mąki pszennej tortowej (lub 1/2 szklanki mąki tortowej i 1/3 szklanka mąki ziemniaczanej)
Krem malinowy:
Ilość
Składnik
malin
serka mascarpone
cukru pudru (mniej lub więcej wg upodobań smakowych)
skórki startej z cytryny
śmietanki kremówki (można dać więcej serka a mniej śmietany)
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
osłodzonej herbaty z dodatkiem cytryny (do naponczowania ciasta)
konfitury z malin
malin do dekoracji
opcjonalnie bita śmietana
Sposób przygotowania
Biszkopt - Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać przesianą mąkę. Do masy wyłożyć ubitą pianę i delikatnie wymieszać łyżką.
Spód tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki pozostawić niczym nie nasmarowane. Wyłożyć ciasto, piec w temperaturze 160°C około 30-40 minut, do suchego patyczka.
Pozostawić w piekarniku do wystudzenia, przez pierwsze 15-20 minut nie uchylać drzwiczek. Po całkowitym wystudzeniu, oddzielić boki biszkoptu od formy ostrym nożem. Przekroić na 2 blaty.
Krem:
Maliny zmiksować z serem, cukrem pudrem i startą skórką z cytryny. Śmietanę ubić na sztywno, połączyć z masa serową.
Całość:
Blat dolny naponczować, posmarować podgrzaną konfiturą z malin, na to wyłożyć 1/3 kremu. Czynność powtórzyć przy drugim blacie. Pozostałą częścią kremu posmarować boki tortu. Wierzch udekorować malinami i ewentualnie bitą śmietaną.
Orzeźwiający torcik mocno malinowyTym razem będzie bardzo różowo i malinowo. :) Tak bardzo, że aż na granicy kiczu, ale od czasu do czasu odrobina kiczu nie zaszkodzi. Prawda? ;) A jak cieszy oko. ;) W tym wydaniu, dodatkowo cieszy również podniebienie. :) To już pewnie ostatnie maliny u mnie w tym sezonie, więc musi być radośnie. :)To ciacho jest mocno malinowe, zdecydowanie orzeźwiające, szczególnie jak dobrze je schłodzimy, słodycz blatów posmarowanych konfiturą jest neutralizowana kremem, który z uwagi na dużą ilość malin zdecydowanie nie jest mocno słodki. Przepis na krem już jakiś czas siedział w mojej głowie i w końcu musiałam go urzeczywistnić. ;) Smakuje wybornie, a z uwagi na brak masła i możliwość zmniejszenia do minimum ilości śmietany jest dodatkowo stosunkowo niskokalorycznym ciachem. Myślę, że zasmakuje zarówno najmłodszym, jak i tym nieco starszym. ;))
Składniki:
Biszkopt:
Ilość
Składnik
jajek
cukru
mąki pszennej tortowej (lub 1/2 szklanki mąki tortowej i 1/3 szklanka mąki ziemniaczanej)
Krem malinowy:
Ilość
Składnik
malin
serka mascarpone
cukru pudru (mniej lub więcej wg upodobań smakowych)
skórki startej z cytryny
śmietanki kremówki (można dać więcej serka a mniej śmietany)
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
osłodzonej herbaty z dodatkiem cytryny (do naponczowania ciasta)
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
martita
2015-08-19 16:40:03
Czy moge do masy dodac galaretke malinowa? Jesli tak to czy proporcje serka i smietany mam zmienic?
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2015-08-20 09:28:26
Można dodać galaretkę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody (w ok. 100 ml). Proporcji serka i śmietanki nie zmieniamy, myślę, ze masa powinna się zsiąść. A jeśli nie chciałaby wystarczająco stężeć to wtedy można dodać jeszcze jedną galaretkę (tak samo przyrządzoną) lub łyżkę żelatyny rozpuszczoną w kilku łyżkach gorącej wody. Oczywiście galaretkę i żelatynę dodajemy wystudzone, bo inaczej masa się zbryli i powstaną grudki.
