Ilość | Składnik |
---|---|
twarogu | |
cukru | |
gęstej kwaśnej śmietany | |
jajka | |
mąki pszennej | |
sody oczyszczonej (płaskie łyżeczki) | |
spirytusu | |
cukru z prawdziwą wanilią |
Ilość | Składnik |
---|---|
cukru pudru do oprószenia |
Ser przepuścić przez maszynkę lub praskę i przełożyć do większej miski. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Zwilżyć dłonie wodą i formować małe kuleczki.
W garnku rozgrzewamy olej do temp. 175-180°C i wrzucamy pączusie. Smażymy je z obu stron na ciemnozłoty kolor.
Następnie wykładamy na papierowe ręczniki, aby pączuszki ociekły z tłuszczu. Osuszone i ostudzone posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :)
Tym razem mam dla Was szybkie pączuszki na bazie twarogu (bez dodatku drożdży). Ostatnio bardzo doskwiera mi nadmiar obowiązków zawodowo-naukowych (no ale cóż, na własne życzenie), dlatego bardzo mile widziane są przeze mnie takie właśnie proste, szybkie i pyszne słodkości.
Pączuszki robi się naprawdę ekspresowo i prosto, ale najważniejsze, że przy tym doskonale smakują. Wychodzą mięciutkie, pulchne i długo zachowują świeżość. W smaku nieco przypominają oponki, ale jednak to trochę inna „bajka”. Zresztą spróbujcie sami i oceńcie. :) Polecam! Przepis z „Pączki i faworki. Domowe wypieki dla każdego” autorstwa E. Gontarskiej.
Ilość | Składnik |
---|---|
twarogu | |
cukru | |
gęstej kwaśnej śmietany | |
jajka | |
mąki pszennej | |
sody oczyszczonej (płaskie łyżeczki) | |
spirytusu | |
cukru z prawdziwą wanilią |
Ilość | Składnik |
---|---|
cukru pudru do oprószenia |
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
Czy zamiast spirytusu można dodać cos innego? Np. ocet czy coś takiego?
Pozdrawiam serdecznie:)
Ciasto wyszło mi przeraźliwie rzadkie pomocy??? może więcej mąki poratuje sytuacje?
Ciasto nie powinno być bardzo rzadkie, powinno bez problemu dać się formować w zwilżonych dłoniach. Dodanie odrobiny mąki powinno uratować sytuacje. Być może użyty twaróg/serek był za rzadki albo jajka były większe. Pozdrawiam
Widziałam w niektórych przepisach pączki z dodatkiem serka wiejskiego, czy mogę użyć go również w tym przepisie (po odsączeniu i zblendowaniu)?
Myślę, że tak. Pozdrawiam
@Marta - szczerze mówiąc nie pamiętam dokładnie, ale dość dużo, myślę, że najmniej około 30 szt. Pozdrawiam
Ile pączków wychodzi z tej ilości składników?
Bardzo smaczne, tylko mi się rozpłaszczały, dopiero bo obtoczeniu w mące troszkę przypominały Twoje, bo do identiko Twoje to dużo im brakowało :)Dodałam przepis u mnie na blogu.http://amazingdelicious.blogspot.com/search/label/Mini pączki z białego sera
robiłam wczoraj, wyszły rewelacyjnie! mieciutkie, bardzo puszyste, a skórka fajnie chrupie. były wprost rozchwytywane :)
wow jestem pod wrażeniem!!!
Wykrywacz smaku - dziękuję również :)
Saratelka - no wlaśnie nie trzeba im odmawiać ;))
Majana - Majanko dziękuje :)
Majka - Dziękuję Majeczko :)
Kermeet - dziękuję serdecznie :)
Angie - dzięki :)
Anonimowy - dziękuję :)
megii013 - ano okąglutkie, aż sama byłam zdziwiona, że takie okrągłe wyszły :)
mojepasje - dzięki Kochana :)
klliisiaa - dziękuję :)
Kaś - polecam, wychodzą naprawde idealne :)
Nemi - A częstuj się, częstuj :) proszę bardzo :)
Asiek - Asiu dziękuję serdecznie. W sumie to nic specjalnego nie robiłam, żeby takie okrągłe wyszły :) Uformowalam je w dłoniach w kulkę, wrzuciłam na tłuszcz, a po chwili wszystkie smażące się zrobiły się właśnie takie okrąglutkie :))
cudne, dziękujemy za zdjęcie!
One są po prostu cudowne! Jak tylko wrócę, to je zrobię:) i jak Ci się Kasiu udało zrobić tak pięknie okrąglutkie??
straszne mam zaległości karnawałowe...
Pozdrawiam cieplutko prawie już ze stoku:)
Wyglądją prześlicznie - z chęcią się poczęstuję:)
fantastyczne! puszyste i idealnie okrąglutkie
wyglądaja cudownie :)
oj cudne :) I jakie równe :D
Ale okrąglutkie:)))
Super
Przepieknie Ci wyszły...idealne!
Super te pączki i pięknie wyglądają :)
Wspaniale paczusie. I jakie okraglutkie :)) Swietnie Ci wyszly.
Pozdrawiam cieplutko.
Małe,słodkie pięknotki. Podobają mi się. :)
Piękne, krąglutkie i rumiane! I jak tu im odmówić? :D
Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 0 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 20
Tym razem mam dla Was szybkie pączuszki na bazie twarogu (bez dodatku drożdży). Ostatnio bardzo doskwiera mi nadmiar obowiązków zawodowo-naukowych (no ale cóż, na własne życzenie), dlatego bardzo mile widziane są przeze mnie takie właśnie proste, szybkie i pyszne słodkości.
Pączuszki robi się naprawdę ekspresowo i prosto, ale najważniejsze, że przy tym doskonale smakują. Wychodzą mięciutkie, pulchne i długo zachowują świeżość. W smaku nieco przypominają oponki, ale jednak to trochę inna „bajka”. Zresztą spróbujcie sami i oceńcie. :) Polecam! Przepis z „Pączki i faworki. Domowe wypieki dla każdego” autorstwa E. Gontarskiej.
Ilość | Składnik |
---|---|
twarogu | |
cukru | |
gęstej kwaśnej śmietany | |
jajka | |
mąki pszennej | |
sody oczyszczonej (płaskie łyżeczki) | |
spirytusu | |
cukru z prawdziwą wanilią |
Ilość | Składnik |
---|---|
cukru pudru do oprószenia |
Ser przepuścić przez maszynkę lub praskę i przełożyć do większej miski. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Zwilżyć dłonie wodą i formować małe kuleczki.
W garnku rozgrzewamy olej do temp. 175-180°C i wrzucamy pączusie. Smażymy je z obu stron na ciemnozłoty kolor.
Następnie wykładamy na papierowe ręczniki, aby pączuszki ociekły z tłuszczu. Osuszone i ostudzone posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :)