KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!

Bajaderki

Przyg: 30 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 14
KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!
Filtry wyszukiwania
IMG_3333.JPG

Składniki:

  • Składniki na ok. 12 - 14 szt.:

    Ilość Składnik
    ciast, ciasteczek, herbatników, etc. (ciasta nie powinny mieć dodatku masy kremowej, żelatyny, owoców itp.)
    mleka
    cukru
    masła
    ⅓ szklanki bakalii (u mnie drobno posiekane morele)
    dżemu, marmolady lub powideł
    aromatu rumowego lub migdałowego
    opcjonalnie 1-2 łyżki rumu, likieru migdałowegolub innego alkoholu
    kremu czekoladowego typu Nutella
    kakao
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    polewa czekoladowa przygotowana ze 100 gorzkiej czekolady i 60 g masła rozpuszczonych w kąpieli wodnej

Sposób przygotowania

Ciastka, ciasta drobno pokruszyć, część można zostawić w większych kawałkach (ja wszystko zblendowałam), przesypać do naczynia.

Jeśli bajaderka robiona jest tylko z resztek ciast wartododać do niej trochę suchych herbatników.

Zagotować razem mleko, cukier, masło i kakao. Lekko przestudzić i wymieszać z pokruszonymi ciastami, dżemem, kremem orzechowym, olejkiem, ewentualnie z alkoholem. Dodać ulubione bakalie. Wszystko ugnieść na jednolitą masę. Jeśli otrzymana masa okaże się zbyt miękka, wystarczy ją schłodzić w lodówce lub dosypać trochę ciastek.

Z przygotowanej masy formować kulki, obtoczyć je w polewie czekoladowej, a następnie w orzechach wiórkach lub posypce. Odstawić dostężenia.

Smacznego :)

Przyg: 30 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 14

Ostatnio mieliśmy sporo różnych okazji, na które pieczone były ciasta, ciasteczka i inne wypieki, a że wyznajemy zasadę (szczególnie ja) „więcej niż jeden kawałek ciasta dziennie nie jemy” nagromadziło się ich tyle, że trzeba było coś z tym fantem zrobić… Nie lubię też marnować i wyrzucać jedzenia, więc nie mogło się obyć bez bajaderek. :)

Jeśli podobnie jak ja będziecie mieć nadmiar podsychających już ciast i ciasteczek, gorąco Wam polecam ten przepis. Bajaderki wychodzą idealne, takie jak pamiętam z przed wielu, wielu lat, rozpływają się w ustach, smakują i pachną jak z najlepszej cukierni. :)

Inspiracje na bajaderki zaczerpnęłam stąd , a w oryginale pochodzi chyba od Mariemadeline z MniamMniam. Zmniejszyłam tylko ilość składników, bo z podanej w oryginale wychodzi podobno bardzo dużo bajaderek. Polecam Wam serdecznie!

IMG_3312.JPG IMG_3326.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • abaggio abaggio
    2015-10-23 18:00:14

    bajaderki są po prostu znakomite !!! a i przepis prosty co znaczy dodatkowy plus ;) SUPER !!!

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-10-27 12:00:43

      Cieszę się, że smakowały. :)

      Twój komentarz
  • Nata.Kawa Nata.Kawa
    2015-05-26 16:17:05

    czy można zrobić z samych herbatników? chętnie spróbuję. :)

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-05-27 16:54:12

      Tak, można. Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • kamila hoderna kamila hoderna
    2015-02-19 14:46:11

    te bajaderki wymiatają,rewelka

    Twój komentarz
  • kamila hoderna kamila hoderna
    2015-02-13 19:18:25

    wyglądają wspaniale muszę zrobić .

