Połączyć miód, masło, mąkę, żółtka, mleko, cukier, przyprawę do piernika oraz sodę. Wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do lodówki na minimum 12 godzin, najlepiej na 24 godz.
Schłodzone ciasto podzielić na cztery równe części. Cztery keksówki wyłożyć pergaminem i upiec jednocześnie cztery piernikowe spody, 20-25 minut każdy, w temp. 180°C (z termoobiegiem 160°C). Sprawdzać patyczkiem, bo mogą być gotowe szybciej i za bardzo się przypiec. Można też ciasto rozwałkować na jeden duży prostokąt i piec na dużej blasze. Po upieczeniu przekroić na cztery jednakowe części.
Masa z kaszy manny:
W rondelku zagotować mleko. Na gotujące mleko wsypać kaszę manną, stale mieszając i cukier. Gotować na małym ogniu, mieszając, aż masa zgęstnieje. Wystudzić. Masło utrzeć mikserem, połączyć z zimną kaszą manną.
Upieczone blaty przełożyć powidłami i kremem z kaszy manny. Dociskać kolejne warstwy.
Przygotować polewę – czekoladę i śmietankę rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać. Jeszcze gorąca polać piernik, boki posmarować.
Smacznego :)
Piernik przekładany kremem z kaszy manny
Przyg: 40 minPieczenie: 25 min
Łatwy
Porcje: 33
Obiecuję, że to już ostatni w tym roku piernik. ;) Tym razem przekładany dodatkowo kremem z kaszy manny. Ciasto jest proste w przygotowaniu, trzeba tylko odczekać 12 godzin, a później już mo...
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
Dorota
2015-12-17 09:49:38
Jak dług taki piernik można trzymać w lodówce? Chciałabym piernik staropolski przełożyć tą masą, ale będę go piekła tydzień przed Wigilią i zastanawiam się czy ten krem z kaszy manny dotrwa do Wigilii:)
Pozdrawiam
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2015-12-17 14:12:47
Piernik można upiec wcześniej, a przełożyć kremem najlepiej około 2-3 dni przed Wigilią. Tydzień to trochę za długo na ten krem. Pozdrawiam
Kasia
2014-12-04 11:56:47
Cześć :)
Mam wielką prośbę o radę i pomoc : po zrobieniu masy wszystko jest w porządku, ale następnego dnia robi się gumowa :( Co się może dziać? Kiedy dawniej robiłam tę masę z kaszy manny Vivi było idealnie, ale że ją wycofano, kombinuję z innymi firmami - i ciągle ta gumowatość. Może coś nieświadomie psuję? Masz jakiś pomysł? Będę ogromnie wdzięczna za radę,
pozdrawiam serdecznie,
Kasia
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2014-12-04 12:38:01
Hmmm, szczerze mówiąc nie wiem, co może być przyczyną, kasza kaszy nie równa, ale może po prostu trzeba spróbować zmniejszyć trochę dodawaną ilość, na początku procesu przygotowania może wydawać się za rzadka, ale być może po schłodzeniu krem będzie w sam raz, a nie będzie gumowaty...
Pozdrawiam serdecznie i trzymam kciuk za pozytywne rozwianie problemu "gumowatości" :)
Kasia
2014-12-04 20:26:56
Bardzo dziękuję za odpowiedź!
Spróbuję dodać mniej :) A mogłabyś mi jeszcze podpowiedzieć, jakiej dokładnie Ty używasz kaszy manny? Odpapuguję i może się uda :D
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2014-12-09 22:15:06
Kasiu, przepraszam, gdzieś mi umknął Twój komentarz. Używam kaszy manny różnych firm, nie mam tej jednej ulubionej. Ostatnio najczęsciej kupuję kaszę firmy Kupiec. Pozdrawiam
SlodkieFantazje
2012-12-21 13:23:55
Basilka - Sam cukier, zdublował mi się ten cukier, nie wiem dlaczego, już zmieniłam w przepisie.
basilka
2012-12-21 12:16:53
do koszy manny dodawac cukier i cukier puder? bo w skladnikach jest to i to a w przygotowaniu tylko cukier puder
Kasia, Slodkie fantazje
2011-12-22 20:26:53
@wiosenka27 - dziękuję Kochana!
