Ilość | Składnik |
---|---|
tłustego niekwaśnego twarogu, zmielonego trzykrotnie | |
miękkiego masła | |
cukru pudru (można więcej, jeśli lubicie bardzo słodkie serniki) | |
jajek | |
pasty lub ekstraktu z wanilii (można zastąpić aromatem waniliowym lub aromatem pomarańczowym) | |
mąki ziemniaczanej | |
opcjonalnie garść rodzynek i/lub smażonej skórki pomarańczowej (obtoczone w mące, żeby nie opadały na dno) |
Ilość | Składnik |
---|---|
gorzkiej lub deserowej czekolady | |
śmietanki kremówki | |
miękkiego masła |
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do temperatury 150 °C (grzanie góra/dół).
Za pomocą miksera (na wysokich obrotach) utrzeć masło z połową cukru pudru na puszystą, jasnokremową masę. Stopniowo dodawać żółtka, następnie zmielony ser i dalej ucierać (na średnich obrotach) aż masa będzie jednolita i gładka. Dodać ekstrakt/aromat, zmiksować.
W drugim naczyniu ubić mikserem białka na sztywną pianę, gdy piana jest już bardzo sztywna dodawać stopniowo łyżka po łyżce pozostały cukier puder. Ubijać do wykorzystania cukru, aż piana będzie bardzo sztywna i lśniąca. Białka dodać do masy serowej, dodać przesianą mąkę ziemniaczaną, całość delikatnie wymieszać drewnianą łyżką lub szpatułką, do połączenia się składników.
Spód tortownicy o śr. 24-25 cm wyłożyć papierem do wypieków, boki natłuścić samym masłem. Masę przelać do tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 1 h i 20 minut.
Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić w nim sernik do wystudzenia. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Wyjąć z formy, okrawając boki sernika ostrym nożem.
Polewa:
Czekoladę, masło i śmietankę rozpuścić w kąpieli wodnej, od czasu do czasu mieszając. W tym celu czekoladę pokroić na małe kawałki, przełożyć do suchej, metalowej miski, dodać śmietankę i masło.. Miskę ustawić na garnku z gotującą się wodą (opierając miskę o ścianki garnka). Gdy czekolada się już rozpuścić, a masa jest jednolita i lśniąca, polewamy nią schłodzony wcześniej sernik.
Smacznego :)
Klasyczny puszysty sernik bez spodu. Jeden z moich ulubionych. Podczas pieczenia nieco wyrasta, ale podczas studzenia niewiele opada, dzięki czemu możemy się cieszyć nie tylko jego smakiem, ale i wyglądem. :) Białka ubijamy z cukrem dzięki czemu piana nie jest trwalsza i sernik nie zalicza tzw. "klapnięcia".
Sernik wiedeński jest zdecydowanie lżejszy i bardziej puszysty od sernika krakowskiego i królewskiego. W wersji klasycznej pozbawiony jest spodu, ale jeśli bardzo Wam go brakuje można się pokusić o cieniutkie ciasto kruche lub półkruche.
My najbardziej lubimy go w wersji z samym cukrem pudrem lub polewą z gorzkiej czekolady, ale latem cudownie smakuje z owocami i musami, np. truskawkowym. Gorąco polecam!
Ilość | Składnik |
---|---|
tłustego niekwaśnego twarogu, zmielonego trzykrotnie | |
miękkiego masła | |
cukru pudru (można więcej, jeśli lubicie bardzo słodkie serniki) | |
jajek | |
pasty lub ekstraktu z wanilii (można zastąpić aromatem waniliowym lub aromatem pomarańczowym) | |
mąki ziemniaczanej | |
opcjonalnie garść rodzynek i/lub smażonej skórki pomarańczowej (obtoczone w mące, żeby nie opadały na dno) |
Ilość | Składnik |
---|---|
gorzkiej lub deserowej czekolady | |
śmietanki kremówki | |
miękkiego masła |
*wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
Pani Kasiu, czy ten sernik piecze się w temperaturze 150 stopni?
Tak Pani Lucyno, pieczemy w 150 stopniach. Dzięki czemu sernik powoli wyrasta, zostaje puszysty i nie opada.
Kasiu, czy ty tu jeszcze czasem zagladasz... ?
Kasia. Nigdy w zyciu nie robilam sernika. TEN zrobilam dzis po raz drugi (czyli jest to moj drugi w ogole w zyciu sernik) i zrobilam go z twarogu tlustego smietankowego Garwolin (taki okragly twarog - po ok. 320gr. jeden). Sernik troche wyrosl, ale przy studzeniu opadl. W smaku jest WYBORNY!!!!!! KOnsystencje ma bardzo kremowa, troche takiej jakby scietej serwatki - jesli wiesz o co mi chodzi - ale gladziutki, fajny. Kwaskowy smak prawdziwego pysznego twarogu, a maslo - chociaz dalam 100 gr., az z niego wyplywa - bo oczywiscie kroimy, jak jeszcze goracy ;)) Dalam tez jedynie polowe ubitych bialek, bo reszte spotkala katastrofa ;(( Czy to, ze sernik nie wyrosl jest kwestia ciezkosci twarogu? Czy braku calej ilosci bialek? Twarog najpierw rozcieralam blenderem i dodalam do niego troche tlustego mleka i smietany, zeby "ukremowic" mu konsystencje.
Czy na sernik powinnam wyłożyć w jednej porcji całość ubitych białek, na białka przesiać całą porcję mąki ziemniaczanej i dopiero zacząć delikatnie mieszać łyżką? Dziękuję za odpowiedź:)
Proszę o podpowiedź, czy na masę serową wykłada Pani w jednej porcji całość ubitych białek, na białka przesiewa mąkę i dopiero zaczyna mieszać z masą serową? Czy inaczej?Dziękuję:)
Czy do tego sernika można użyć sera półtłustego?
chcę upiec ten sernik podwójnej porcji z tymże zamierzam dać 1,5 kg kupionego na wagę + 500 g mascarpone, czy w takim przypadku mogę zrezygnować z masła?? albo znacznie go ograniczyć? jak Pani uważa??
Myślę, ze w takim przypadku można zupełnie zrezygnować z masła. Pozdrawiam
Pani Kasiu proszę o pomoc, piekłam ten sernik wczoraj, po bokach jest taki hmm wilgotny a w środku taki bardziej sypki .. jak pani myśli co mogłam zrobić źle?? nie dodałam masła, 1,5 kg sera tłustego na wagę piątnica + 500 g mascarpone, duża torebka budyniu, 11 jajek.
Niestety nie wiem co mogło być przyczyną, może masa była za mało rozmieszana i stąd te różnice w konsystencji... Pozdrawiam
Jaki spód mogła bym srobić do tego sernika.Mogła by mi Pani doradzić.
Można zwykły kruchy, jak np. przy serniku krakowskim - http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3244/tradycyjny-sernik-krakowski-i-czar-wspomnien (tylko z połowy porcji); najlepiej go chwilę podpiec przed nałożeniem masy serowej.
Można też biszkoptowy, tylko pieczemy biszkopt z 1/5 lub 1/4 porcji, żeby nie był za wysoki. Będzie pasował też spód z biszkoptów gotowych rozdrobnionych na proszek, jak tutaj: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3298/sernik-cytrynowy-z-truskawkami. Pozdrawiam serdecznie
dziwne... w opisie pisze Pani ze "Do masy serowej nie dodajemy ubitych oddzielnie białek, tylko całe ubite z częścią cukru jajka" a w sposobie przygotowania jest napisane "W drugim naczyniu ubić mikserem białka na sztywną pianę......Białka dodać do masy serowej" czyli jak ma byc? prosze o wyjasnienie:)
Witam serdecznie, przepis na sernik wiedeński jest na blogu niemalże prawie od początku istnienie strony i opis dotyczył jeszcze pierwszej wersji sernika, a w międzyczasie przetestowałam kilka wersji jego pieczenia i nieco zmodyfikowałam przepis. Bo mimo wszystko z ubitymi białkami sernik wychodzi delikatniejszy i bardziej puszysty, jednak białka ubijamy z cukrem jak na bezy i dzięki temu piana jest dużo trwalsza, a sernik tylko nieznacznie opada. Opis już zaktualizowałam Dzięki za czujność. :) Pozdrawiam
Uwielbiam <3
Mniam :)
Robiłam go już kilka razy, za każdym wychodzi pyszny i puchaty. :) Ps. Kasiu nowe zdjęcia jeszcze piękniejsze :) Pozdrawiam
Wygląda fantastycznie :)
JEST PYSZNY
Jeju jak ja szukam takich nieziemskich widelczyków:-)
kupowałam je w jakimś sklepie internetowym, ale pewnie można znaleźć też na allegro, bo tam jest niemalże wszystko :D
Właśnie dziś poszukiwałam !!!