    Twój komentarz
  • Odzyskany smak dziecinstwa Odzyskany smak dziecinstwa
    2014-07-09 20:38:47

    Witam ponownie,Dziekuje pieknie za ten przepis. Bajaderki wyszly przepyszne i przypomnialy mi mile chwile z dziecinstwa!!! Przepis idzie prosto do mojej ksiazki kucharskiej, w ktorej zbieram najlepsze, sprawdzone przepisy dla mojej corki. Polskie ciasta sa najlepsze na swiecie i nie moga odejsc w zapomnienie!!Zawsze zagladam do ~Twojego bloga jak mam ochote na cos slodkiego! Genialny blog

    Twój komentarz
  • Marta Marta
    2012-09-03 16:09:56

    bajaderki wyszły pyszne. jako bakalie dałam wiórki kokosowe. a polewę dałam gotową - taką którą rozpuszcza się w kąpieli wodnej. dziękuję za super przepis

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-09-01 13:41:32

    @Marta - faktycznie masło gdzieś mi umknęło, już uzupełnilam w przepisie. Masła trzeba dodać 60 g.

    Twój komentarz
  • Marta Marta
    2012-09-01 09:58:11

    nie podano ile dać masła do masy, którą należy ugotować

    Twój komentarz
  • Kasia, Slodkie fantazje Kasia, Slodkie fantazje
    2012-02-27 23:59:15

    @ Kromcio- jeśli masz piekielną ochotę, to koniecznie wypróbuj, są boskie. ;))

    @Gosia, dziękuję :)

    @Karmelitka - dziękuję Kochana :) i polecam, są przepyszne :)

    @Asiek - oj rozumiem Twój "ból" Kochana :) ja też na diecie, ale jem teraz tak mało czekogolwieka jeszcze spędzam pół dnia na bieżni :D, że od czasu do czasu mogę sobie pozwolić na maleńki kawałeczek czegoś słodkiego :), aczkolwiek nie na bajaderki, te były robione jeszcze przed rozpoczęciem diety, na szczęście. :)

    @DarkAngelika - poniekąd jest to zlepek ciast, ale jaki pyszny :)

    @Dusia - Dusiu, dziękuję serdecznie :)

    @Basia, dziękuję, a pyszne są faktycznie, polecam :)

    @Krysia - ja z kolei jak byłam mała to nie pzrepadałam za bajaderkami i przez wiele, wiele lat ich nie jadłam, ale odkąd zrobiłam te, wiem, że często będę do nich wracać, są naprawdę pyszne :)

    @Jolanta Sz - Jolu w takim razie bardzo Ci je polecam, dą przepyszne!

    @Joanna - dziękuję ślicznie :)

    @Hania-Kasia - dziękuję :)

    @Maggie - dziękuję Kochana, ważniejsze jest jednak to jak smakują, a smakują wyśmienicie, polecam! :)

    @Eve, w takim razie może specjalnie dla bajaderek zrobić jakieś słodkosci ;))

    @Sisters... - Dziękuję pięknie, aż tak bardzo się nie napracowałam :)

    @Mojepasje - Elizo, co sie odwlecze to nie uciecze, jak to mówią, zawsze możesz wypróbować po zakończeniu diety. ;))

    @Burczymiwbrzuchu - dziękuję ślicznie, ja od te zrobiłam też uwielbiam :)

    @SmcznieZdrowoTanio - nas tylko troje, więc dość często zostają, a szkoda wyrzucać... Ale w takim razie może warto zrobic specjlanie coś słodkiego z przeznaczeniem na bajaderki? :)

    @Saratelka, dziękuję serdecznie, az tak się nie napracowałam, ale wiadomo ciut bardziej niż przy wiórkach :)

    @Nemi - dzięki Kochana. :)

    Twój komentarz
  • Nemi Nemi
    2012-02-26 12:28:13

    Pyszności:) A motylki fantastyczne:)

    Twój komentarz
  • Kasia, Slodkie fantazje Kasia, Slodkie fantazje
    2012-02-26 00:59:35

