Na około 12 dużych lub 20 małych gniazdek (zależy od wielkości szprycy):
Ilość
Składnik
mąki pszennej
masła
średnie jajka
szczypta soli
wody
Na glazurę:
Ilość
Składnik
cukru pudru
soku z cytryny
3 łyżki
gorącej wody
Sposób przygotowania
W garnku zagotować szklankę wody z masłem i szczyptą soli. Zmniejszyć ogień i na wrzątek jednym ruchem wsypać przesianą mąkę, cały czas energicznie mieszając. Ucierać ciasto, aż będzie gładkie i zacznie odstawać od ścianek garnka. Ostudzić. Ciasto zmiksować z wbijanymi kolejno jajkami. Przełożyć do szprycy cukierniczej z końcówką w kształcie dużej gwiazdki. Z papieru pergaminowego wyciąć kwadraty o boku około 10 cm, posmarować je olejem. Na każdy wycisnąć kółka ciasta o średnicy 6 - 7 cm (można też najpierw wyłożyć je na papier, a potem wyciąć.
Olej rozgrzać w szerokim rondlu. Partiami wkładać pączki (papierem do góry, a po 1 minucie go usunąć - lekko odchodzi). Smażyć 4 - 5 minut z każdej strony, olej powinien mieć temperaturę około 170º C. Wyjąć, osączyć na bibule.
Cukier puder utrzeć z 2 - 3 łyżkami wrzątku i sokiem. Pączki odstawić do ostudzenia. Udekorować lukrem.
Jedne z moich ulubionych pączków. Przez jednych zwane wiedeńskimi, przez innych hiszpańskimi, a przez jeszcze innych po prostu gniazdkami. Ale nieważne jak je nazwiemy, ważne, że są przepyszne. Lekkie jak puch, delikatne, rozpływające się w ustach, to zdecydowanie cechy, którymi można je określić.
Pączusie hiszpańskie są z ciasta parzonego i smakują zupełnie inaczej niż tradycyjne drożdżowe pączki. Są od nich o niebo delikatniejsze i naprawdę trudno poprzestać na jednym. Gorąco polecam! :)
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
Iwona
2016-02-13 10:23:58
Paczki sa rewelacyjne!!!!! Odkad zrobilam je po raz pierwszy, nie moge przestac ich robic. Ciagle do nich wracamy bo robi sie je bardzo szybko a znikaja chyba jeszcze szybciej :)
Ela
2016-01-11 12:24:23
Piękne i jakie apetyczne. Z podobnego przepisu robię hiszpańskie churros.
Pozdrawiam.
ola
2014-12-18 16:01:58
Czy gaz pod garnkiem mam wyłączyć od razu po wsypaniu mąki czy dopiero jak ciasto będzie odstawać od ścianek garnka?
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2014-12-19 10:16:17
Jak będzie odstawać od ścianek garnka. Pozdrawiam
Basia
2014-02-20 10:58:30
Witam, przepis w porządku, zrobiłam, smaczne :) tylko ja mam za małą szprycę i wyszły mi mniejsze, znaczy cieńsze. Pozdrawiam
SlodkieFantazje
2014-01-15 22:44:13
@Ewiik - prawdopodobnie temperatura tłuszcz była odrobinę za niska i wtedy pączki dłużej się smażą a tłuszcz bardzie wsiąka w ciasto. Można też dodawać do ciasta 1-2 łyżki spirytusu (niewyczuwalne w cieście), to dodatkowo przeciwdziała wsiąkaniu tłuszczu w ciasto. Pozdrawiam!
ewiik
2014-01-15 15:28:07
witam :)zrobiłam-są pyszne to prawda tylko nie wiem czemu zostało w nich bardzo dużo tłuszczu ?
SlodkieFantazje
2013-09-21 17:11:01
@Yachu - jest napisane w pierwszym zdaniu przygotowania: "zagotować szklankę wody z masłem....", nie wymieniałam w składnikach, bo zapewne założyłam, że wodę każdy w domu ma ;), ale oczywiście mogę dodać do składników. Pozdrawiam serdecznie!
Yachu
2013-09-21 16:59:26
Chyba brakuje w składnikach dość istotnego elementu pt. szklanka wody :)
Tomek...
2013-02-07 09:28:50
Dzień dobry .Chciałem się podzielić z wami opinią na temat tego przepisu . No wiec nie będe pisał za dużo jest po prostu rewelacyjny polecam.
Michal
2013-02-07 09:05:22
Wyszły supeeeeer :)
PiernikowaChata
2013-02-06 22:25:16
Moje najukochańsze pączki, Jednak nigdy nie smażę, ani nie kupuję na tłusty czwartek czy ostatki, bo mogła bym je jeść, jeść i jeść..... ogólnie to pączki które jadam najczęściej
Moniką Matwiej
2013-02-06 08:42:42
Właśnie wczoraj je pieklam.pyszne,a jakie puszyste i delikatne.mmmmm niebo w gębie;-)
StoLyzekSzczescia
2013-02-01 13:14:56
Idealne na tłusty czwartek,Wyglądają pięknie.
