Ilość | Składnik |
---|---|
178 ½ g | ciastek digestive w mlecznej czekoladzie |
miękkiego masła |
Ilość | Składnik |
---|---|
twarogu śmietankowego zmielonego trzykrotnie | |
jajek | |
cukru pudru (można odrobinę więcej) | |
śmietany kremówki, nieubitej | |
416 ½ g | ulubionej chałwy, pokruszonej i rozdrobnionej widelcem |
mąki ziemniaczanej (niekoniecznie) |
Ilość | Składnik |
---|---|
238 g | chałwy |
śmietanki kremówki |
Przygotowanie spodu:
Ciasteczka rozdrobnić w malakserze, przesypać do miski, dodać miękkie masło, zmiksować do połączenia składników. Masą ciasteczkową wyłożyć spód tortownicy o śr. 22 cm wyłożony papierem do wypieków (boków tortownicy nie wykładać papierem). Schłodzić przez chwilę w lodówce.
Przygotowanie masy serowej:
Ser utrzeć z cukrem, dodać resztę składników (łącznie z rozdrobnioną chałwą), zmiksować na gładką masę.
Masę serową wylać na ciasteczkowy spód. Piec w temperaturze 180ºC przez około 60 minut w kąpieli wodnej (na najniższej półce piekarnika ustawiamy blachę wypełnioną gorącą wodą, na wyższej półce ustawiamy tortownicę z ciastem). Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, wystudzony włożyć na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc. Przygotować polewę (śmietankę zmiksować z pokruszoną chałwą i chwilę podgrzać). Rozsmarować na wierzchu sernika. Chwilę schłodzić.
Ps. Jeśli będziemy trzymać się zasad sernik wychodzi równiutki jak stół i nie opada ani nie pęka. :)
*wszystkie składniki na masę powinny mieć temperaturę pokojową
Smacznego :)
Ilość | Składnik |
---|---|
178 ½ g | ciastek digestive w mlecznej czekoladzie |
miękkiego masła |
Ilość | Składnik |
---|---|
twarogu śmietankowego zmielonego trzykrotnie | |
jajek | |
cukru pudru (można odrobinę więcej) | |
śmietany kremówki, nieubitej | |
416 ½ g | ulubionej chałwy, pokruszonej i rozdrobnionej widelcem |
mąki ziemniaczanej (niekoniecznie) |
Ilość | Składnik |
---|---|
238 g | chałwy |
śmietanki kremówki |
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
Mnie ten sernik nie wyszedł :( rozpłynął się niestety od spodu :( nie wiem jaka mogła być tego przyczyna? Za krótko był w piecu? (chociaż i tak trzymany dłużej niż w przepisie) czy to może "wina" kąpieli wodnej - ustawiłam blachę z ciastem zaraz na następnym poziomie ponad blachą z wodą. Będę wdzięczna za jakieś wskazówki...
Piekłam ten sernik w wigilie, sama jadłam chyba połowę 😃 lubie chałwę, ale jeden kęs na rok czy nawet dwa mi wystarczy, a ten sernik mogła bym jeść codziennie. Mój nie wyglądał tak pieknie, ale to tylko dlatego, że schladzalam go moze godzine (koniecznie musiałam zjeść kawałek), lecz reszta na drugi dzien juz zastygnieta zachwyciła wszystkich domowników i gosci.
@Kama - mąka ziemniaczana sprawia, że sernik jest bardziej zwarty, a gdy jej nie dodamy będzie bardziej kremowy i mazisty. Zarówno sernik z dodatkiem kremówki jak i z dodatkiem mleka skondensowanego wychodzi kremowy (jeśli nie będziemy ubijać jajek (bo wtedy będzie raczej puszysty niż kremowy). Z mlekiem skondensowanym jest chyba najbardziej kremowy, taki wręcz "jedwabiście" kremowy i ma nieco inną słodycz, ale zarówno z kremówką, a nawet z jogurtem też wychodzi kremowy, jeśli go zbytnio nie napowietrzymy i nie zagęścimy zbyt mocno mąką. Spory wpływ na "kremowość" ma też pieczenie w kąpieli wodnej, która sprawia, że sernik jest jeszcze bardziej wilgotny. Pozdrawiam serdecznie!
Kolejny przepis do przetestowania:) Kasiu w przepisie jest mąka ziemniaczana a w nawiasie<niekoniecznie> proszę powiedz mi jaka jest różnica w serniku z mąka i bez? kiedyś słyszałam, że im więcej mąki to sernik wychodzi twardy czy to prawda? zależy mi na bardzo kremowym serniczku...który sernik jest najbardziej kremowy?ten z dodatkiem kremówki czy ten z dodatkiem mleka skondensowanego lub mascarpone? z tego co piszesz to właśnie ten jest? :)
Jest bardzo pyszny i mam nadzieję, żę będzie więcej takich publikacji!
@Iwona - ta polewa zawsze wychodzi gęsta, jest już dość gęsta przy nakładaniu a po wystudzeniu i ochłodzeniu w lodówce pięknie zastyga. Jeśli chodzi o polewę karmelową to była prawdopodobnie za rzadka, bo sos karmelowy do polewy za mało zgęstniał, musi być taki lekko ciągnący, a po wystudzeniu bardzo gęsty przypominający krem. Pozdrawiam serdecznie!
Mam pytanie - przymierzam się do zrobienia serniczka jednak mam obawy co do polewy-ostatnio robiłam serniczek Twojego przepisu-czekoladowo-karmelowy-niebo w gębie;)ale...nie wyszła mi polewa. Po prostu mi się nie zgęstła...nie mam pojęcia czemu. I obawiam się, że w tym może być tak samo...czy jest jakiś pewny sposób na to, żeby wyszła? Może kurcze coś robię źle tylko nie wiem co...
@Magda - tak można zastąpić formą o bokach 20 x 20.
Chciałam zapytać o formę do sernika, czy zamiast tortownicy można użyć kwadratowej formy np, o boku 20 cm? :) Dziękuję za odpowiedź
Nie jestem fanka sernika. Dla mnie moglby nie istniec, ale z jakiegos powodu uwielbiam ten! Jest pyszny!
Ja też go polecam, pyszny wyszedł!
Ja też go polecam, pyszny wyszedł!
Ja też go polecam, pyszny wyszedł!
Dziewczyny, dzięki serdeczne za miłe słowa :*, bardzo się cieszę, że sernik przypadł Wam do gustu, a tym z Was, które jeszcze nie robiły chałwowego bardzo, bardzo go polecam! :)
Wygląda obłędnie, już zapisałam do wypróbowania.
jest idealny .....taki równiutki i ta konsystencja ....i mimo, ze ja też za chałwą nie przepoadam to na pewno go upiekę:)
Nie można oderwać wzorku od monitora:)A w brzuchu burczy!
Megan Super Internetowa Surferka - ja ten piekłam akurat bez termoobiegu. Serniki ponoć go nie lubią, ale bardzo dużo serników piekę z termoobiegiem i szczerze mówiąc nie widzę w tych sernikach żadnej różnicy :)
i ta błyszcząca polewa.. cudeńko!
i ta błyszcząca polewa.. cudeńko!
Wygląda wspaniale, na pewno go zrobię.
Tylko czy piec z włączonym termoobiegiem?
Z góry dziękuję za odpowiedź :)
o chałwowy! mega!
ps. warto zrezygnować z weryfikacji obrazkowej, bo wnerwia:P
bardzo apetycznie się prezentuje :)
Kasiu, sernik wygląda bardzo elegancko. Robiłam już do niego wiele razy podchody, ale zawsze jakiś inny stawał mi na drodze. Paweł bardzo lubi chałwę, więc może sernik by mu smakował:)Cudowny! I jaki równiutki, nie to co mój popękaniec:)
Piękne zdjęcia!
ładny! uwielbiam chałwę a sernik z nią to podwójna słodycz :D a ja w tym roku robię sernik z szafranem! ciekawe jaki wyjdzie :)
O tak, taki sernik to najprawdziwsza słodka fantazja!
wygląda obłędnie! ja też miałam obiekcje co do tego sernika - niepotrzebnie:)
Sernik jest przecudowny! :)
To jeden z ulubionych sernikow mojego Mezczyzny-chalwozercy. Ja tez za nim przepadam. No i prezentuje sie fantastycznie... Wyprobuje twoja wersje!
Śliczny! Wygląda rewelacyjnie, musi być wspaniały! Zapisuję do wypróbowania!
pięknie sie prezentuje :) Robiłam go juz kiedyś ale teraz chyba wypróbuję z Twoimi zmianami :)
Wygląda absolutnie rewelacyjnie!
pewnie pyszny!
wygląda obłędnie, takiego smaku sernika jeszcze nie próbowałam, ale chętnie to nadrobię ;)
prze-pysz-ny! :D robiłam na zeszłe święta bożego narodzenia i muszę przyznać, że to jeden z moich sernikowych faworytów - plasuje się zaraz za sernikiem z białymi michałkami (przy okazji - gorąco polecam! :) )
Piękny! Też robiłam ten chałwowy, bardzo nam smakował.
Ślicznie u Ciebie wygląda i piekne zdjęcia mu zrobiłaś.
Pozdrawiam:)
cudowne widelczyki!
i sernik. naprawdę, rewelacja. wykwintny w każdym calu.
Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 60 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 14
Forma: 24 cm
Ilość | Składnik |
---|---|
178 ½ g | ciastek digestive w mlecznej czekoladzie |
miękkiego masła |
Ilość | Składnik |
---|---|
twarogu śmietankowego zmielonego trzykrotnie | |
jajek | |
cukru pudru (można odrobinę więcej) | |
śmietany kremówki, nieubitej | |
416 ½ g | ulubionej chałwy, pokruszonej i rozdrobnionej widelcem |
mąki ziemniaczanej (niekoniecznie) |
Ilość | Składnik |
---|---|
238 g | chałwy |
śmietanki kremówki |
Przygotowanie spodu:
Ciasteczka rozdrobnić w malakserze, przesypać do miski, dodać miękkie masło, zmiksować do połączenia składników. Masą ciasteczkową wyłożyć spód tortownicy o śr. 22 cm wyłożony papierem do wypieków (boków tortownicy nie wykładać papierem). Schłodzić przez chwilę w lodówce.
Przygotowanie masy serowej:
Ser utrzeć z cukrem, dodać resztę składników (łącznie z rozdrobnioną chałwą), zmiksować na gładką masę.
Masę serową wylać na ciasteczkowy spód. Piec w temperaturze 180ºC przez około 60 minut w kąpieli wodnej (na najniższej półce piekarnika ustawiamy blachę wypełnioną gorącą wodą, na wyższej półce ustawiamy tortownicę z ciastem). Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, wystudzony włożyć na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc. Przygotować polewę (śmietankę zmiksować z pokruszoną chałwą i chwilę podgrzać). Rozsmarować na wierzchu sernika. Chwilę schłodzić.
Ps. Jeśli będziemy trzymać się zasad sernik wychodzi równiutki jak stół i nie opada ani nie pęka. :)
*wszystkie składniki na masę powinny mieć temperaturę pokojową
Smacznego :)