    @Anonimowy - Motylki kupowałam tutaj http://www.tortownia.pl/sklep,1731,40,tortowniapl,Konfetti_cukrowe_motylki.html, maja też inne, np. takie: http://www.tortownia.pl/sklep,1174,88,Motylki_mieszane.html, http://www.tortownia.pl/sklep,1410,86,modecor,Dekoracje_cukrowe_kolorowe_motyle.html A same bajaderki jak najbardziej polecam, bo są przepyszne :)

    Twój komentarz
  • Anonymous Anonymous
    2012-02-25 23:02:18

    Przeurocze! ;) trafiłam tu przypadkiem i gdy tylko ujrzałam te motylki nie dają mi spokoju. Czy mogłabym wiedzieć gdzie można takie dostać? (mam obsesję na punkcie motylków:3) a bajaderek nigdy jeszcze nie próbowałam, z pewnością w końcu muszę się za nie zabrać ;)

    Twój komentarz
  • Saratelka Saratelka
    2012-02-24 01:32:47

    Przecudne bajaderki!! Musiałaś się napracować przy mocowaniu motylków :) Wspaniała robota!

    Twój komentarz
  • Smacznie Zdrowo Tanio Smacznie Zdrowo Tanio
    2012-02-23 18:11:37

    Doprawdy urocze:) Niestety jest nas w domu siedmioro i NIGDY nie zostają żadne resztki...

    Twój komentarz
  • burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
    2012-02-23 17:39:18

    Ale piękne! Uwielbiam bajaderki:)

    Twój komentarz
  • moje pasje moje pasje
    2012-02-23 15:23:05

    piękne!!! Niestety nie prędko je wypróbuję jako że postanowiłam uszczuplić siebie i swoją wagę ;) A te motylki urocze są :)

    Twój komentarz
  • Sisters4cooking Sisters4cooking
    2012-02-23 15:17:13

    Wyglądają nieziemsko! Musiałaś się bardzo napracować.

    Twój komentarz
  • Eve Eve
    2012-02-23 14:24:00

    Piękne!!! Niestety, u mnie wszystkie słodkości tak szybko znikają, że nie będzie mi dane ich zrobić;(

    Twój komentarz
  • Maggie Maggie
    2012-02-23 13:26:09

    Bajecznie wygladaja twoje bajaderki udekorowane motylkami. Nawet w cukierni takich cudnych nie robia!

    Twój komentarz
  • Hania-Kasia Hania-Kasia
    2012-02-23 13:11:06

    Ślicznie ozdobione.

    Twój komentarz
  • joanna joanna
    2012-02-23 12:12:36

    Piękne! Te motylki idealnie do nich pasują :)

    Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2012-02-23 11:55:47

    bajaderek jeszcze nie robiłąm, ale w zamrażalniku mam całe mnóstwo kawałków biszkopta i innych ciast:) spożytkuję je więc:)

    Twój komentarz
  • Krysia Krysia
    2012-02-23 11:42:05

    Jak bylam mala uwazalam je ze jedne z lepszych ciastek ktore mozna wybrac w cukierni. Reka sie uginała po ciezkoscia skladnikow, mnóstwo czekolady i forma kulki. Gdymbym za mlodzienczych lat zobaczyła Twoje z tymi kolorowymi cukrowymi motylami przepuscilabym za jednym razem cale kieszonkowe. Przy najbliższej kumulacji ciast i ciastek na pewno spróbuje przepisu:)

    Krysia

    http://codziszjemnasniadanie.tumblr.com/

    Twój komentarz
  • basia basia
    2012-02-23 11:06:28

    sliczne są, juz sobie wyobrazam, jakie pyszne.

    Twój komentarz
  • Dusia Dusia
    2012-02-23 10:57:03

    Piękne bajaderki!

    Twój komentarz
  • DarkANGELika DarkANGELika
    2012-02-23 09:05:12

    Jakie piękne;) Bajaderki mi się kojarzyły zawsze ze zlepkiem ciast z dodatkami, a Twoje wyglądają ślicznie;)

    Twój komentarz
  • Asiek Asiek
    2012-02-23 08:48:28

    Wyglądają tak uroczo, że chce się wyciągnąć po nie rękę! Ale pozostaje mi cieszyć oczy, postanowiłam zaprzestać jeść całkowicie słodkości, bo spodnie robią się jakieś przyciasne:(

    Pozdrawiam cieplutko!

    Twój komentarz
  • Karmel-itka. Karmel-itka.
    2012-02-23 07:19:22

    o rany!

    wyglądają tak uroczo..

    Twój komentarz
  • Gosia Gosia
    2012-02-23 06:14:29

    jakie urocze te motylki! :)

    Twój komentarz
  • Daniel Kacprzyk - Kromcio Daniel Kacprzyk - Kromcio
    2012-02-23 00:15:11

    Uwielbiam bajaderki ,zwlaszcza ,gdy czuc w nich odrobine alkoholu.

    Mam piekielna ochote ,bo te wygladaja oszalamiajaco!

    Twój komentarz

Bajaderki

Bajaderki

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 0 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 14

Opis

Ostatnio mieliśmy sporo różnych okazji, na które pieczone były ciasta, ciasteczka i inne wypieki, a że wyznajemy zasadę (szczególnie ja) „więcej niż jeden kawałek ciasta dziennie nie jemy” nagromadziło się ich tyle, że trzeba było coś z tym fantem zrobić… Nie lubię też marnować i wyrzucać jedzenia, więc nie mogło się obyć bez bajaderek. :)

Jeśli podobnie jak ja będziecie mieć nadmiar podsychających już ciast i ciasteczek, gorąco Wam polecam ten przepis. Bajaderki wychodzą idealne, takie jak pamiętam z przed wielu, wielu lat, rozpływają się w ustach, smakują i pachną jak z najlepszej cukierni. :)

Inspiracje na bajaderki zaczerpnęłam stąd , a w oryginale pochodzi chyba od Mariemadeline z MniamMniam. Zmniejszyłam tylko ilość składników, bo z podanej w oryginale wychodzi podobno bardzo dużo bajaderek. Polecam Wam serdecznie!

Składniki

  • Składniki na ok. 12 - 14 szt.:

    Ilość Składnik
    ciast, ciasteczek, herbatników, etc. (ciasta nie powinny mieć dodatku masy kremowej, żelatyny, owoców itp.)
    mleka
    cukru
    masła
    ⅓ szklanki bakalii (u mnie drobno posiekane morele)
    dżemu, marmolady lub powideł
    aromatu rumowego lub migdałowego
    opcjonalnie 1-2 łyżki rumu, likieru migdałowegolub innego alkoholu
    kremu czekoladowego typu Nutella
    kakao
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    polewa czekoladowa przygotowana ze 100 gorzkiej czekolady i 60 g masła rozpuszczonych w kąpieli wodnej

Sposób przygotowania

Ciastka, ciasta drobno pokruszyć, część można zostawić w większych kawałkach (ja wszystko zblendowałam), przesypać do naczynia.

Jeśli bajaderka robiona jest tylko z resztek ciast wartododać do niej trochę suchych herbatników.

Zagotować razem mleko, cukier, masło i kakao. Lekko przestudzić i wymieszać z pokruszonymi ciastami, dżemem, kremem orzechowym, olejkiem, ewentualnie z alkoholem. Dodać ulubione bakalie. Wszystko ugnieść na jednolitą masę. Jeśli otrzymana masa okaże się zbyt miękka, wystarczy ją schłodzić w lodówce lub dosypać trochę ciastek.

Z przygotowanej masy formować kulki, obtoczyć je w polewie czekoladowej, a następnie w orzechach wiórkach lub posypce. Odstawić dostężenia.

Smacznego :)