłożyć nim dno natłuszczonej tortownicy.
Piec ok. 10 minut w temp. 180°C (z termoobiegiem) lub 200°C na grzałce góra/dół.
Masa: Ser zmiksować z cukrem i mąką. Ciągle mieszając kolejno wbijać jajka i żółtka. Dodać resztę składników (skórka, sok, cukier waniliowy, śmietana), wymieszać.
Masę wyłożyć na podpieczony spód. Piec około 1 godziny w temperaturze 160°C, bez termoobiegu 180°C.
Pozostawić w piekarniku do wystygnięcia. Na wierzchu rozłożyć konfitury wiśniowe.
Smacznego :)