Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 0 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 10
Propozycja na znany i pyszny likier, który bez trudu można przygotować samemu w domu. Jeśli ugotujemy wcześniej mleko skondensowane, to samo przygotowanie tego likieru nie zajmie nam więcej niż 5-10 minut, a efekt? Bardziej niż zadowalający. :) Przepis to kombinacja z kilku innych przepisów dostępnych na zagranicznych stronach i forach (przetestowałam już wiele przepisów na ten likier, ale ten najbardziej mi odpowiada). Polecam gorąco!
Ps. Od dziś możecie decydować, co dla Was upiekę/przygotuję w następnym tygodniu. W lewym górnym rogu strony pojawiła się wysuwana zakładka „Lista życzeń” (po najechaniu na nią wyjeżdża). Będzie jeszcze dopracowywana, ale już teraz można zagłosować na wybrany przepis. Możecie tam zagłosować, co chcielibyście zobaczyć na blogu w przyszłym tygodniu. Trzy najczęściej wskazane przepisy ujrzycie na blogu już w następnym tygodniu. :) A już niedługo kolejne nowości. :)
Ilość | Składnik |
---|---|
1 szklanka | dobrej irlandzkiej whiskey |
płynnej śmietanki kremówki lub pół na pół z mlekiem (w lżejszej wersji można też użyć samego mleka) | |
puszka mleka skondensowanego słodzonego | |
kawy rozpuszczalnej | |
kakao | |
ekstraktu z wanilii | |
ekstraktu migdałowego (można pominąć) |
Mleko skondensowane gotować przez 2-3 godziny zanurzone całkowicie w wodzie. Ugotowane odstawić do całkowitego wystudzenia. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej.
Kawę rozpuścić w odrobinie gorącej wody.
W blenderze zmiksować wszystkie składniki na gładką, jednolitą masę (nie za długo, żeby nie napowietrzać).
Przelać do butelki, którą można szczelnie zamknąć. Odstawić na kilka dni, żeby składniki się dobrze „przegryzły). Można przechowywać do 2 m-cy w lodówce. Z podanych porcji wychodzi około 900 ml likieru.
Smacznego :)