coś sknociłam bo sernik wyszedł mi troszkę suchy.. :( zrobiłam go z twarogu półtłustego, kupionego na wagę. .. może do takich serów na wagę trzeba dać więcej masła?a i piana była ubita na sztywno, ale jak ją wybierałam do masy serowej, na samym spodzie, piana była juz taka bardziej rzadka, w czym popełniłam błąd ubijając ją?? :/ .. ale serniczek ogólnie jest bardzo dobry! taki klasyczny ciężki sernik (w moim wykonaniu).Pozdrawiam Panią i dziekuje za wszelką pomoc!!!
przepraszam, że znowu zawracam Pani głowę- post po poscie:/- jednak chce go upiec z 1,5 kg sera.. myśli Pani ze tortownica 35 x 24 x 6,5 cm była by odpowiednia?? zrobiłabym do tego kruchy spód posmarowany powidłem śliwkowym.. a wg Pani ile powinien się piec ?? jak rozpoznać, że sernik jest upieczony?? ja zawsze pieke serniki w niższej temp- ok 150-160 stopni (no ale i tak mi opadają;/) . jejeju przepraszam i wesolych swiat!! i dziekuje za przepisy!! to będzie 3 sernik z Pani bloga, ktory upiekę,
@M - jak najbardziej można. :) Pozdrawiam!
lubie Pani serniki:)tak sie zastanawiam, czy mozna by było zrobic na tym serniku takie "ósemki" z konfitury malinowej albo innej:) ?? wyjdzie dobry??
@Marta - można zrobić z tego sera, często go używam do różnych serników, ale z masła w tym przypadku bym nie rezygnowała, bo sernik wyjdzie suchy. Ewentualnie można zmniejszyć jego ilość do 80-100 g. Pozdrawiam
chciałabym zrobić ten sernik z sera mielonego Piatnica.. na tym serze jest napisane ze -nie wymaga dodawania masła- mysli Pani, ze moge zrezygnować z masła?? robiła Pani kiedyś z tego sera?? ja bede robic 1szy raz z kubełka.. i nie wiem;):)
@Paula - cieszę się, że serniczek smakował. :) Sera wystarczy. Proszę tylko pamiętać, żeby ilość innych składników też odpowiednio zwiększyć. :) Pozdrawiam serdecznie!
REWELACJA obłędny smak :) nawet nie wiem kiedy wszystkie kawałki znikły :) pytanko jeśli chciała bym zrobić z 1700 sera i rozłożyć na 2 tortownice jedna ma 25 cm a druga 18cm to starczy sera ?? i ile jajek dołożyć ??
@M - dałabym dwa jajka więcej i odrobinę więcej cukru, reszt pozostawiłabym bez zmian, plus oczywiście, większa tortownica. Pozdrawiam serdecznie
mam 1,2 kg sera.. czy moglabym tyle dac i dodac dodakowo 1 jajko wiecej i bedzie oki??
@m - Mus nie jest bardzo rzadki, stopień gestości możemy regulować w zależności od długości gotowania z cukrem. Im dłużej gotujemy tym gęściejsze puree otrzymujemy. Można polać nim ciasto zaraz po schłodzeniu (nie spłynie z ciasta), jak również bezpośrednio przed podaniem. Pozdrawiam
czy tym musem polewa sie sernik od razu po jego wystudzeniu?? czy przy dopiero przy podawaniu?? jest on bardzo rzadki i spływa z ciasta??
Swoją pasją zainspirowała mnie Pani do wypiekania (co wcześniej rzadko mi się zdarzało) i testowania przepisów z Pani strony. Na początku było ciasto ucierane z budyniem, owocami i galaretką. Wyszło tak dobre, że postanowiłam nie rezygnować i próbować dalej. Wczoraj przyrządziłam ten serniczek i wszyscy są zachwyceni. Przyznam się szczerze, że nie miałam cierpliwości do trzykrotnego mielenia sera (skończyło się na drugim razie), ale wyjątkowy smak i zadowolenie na twarzach wszystkich, którzy spróbowali, sprawiło mi wiele przyjemności...
Sernik jest boski ,dlatego dzisiaj zabieram sie za ten przepis . Myślę ,ze ciocia i wujek będą nim zachwyceni . Dziękuję za super przepis ;* tradycyjny sernik bez spodu to najlepszy sposób na słodki deser ;*
I to będzie mój debiut :)
Sernik z truskawkami... mało jest na świecie lepszych rzeczy. No może poza sernikiem z malinami :-) Pozdrawiam serdecznie.
mmmmmmmmmmmmmmmmmmmm :)
Ostał się jeszcze kawałek dla mnie?