SlodkieFantazje
2012-08-13 19:10:52
Aga - nie mam pojęcia, nigdy mi się nie zdarzyło, żeby żółtka z cukrem nie chciały się utrzeć.
aga
2012-08-13 11:18:37
Właśnie zaczęłam robić to pysznie wyglądająco cudo, ale coś mi nie idzie :( Dlaczego żółtka z cukrem nie chcą mi sie ubić ????? :(:(:(
Aurora
2011-08-21 18:10:21
Prawdziwe mistrzostwo! :D
cukierek
2011-08-20 20:13:18
Wygląda niesamowicie, aż chce się odgryźć kawałeczek :)
lukrem polane
2011-08-20 19:44:27
Widzę, że nie tylko mnie wzięło dziś na maliny. Zrobiłem prawie identyczne ciasto :D (prawie, bo do kremu zamiast serka użyłem tureckiego jogurtu naturalnego). Na efekty muszę poczekać do jutra - ciasto właśnie chłodzi się w lodówce. Mam nadzieje, że będą równie spektakularne jak twoje.
chantel
2011-08-20 16:49:32
co za kolory :) super!
Łyżka
2011-08-20 16:20:04
musi być pyszne ;)
Nemi
2011-08-20 16:04:42
Piękny torcik - chętnie bym się poczęstowała:)
Agnieszka
2011-08-20 15:07:33
wygląda dosyć pysznie, robiłam dziś z malin, ale nie tort tylko sok:)
Orzeźwiający torcik mocno malinowyTym razem będzie bardzo różowo i malinowo. :) Tak bardzo, że aż na granicy kiczu, ale od czasu do czasu odrobina kiczu nie zaszkodzi. Prawda? ;) A jak cieszy oko. ;) W tym wydaniu, dodatkowo cieszy również podniebienie. :) To już pewnie ostatnie maliny u mnie w tym sezonie, więc musi być radośnie. :)To ciacho jest mocno malinowe, zdecydowanie orzeźwiające, szczególnie jak dobrze je schłodzimy, słodycz blatów posmarowanych konfiturą jest neutralizowana kremem, który z uwagi na dużą ilość malin zdecydowanie nie jest mocno słodki. Przepis na krem już jakiś czas siedział w mojej głowie i w końcu musiałam go urzeczywistnić. ;) Smakuje wybornie, a z uwagi na brak masła i możliwość zmniejszenia do minimum ilości śmietany jest dodatkowo stosunkowo niskokalorycznym ciachem. Myślę, że zasmakuje zarówno najmłodszym, jak i tym nieco starszym. ;))
Składniki
Biszkopt:
Ilość
Składnik
jajek
cukru
mąki pszennej tortowej (lub 1/2 szklanki mąki tortowej i 1/3 szklanka mąki ziemniaczanej)
Krem malinowy:
Ilość
Składnik
malin
serka mascarpone
cukru pudru (mniej lub więcej wg upodobań smakowych)
skórki startej z cytryny
śmietanki kremówki (można dać więcej serka a mniej śmietany)
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
osłodzonej herbaty z dodatkiem cytryny (do naponczowania ciasta)
konfitury z malin
malin do dekoracji
opcjonalnie bita śmietana
Sposób przygotowania
Biszkopt - Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać przesianą mąkę. Do masy wyłożyć ubitą pianę i delikatnie wymieszać łyżką.
Spód tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki pozostawić niczym nie nasmarowane. Wyłożyć ciasto, piec w temperaturze 160°C około 30-40 minut, do suchego patyczka.
Pozostawić w piekarniku do wystudzenia, przez pierwsze 15-20 minut nie uchylać drzwiczek. Po całkowitym wystudzeniu, oddzielić boki biszkoptu od formy ostrym nożem. Przekroić na 2 blaty.
Krem:
Maliny zmiksować z serem, cukrem pudrem i startą skórką z cytryny. Śmietanę ubić na sztywno, połączyć z masa serową.
Całość:
Blat dolny naponczować, posmarować podgrzaną konfiturą z malin, na to wyłożyć 1/3 kremu. Czynność powtórzyć przy drugim blacie. Pozostałą częścią kremu posmarować boki tortu. Wierzch udekorować malinami i ewentualnie bitą śmietaną.