@Asiek - Asiu, niestety telepatia nie zadziałała tym razem ;)) A pierniczek jak najbardziej pożeraj, proszę bardzo :)
@Zauberi - dziękuję :*
@Zjedz-mnie - dzięki serdeczne :*
@JolantaSz - Jolu, ja też niedługo zjem swoje, mam już ich na Święta chyba z 5-6 różnych :D:D również życzę zdrowych i pogodnych Świąt i wszystkiego co najlepsze w nowym roku. :*
@Grace dziękuję :*
@Lovelykate - polecam jak najbardziej na święta i po :) pozdrawiam cieplutko
Lovelykate
2011-12-22 16:56:30
Wygląda przepysznie! Chyba zrobię go u siebie na święta, bo za późno się obudziłam :)
Pozdrawiam i zapraszam:
www.amatorskiegotowanie.blogspot.com
Grace
2011-12-22 16:43:19
Super taki piernik!
Jolanta Szyndlarewicz
2011-12-22 15:52:19
Świetnie prezentuje się ten piernik:) zjadłabym kawałeczek ...ale jeszcze 2 dni i sięgnę po swój:)
Pozdrawiam ciepło i życzę zdrowych i wesołych Świąt, a także wszystkiego dobrego w nadchodzącym Nowym Roku:)
Karmel-itka.
2011-12-22 12:46:32
ojej... królewski!
zjedz_mnie
2011-12-22 09:24:40
Fantastycznie wygląda, super ;]
zauberi
2011-12-22 09:06:20
obłędnie wygląda :) mniam
Asiek
2011-12-22 08:16:17
No i dlaczego Ty go dopiero dziś dałaś??? Jak ja wczoraj potrzebowałam taką masę!! Oj ty niedobra!!
Piękny ten pierniczek!! Z wielką ochotą bym go pożarła!!
Obiecuję, że to już ostatni w tym roku piernik. ;) Tym razem przekładany dodatkowo kremem z kaszy manny. Ciasto jest proste w przygotowaniu, trzeba tylko odczekać 12 godzin, a później już mo...
Składniki
Ciasto:
Ilość
Składnik
miodu płynnego
558 g
masła
mąki
cukru
żółtka
mleka
sody
przyprawy do piernika
Krem z kaszy manny:
Ilość
Składnik
mleka
kaszy manny
cukru
558 g
masła
Dodatkowo do przełożenia:
Ilość
Składnik
837 g
powideł
Polewa czekoladowa:
Ilość
Składnik
279 g
czekolady deserowej
śmietanki kremówki 30%
Sposób przygotowania
Połączyć miód, masło, mąkę, żółtka, mleko, cukier, przyprawę do piernika oraz sodę. Wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do lodówki na minimum 12 godzin, najlepiej na 24 godz.
Schłodzone ciasto podzielić na cztery równe części. Cztery keksówki wyłożyć pergaminem i upiec jednocześnie cztery piernikowe spody, 20-25 minut każdy, w temp. 180°C (z termoobiegiem 160°C). Sprawdzać patyczkiem, bo mogą być gotowe szybciej i za bardzo się przypiec. Można też ciasto rozwałkować na jeden duży prostokąt i piec na dużej blasze. Po upieczeniu przekroić na cztery jednakowe części.
Masa z kaszy manny:
W rondelku zagotować mleko. Na gotujące mleko wsypać kaszę manną, stale mieszając i cukier. Gotować na małym ogniu, mieszając, aż masa zgęstnieje. Wystudzić. Masło utrzeć mikserem, połączyć z zimną kaszą manną.
Upieczone blaty przełożyć powidłami i kremem z kaszy manny. Dociskać kolejne warstwy.
Przygotować polewę – czekoladę i śmietankę rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać. Jeszcze gorąca polać piernik, boki posmarować.