To jest mój najukochańszy sernik, pierwszy, jaki w życiu zrobiłam i od razu się w nim zakochałam. Twój wygląda bosko i wiem, że tak samo smakuje:) Pozdrawiam:)
obłędny serniczek i ten spływający, truskawkowy mus mmm :)
Kochana jak dla mnie rewelacja ....jeśli smakuje tak jak wyglada to jestem w niebie:)
koniecznie muszę przetestować bo uwielbiam serniki :)
Mmm, dawno nie robiłam sernika, a taki w Twojej wersji uwielbiam :)
Przepysznie wygląda!
Wygląda rewelacyjnie! Aż mi zapachniało tymi truskawkami ;)
Uwielbiam! Taki sernik bez spodu, delikatny, rozpływający się w ustach... Pycha!
Wygląda po prostu bosko ;]
rany... On jest po prostu cudny!!!. Kocham Twoje serniki i juz sobie wydrukowałam :) (swoją drogą super że dodałaś taka opcję :) Pozdrawiam Cie cieplutko !
Wygląda przepięknie! Tak kremowo i świeżo :)
Ten spływający mus wygląda...obłędnie!
Kasiu, a wiesz, że ja o takim myślałam już od poniedziałku ? :-) Muszę upiec ze dwa ciacha na sobotę... Troszkę mam inny przepis na wiedeński... ale mniam.... czy ja wytrzymam do soboty :-)
Cudownie się prezentuje! Ten mus truskawkowy dopełnia całości, musi świetnie smakować.Piękny!Pozdrawiam ciepło:)
Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 60 min
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: 12
Forma: 24 cm
Klasyczny puszysty sernik bez spodu. Jeden z moich ulubionych. Podczas pieczenia nieco wyrasta, ale podczas studzenia niewiele opada, dzięki czemu możemy się cieszyć nie tylko jego smakiem, ale i wyglądem. :) Białka ubijamy z cukrem dzięki czemu piana nie jest trwalsza i sernik nie zalicza tzw. "klapnięcia".
Sernik wiedeński jest zdecydowanie lżejszy i bardziej puszysty od sernika krakowskiego i królewskiego. W wersji klasycznej pozbawiony jest spodu, ale jeśli bardzo Wam go brakuje można się pokusić o cieniutkie ciasto kruche lub półkruche.
My najbardziej lubimy go w wersji z samym cukrem pudrem lub polewą z gorzkiej czekolady, ale latem cudownie smakuje z owocami i musami, np. truskawkowym. Gorąco polecam!
Ilość | Składnik |
---|---|
tłustego niekwaśnego twarogu, zmielonego trzykrotnie | |
miękkiego masła | |
cukru pudru (można więcej, jeśli lubicie bardzo słodkie serniki) | |
jajek | |
pasty lub ekstraktu z wanilii (można zastąpić aromatem waniliowym lub aromatem pomarańczowym) | |
mąki ziemniaczanej | |
opcjonalnie garść rodzynek i/lub smażonej skórki pomarańczowej (obtoczone w mące, żeby nie opadały na dno) |
Ilość | Składnik |
---|---|
gorzkiej lub deserowej czekolady | |
śmietanki kremówki | |
miękkiego masła |
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do temperatury 150 °C (grzanie góra/dół).
Za pomocą miksera (na wysokich obrotach) utrzeć masło z połową cukru pudru na puszystą, jasnokremową masę. Stopniowo dodawać żółtka, następnie zmielony ser i dalej ucierać (na średnich obrotach) aż masa będzie jednolita i gładka. Dodać ekstrakt/aromat, zmiksować.
W drugim naczyniu ubić mikserem białka na sztywną pianę, gdy piana jest już bardzo sztywna dodawać stopniowo łyżka po łyżce pozostały cukier puder. Ubijać do wykorzystania cukru, aż piana będzie bardzo sztywna i lśniąca. Białka dodać do masy serowej, dodać przesianą mąkę ziemniaczaną, całość delikatnie wymieszać drewnianą łyżką lub szpatułką, do połączenia się składników.
Spód tortownicy o śr. 24-25 cm wyłożyć papierem do wypieków, boki natłuścić samym masłem. Masę przelać do tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 1 h i 20 minut.
Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić w nim sernik do wystudzenia. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Wyjąć z formy, okrawając boki sernika ostrym nożem.
Polewa:
Czekoladę, masło i śmietankę rozpuścić w kąpieli wodnej, od czasu do czasu mieszając. W tym celu czekoladę pokroić na małe kawałki, przełożyć do suchej, metalowej miski, dodać śmietankę i masło.. Miskę ustawić na garnku z gotującą się wodą (opierając miskę o ścianki garnka). Gdy czekolada się już rozpuścić, a masa jest jednolita i lśniąca, polewamy nią schłodzony wcześniej sernik.
Smacznego :)