Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 60 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 12
Forma: 22 cm
Kochani tego sernika miałam Wam nie pokazywać, bo wizualnie zdecydowanie nie wyszedł taki jak chciałam. Zaryzykowałam i kupiłam inny niż zwykle ser i bardzo szybko przekonałam się, że to był spory błąd. Owszem ser w smaku był jak najbardziej smaczny, ale ze względu na znacznie niższą zawartość tłuszczu i nieco inną konsystencję sernik już kilka minut po włożeniu do piekarnika zaczął szaleć jak nigdy. :) Najpierw urósł do niebotycznych rozmiarów (nieco wylewając się z tortownicy, a później równie spektakularnie opadł. ;) Ja dostałam nauczkę i szybko nie wpadnie mi do głowy pomysł, żeby znów testować niesprawdzony twaróg. :) Ale mimo tych szaleństw w piekarniku sernik wyszedł tak pyszny, że nie mogłam go Wam nie pokazać.
Nie da się ukryć, że ja uwielbiam prawie wszystkie serniki, ale jeśli miałabym oceniać te przedstawione na blogu to dla tego na pewno znalazłoby się któreś z trzech miejsc na podium. :) Masa jest jedwabiście kremowa, ze zdecydowanym smakiem i aromatem Amaretto, a w niej zatopione są przepyszne mięciutkie Amaretti Morbidi, całość zwieńczona czekoladową polewą o aromacie migdałów… Kochani, jeśli tylko lubicie takie smaki, to ogromnie polecam Wam ten sernik… Jest cudowny!
Przepis własny.
Ilość | Składnik |
---|---|
150 g | ciastek digestive (mogą być w czekoladzie) |
miękkiego masła | |
ekstraktu/aromatu migdałowego (opcjoanlnie) |
Ilość | Składnik |
---|---|
twarogu śmietankowego zmielonego trzykrotnie (może być zwarty twaróg wiaderkowy) | |
jajka | |
cukru pudru (można więcej w zależności od preferencji smakowych) | |
serka mascarpone | |
likieru Amaretto (można dać mniej, w zależności od tego jak bardzo ma być wyczuwalny w masie serowej) | |
miękkich ciasteczek Amaretti (tzw. Amaretti Morbidi) |
Ilość | Składnik |
---|---|
gorzkiej czekolady | |
masła | |
śmietanki kremówki 30% | |
ekstraktu z migdałówlub aromatu migdałowego |
Spód ciasteczkowy:
Ciasteczka rozdrobnić w malakserze, przesypać do miski, dodać miękkie masło, zmiksować do połączenia składników. Masą ciasteczkową wyłożyć spód tortownicy o śr. 22 cm wyłożony papierem do wypieków (boków tortownicy nie wykładać papierem). Ostawić na bok.
Masa serowa:
Ser utrzeć z cukrem, dodać resztę składników (pomijając ciasteczka) zmiksować na gładką masę. Dodać połamane na mniejsze kawałki ciasteczka Amaretti, delikatnie wmieszać. Masę serową wylać na ciasteczkowy spód. Piec w temperaturze 160ºC przez około 60-70 minut. Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, wystudzony włożyć na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.
Polewa:
Przygotować polewę (czekoladę, masło i śmietankę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać aromat, wymieszać). Rozsmarować na wierzchu sernika.
*wszystkie składniki na masę powinny mieć temperaturę pokojową
Smacznego :)