KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!

Sernik z malinami na kruchym spodzie

Przyg: 30 min Pieczenie: 60 min
Średni
Porcje: 11
KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!
Filtry wyszukiwania
IMG_7710.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
22 cm

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki krupczatki
    schłodzonego masła
    jajko
    cukru
    szczypta cynamonu
  • Masa serowa:

    Ilość Składnik
    malin
    twarogu tłustego
    masła
    jajka
    cukru pudru (można więcej, jeśli lubicie bardziej słodkie serniki)
    mąki ziemniaczanej
    soku z cytryny
    skórka starta z 1/2 cytryny lub kilka kropel aromatu cytrynowego
    cukru pudru do oprószenia

Sposób przygotowania

Ciasto: Masło posiekać, dodać mąkę, jajko, cukier, sól i cynamon. Energiczne zagnieść ciasto. Uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na ok. 1 godz. do lodówki lub na 20 minut do zamrażalnika.

Piekarnik nastawić na 180°C (z termoobiegiem do 160°C).

Ciasto rozwałkować na koło o śr. 22 cm i przełożyć do wyłożonej pergaminem tortownicy o średnicy 22 cm (można użyć mniejszej tortownicy - 20 cm).

Masa serowa: Maliny przebrać i oczyścić. Masło roztopić i odstawić do wystudzenia. Żółtka oddzielić od białek i zmiksować z pokruszonym twarogiem (można go wcześniej dwukrotnie zmielić, jeśli wolicie całkiem „gładki” sernik). Dodać cukier i mąkę, masło, sok i skórkę z cytryny i dokładnie wymieszać, najlepiej mikserem na wolnych obrotach.

Białka ubić na sztywno, dodać do masy serowej, całość delikatnie wymieszać łyżką.

Połową masy posmarować kruche ciasto. Kilka malin odłożyć do dekoracji, pozostałe ułożyć na masie serowej i przykryć pozostałą masą.

Sernik piec ok. 60 minut. Po upływie ok.30 minut przykryć go z wierzchu folią aluminiową. Po upieczeniu nie wyjmować od razu, potrzymać jeszcze 15-20 minut w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąć, przełożyć na kratkę i odstawić do wystygnięcia.

Przed podaniem udekorować pozostałymi malinami i ewentualnie oprószyć cukrem pudrem.


Smacznego :)

Sernik z malinami na kruchym spodzie

Ocena:
Przyg: 30 min Pieczenie: 60 min
Średni
Porcje: 11

No cóż… przyznaję się, raczej nie przepadam za malinami, dlatego nie łatwo było mi się zdecydować na ten serniczek. Ale po tym wypieku chyba zmienię zdanie i zacznę patrzeć na maliny bardziej przychylnym okiem. ;) Nie jadłam jeszcze sernika z malinami i podchodziłam do tego wypieku dość sceptycznie, ale ciekawość wzięła górę, na szczęście. :) Musze przyznać sama przed sobą, że twaróg z malinami to bardzo fajne połączenie, zwłaszcza, jeśli jest to twaróg cudownie pachnący cytrynką… Aromat cytryn naprawdę dużo tu daje. Sernik jest, jak dla mnie, wystarczająco słodki by cudownie harmonizowały z nim lekko kwaskowate maliny… i nie wiem jak to „działa”, ale po mimo mojej lekkiej niechęci do malin, po pierwszym kęsie tego sernika, miałam ochotę na drugi, po drugim na trzeci… Dlatego polecam ten serniczek nie tylko fanom malin. ;)

Zdjęcia Czytelników

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-04-17 09:19:49

    @Marinel - myślę, że trochę za wcześnie. Lepiej upiec jutro. Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Marinel Marinel
    2014-04-17 07:34:17

    Czy ten serniczek upieczony dzisiaj będzie dobry na święta? Czy nie jest za wcześnie?

    Twój komentarz
  • Domi w kuchni Domi w kuchni
    2011-07-16 11:14:51

    Wygląda smakowicie ;)

    Dziękuję za udział w akcji!

    Twój komentarz
  • aga aga
    2011-07-11 15:58:15

    cudowny serniczek:)

    Twój komentarz
  • Gosia Gosia
    2011-07-11 13:56:45

    wspaniale wyglada!!! sadzac z przepisu jest na pewno przepyszny :)

    Pozdrawiam :)

    Twój komentarz
  • zauberi zauberi
    2011-07-11 12:30:56

    wspaniały!!

    Twój komentarz
  • Doctor Doctor
    2011-07-11 12:04:18

    Istna rozkosz! Sernik z malinami jest skazany na powodzenie! :)

    Twój komentarz
  • emma001 emma001
    2011-07-11 10:33:03

    Wyglada obłednie

    Twój komentarz
  • Izaa Izaa
    2011-07-11 10:14:28

    piękny serniczek...;)

    Twój komentarz
  • slodkiefantazje slodkiefantazje
    2011-07-11 10:11:10

    @Aurora... oj tam, nie bójmy się fantazjować ;)... można wyobrazić sobie jeszcze całkiem sporo tych słodkich fantazji ;)... i jeszcze w ciągu lata pewnie trochę ich tu zamieszczę ;)

    Twój komentarz
  • slodkiefantazje slodkiefantazje
    2011-07-11 10:07:37

    @Maggie, moimi faworytami, jeśli chodzi o owocowe serniki są jak na razie bezkonkurencyjnie sernik z truskawkami i jagodami :)... ale zaraz za nimi plasuje się ten oto ;)

    Twój komentarz
  • slodkiefantazje slodkiefantazje
    2011-07-11 10:05:01

    @Wiosenka27, to zazdroszczę tej miłości do malin :)... ja stopniowo i pooooowoli się do nich przekonuję ;) A skoro nie robiłaś jeszcze sernika z malinami, a jesteś ich fanką, to szczerze polecam, nie zawiedziesz się ;)

    Twój komentarz
  • Maggie Maggie
    2011-07-11 10:01:51

    Przepiekny. Ze wszystkich owocowych sernikow taki z malinami lubie najbardziej...

    Twój komentarz
  • Aurora Aurora
    2011-07-11 09:45:13

    Chyba nie można sobie wyobrazić słodszej fantazji na lato D:

    Twój komentarz
  • wiosenka27 wiosenka27
    2011-07-11 09:26:04

    Ja z kolei maliny uwielbiam zwłaszcza w wypiekach. Sernika z malinami nie robiłam jeszcze ale piekłam wiele innych ciast z tymi owocami i sprawdzają się tam znakomicie:)

    Twój komentarz

Sernik z malinami na kruchym spodzie

Sernik z malinami na kruchym spodzie

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 60 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 11

Forma: 22 cm

Opis

No cóż… przyznaję się, raczej nie przepadam za malinami, dlatego nie łatwo było mi się zdecydować na ten serniczek. Ale po tym wypieku chyba zmienię zdanie i zacznę patrzeć na maliny bardziej przychylnym okiem. ;) Nie jadłam jeszcze sernika z malinami i podchodziłam do tego wypieku dość sceptycznie, ale ciekawość wzięła górę, na szczęście. :) Musze przyznać sama przed sobą, że twaróg z malinami to bardzo fajne połączenie, zwłaszcza, jeśli jest to twaróg cudownie pachnący cytrynką… Aromat cytryn naprawdę dużo tu daje. Sernik jest, jak dla mnie, wystarczająco słodki by cudownie harmonizowały z nim lekko kwaskowate maliny… i nie wiem jak to „działa”, ale po mimo mojej lekkiej niechęci do malin, po pierwszym kęsie tego sernika, miałam ochotę na drugi, po drugim na trzeci… Dlatego polecam ten serniczek nie tylko fanom malin. ;)

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki krupczatki
    schłodzonego masła
    jajko
    cukru
    szczypta cynamonu
  • Masa serowa:

    Ilość Składnik
    malin
    twarogu tłustego
    masła
    jajka
    cukru pudru (można więcej, jeśli lubicie bardziej słodkie serniki)
    mąki ziemniaczanej
    soku z cytryny
    skórka starta z 1/2 cytryny lub kilka kropel aromatu cytrynowego
    cukru pudru do oprószenia

Sposób przygotowania

Ciasto: Masło posiekać, dodać mąkę, jajko, cukier, sól i cynamon. Energiczne zagnieść ciasto. Uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na ok. 1 godz. do lodówki lub na 20 minut do zamrażalnika.

Piekarnik nastawić na 180°C (z termoobiegiem do 160°C).

Ciasto rozwałkować na koło o śr. 22 cm i przełożyć do wyłożonej pergaminem tortownicy o średnicy 22 cm (można użyć mniejszej tortownicy - 20 cm).

Masa serowa: Maliny przebrać i oczyścić. Masło roztopić i odstawić do wystudzenia. Żółtka oddzielić od białek i zmiksować z pokruszonym twarogiem (można go wcześniej dwukrotnie zmielić, jeśli wolicie całkiem „gładki” sernik). Dodać cukier i mąkę, masło, sok i skórkę z cytryny i dokładnie wymieszać, najlepiej mikserem na wolnych obrotach.

Białka ubić na sztywno, dodać do masy serowej, całość delikatnie wymieszać łyżką.

Połową masy posmarować kruche ciasto. Kilka malin odłożyć do dekoracji, pozostałe ułożyć na masie serowej i przykryć pozostałą masą.

Sernik piec ok. 60 minut. Po upływie ok.30 minut przykryć go z wierzchu folią aluminiową. Po upieczeniu nie wyjmować od razu, potrzymać jeszcze 15-20 minut w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąć, przełożyć na kratkę i odstawić do wystygnięcia.

Przed podaniem udekorować pozostałymi malinami i ewentualnie oprószyć cukrem pudrem.


Smacznego :)