Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 60 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 10
Forma: 21 cm
To ciasto jest wprost stworzone dla fanów lekkich, orzeźwiających serników. Zdecydowanie nie jest to ciężki, zwarty sernik, a wręcz przeciwnie. Jest delikatny jak mgiełka, puszysty i mocno limonkowy. Połączenie ciężkiego, czekoladowego spodu z lekkim i puszystym serowo-limonkowym kremem to strzał w dziesiątkę. No cóż, Nigella wie co dobre. :) Sernik swoją delikatność zawdzięcza pieczeniu w kąpieli wodnej. Limonki nadają mu wyrazistego, intensywnego smaku, ale absolutnie nie jest to smak zbyt intensywny, kwaskowatość limonek w tym serniku jest raczej subtelna, nie narzucająca się i naprawdę wspaniale się komponuje ze słodkim, mocno czekoladowym spodem. Polecam, jeśli ktoś jeszcze nie wypróbował tego rozpowszechnionego już w sieci przepisu, zaczerpniętego oczywiście od Nigelli Lawson. :)
Ilość | Składnik |
---|---|
200 g | pełnoziarnistych ciastek czekoladowych (ja dałam 150-160 g ciastek digestive i 50 g rozdrobnionej gorzkiej czekolady) |
masła |
Ilość | Składnik |
---|---|
750 g | sera Philadelphia (ja użyłam kremowego twarożku) |
cukru pudru | |
jajka | |
żółtka | |
sok wyciśnięty z 4 limonek |
Spód:
Ciastka rozdrobnić w malakserze (blenderze). Masło rozpuścić i wymieszać dokładnie z ciastkami.
Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć dokładnie folią aluminiową wewnątrz i zewnątrz. Nigella proponuje, by zrobić to w ten sposób: Na podstawie tortownicy połóżcie duży arkusz folii aluminiowej, a następnie zamocujcie obręcz. Folię wywińcie do góry, całość postawcie na drugim arkuszu folii, który także wywińcie do góry i zegnijcie jego brzeg z brzegiem pierwszego, tworząc wodoszczelną barierę. Spód tortownicy wyłożyć masą ciasteczkową, mocno ją ugniatając rękoma lub łyżką. Wstawić do lodówki do stężenia. Piekarnik nastawić na 180°C.
Masa serowa:
Serek utrzeć na puch, dodać cukier, jajka, żółtka i sok wyciśnięty z limonek. Wszystko razem zmiksować. Masa wychodzi bardzo luźna. Przelewamy ją na ciasteczkowy spód.
Całość:
Zagotować wodę. Wstawić tortownice do dużej brytfanny. Do brytfanny wlać wodę, tak by sięgała do połowy wysokości tortownicy z masą serową. Całość przenieść do piekarnika i piec około 1 h, sprawdzając po 50 minutach. Masa ma się lekko ściąć, ale pod skórką powinno być zauważalne jej delikatne drżenie. Sernik pozostawić do lekkiego przestudzenia w piekarniku, następnie wyjąć, przełożyć tortownicę na metalową kratkę, ostrożnie rozchylając folię zewnętrzna i wewnętrzną, pozostawić do wystygnięcia. Gdy sernik wystygnie całkowicie, wstawić go do lodówki i wyjąć 20 minut przed podaniem.
Smacznego :)