SlodkieFantazje
2012-11-15 18:03:10
@Antonina - myślę, że tak.
antonina
2012-11-15 17:24:35
czy zamiast masła moge użyć palmy???
kotek
2012-02-16 12:18:58
właśnie zrobiłam ,wyszły boskie :)
bocado
2012-01-18 15:33:24
Zrobione, wyszły pysznie choć rozwaliłam przy okazji rękaw cukierniczy...i musiałam im zmienić kształt :))) i trochę za dużo cytryny do lukru dałam :) poza tym wielkie dzięki za przepis!
burczymiwbrzuchu
2012-01-16 20:21:26
Myślę o zrobieniu gniazdek od paru dni, bo dostałam na nie zamówienie od znajomego:) uwielbiam je, są po prostu pyszne!
wykrywacz smaku
2012-01-16 19:26:52
aż ślinka cieknie! :) Dziękujemy za zdjęcie!
flowerek
2012-01-16 17:31:18
Pieknie ci wyszly :)
oliwek
2012-01-16 16:10:06
ale rozpusta:) przepis zapisuję :)
annaz
2012-01-16 15:11:14
Co za poezja :)
Asiek
2012-01-16 11:07:50
I pewnie znów będę musiała je zrobić!! Bo dziś Zuzia się pytała, kiedy je zrobię:) Pięknie Ci wyszły! Bardzo fachowo:)
Pozdrawiam cieplutko!
moje pasje
2012-01-16 09:42:18
uwielbiam je :) Wspaniałe Ci wyszły!!!
Mar
2012-01-16 08:52:16
Są piękne! Od zawsze uwielbialam hiszpańskie pączki, cieszę się że znalazłam na nie przepis, mam ochotę zrobić je natychmiast!:)
DarkANGELika
2012-01-16 07:40:11
Piękne;) A może takie zrobię w tym roku na tłusty czwartek ;)
Jolanta Szyndlarewicz
2012-01-16 06:49:21
Ba\rdzo je lubię ....maja taki świetny smak:)
Majana
2012-01-16 05:46:54
Jejku,jakie one są piękne! Idealne po prostu.:)
Pozdrawiam.
Daria Anna
2012-01-15 23:15:31
W tym roku na pewno zrobię je na tłusty czwartek, chodzą za mną juz chyba 3 lata heh , ale muszę je zrobić w koncu. To w sumie moje ulubione pączki. Pięknie Ci wyszły.
Jedne z moich ulubionych pączków. Przez jednych zwane wiedeńskimi, przez innych hiszpańskimi, a przez jeszcze innych po prostu gniazdkami. Ale nieważne jak je nazwiemy, ważne, że są przepyszne. Lekkie jak puch, delikatne, rozpływające się w ustach, to zdecydowanie cechy, którymi można je określić.
Pączusie hiszpańskie są z ciasta parzonego i smakują zupełnie inaczej niż tradycyjne drożdżowe pączki. Są od nich o niebo delikatniejsze i naprawdę trudno poprzestać na jednym. Gorąco polecam! :)
Na około 12 dużych lub 20 małych gniazdek (zależy od wielkości szprycy):
Ilość
Składnik
mąki pszennej
masła
średnie jajka
szczypta soli
wody
Na glazurę:
Ilość
Składnik
cukru pudru
soku z cytryny
3 łyżki
gorącej wody
Sposób przygotowania
W garnku zagotować szklankę wody z masłem i szczyptą soli. Zmniejszyć ogień i na wrzątek jednym ruchem wsypać przesianą mąkę, cały czas energicznie mieszając. Ucierać ciasto, aż będzie gładkie i zacznie odstawać od ścianek garnka. Ostudzić. Ciasto zmiksować z wbijanymi kolejno jajkami. Przełożyć do szprycy cukierniczej z końcówką w kształcie dużej gwiazdki. Z papieru pergaminowego wyciąć kwadraty o boku około 10 cm, posmarować je olejem. Na każdy wycisnąć kółka ciasta o średnicy 6 - 7 cm (można też najpierw wyłożyć je na papier, a potem wyciąć.
Olej rozgrzać w szerokim rondlu. Partiami wkładać pączki (papierem do góry, a po 1 minucie go usunąć - lekko odchodzi). Smażyć 4 - 5 minut z każdej strony, olej powinien mieć temperaturę około 170º C. Wyjąć, osączyć na bibule.
Cukier puder utrzeć z 2 - 3 łyżkami wrzątku i sokiem. Pączki odstawić do ostudzenia. Udekorować lukrem.