Przygotowanie: 40 min. Pieczenie: 60 min
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: 10
Forma: 21 cm
Tym razem coś dla miłośników karmelu i serników. Ja przyznaje się bez bicia, że wielką fanką sosów i kremów karmelowych do tej pory nie byłam, ale sernik smakował mi do tego stopnia, że zaczynam już myśleć co karmelowego jeszcze przyrządzę w najbliższym czasie.
Trzeba zdecydowanie powiedzieć, sernik jest mocno karmelowyi ze względu na słodkość nie da się go dużo zjeść na raz, ale z uwagi na kalorie to akurat korzystne. ;) Aczkolwiek słodkość została przełamana solonymi orzeszkami ziemnymi wykorzystanymi w spodzie i jako wierzch sernika. Wierzchnia warstwa w połączeniu z sosem karmelowym stanowi bardzo smaczne, nieco snickersowe połączenie. :)
Sernik jest mocno kremowy, jedwabisty dość ciężki, zdecydowanie nie jest to puszysty, piankowy sernik, ale nie jest też tak ciezki jak klasyczny krakowski, my takie jedwabisto-kremowe lubimy najbardziej. :) Bardzo polecam, nie tylko fanom karmelu. Przepis własny.
Ilość | Składnik |
---|---|
150 g | ciasteczek digestive w mlecznejczekoladzie |
solonych orzeszków ziemnych, zmielonych | |
miękkiego masła |
Ilość | Składnik |
---|---|
brązowego cukru | |
śmietany kremówki |
Ilość | Składnik |
---|---|
twarogu śmietankowego zmielonegotrzykrotnie | |
jajek | |
cukru pudru (lub więcej, wg upodobań smakowych) | |
śmietany kremówki, nieubitej | |
aromat karmelowy (opcjonalnie) |
Ilość | Składnik |
---|---|
solonych orzeszków ziemnych | |
śmietany kremówki | |
brązowego cukru |
Spód:
Ciasteczka rozdrobnić w malakserze, przesypać do miski, dodać orzeszki, miękkie masło, zmiksować do połączenia składników. Masą ciasteczkową wyłożyć spód tortownicy o śr. 21 cm (ja robiłam w tortownicy o śr.24 cm, dlatego wyszedł niższy) wyłożony papierem do wypieków (boków tortownicy nie wykładać papierem). Schłodzić przez chwilę w lodówce.
Sos:
Przygotować sos karmelowy – do rondelka wlać śmietankę, dodać cukier, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i dusić kilka minut, aż cukier całkowicie się rozpuści i sos nieco zgęstnieje. Nie mieszać zbyt dużo, bo cukier się skarmelizuje. Odstawić na bok.
Masa serowa:
Jajka utrzeć z cukrem (białek nie oddzielamy od żółtek). Stopniowo dodawać ser i dalej ucierać. Dodać aromat, śmietankę i sos karmelowy. Dokładnie zmiksować. Masę serową wylać na ciasto.
Sernik piec w temperaturze 180°C około 60 minut. Studzić wpiekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Wystudzony sernik schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Wierzch udekorować karmelową polewą, przyrządzoną tak jak sos karmelowy, posypać obficie solonymi orzeszkami (można też użyć orzechów niesolonych i oprószyć je solą morską).
Smacznego :)
*wszystkie składniki na masę serową powinny być wtemperaturze pokojowej, wyjęte z lodówki na kilka godzin przed pieczeniem