Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 60 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 10
Forma: 22 cm
Miał być sernik z gruszkami, ale że u zaprzyjaźnionego rolnika nie dostałam gruszek padło na śliwki. I bardzo dobrze się stało, bo serniczek wyszedł obłędnie pyszny. :) Jedwabiście kremowy, mazisty, nie za słodki, taki jak u nas w domu lubimy najbardziej. W smaku delikatnie migdałowy, choć wyczuwalna jest też nuta wanilii. Spód to nic innego jak masa z ciasteczek Amaretti z dodatkiem kakao. Masę serową z wierzchu otulają pyszne węgierki, przykryte warstwą chrupiących migdałów. Mojej rodzince tak posmakował, że do zdjęć został jedynie kawałek. :) Polecam!
Ilość | Składnik |
---|---|
250 g | ciasteczek Amaretti |
kakao | |
masła |
Ilość | Składnik |
---|---|
twarogu tłustego (może być z wiaderka, ale ważne, żeby to był gęsty, zwarty twaróg, a nie rzadki, serek) | |
miękkiego masła lub serka mascarpone | |
cukru pudru | |
średnie jajka | |
ekstraktu z wanilii | |
ekstraktu/aromatu migdałowego | |
mąki ziemniaczanej lub proszku budyniowego o smak waniliowym |
Ilość | Składnik |
---|---|
kilkanaście śliwek węgierek | |
płatków migdałowych | |
50 g | pokruszonych ciasteczek Amaretti na wierzch (opcjonalnie) |
Spód:
Ciasteczka Amaretti rozdrobić w malakserze na proszek (można je też przesypać do foliowej torebki i rozgnieść wałkiem). Dodać do nich kakao i stopione masło, wymieszać ręką, by powstała jednolita wilgotna masa.
Spód tortownicy o śr. 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie wykładać. Masę ciasteczkową wyłożyć równomiernie na boki i spód tortownicy, dociskając palcami. Schłodzić kilka minut w lodówce.
Masa serowa:
Twaróg zmielić, utrzeć mikserem na średnich obrotach z masłem lub mascarpone, cukrem pudrem i aromatami. Dodawać kolejno jajka i miksować po każdym na średnich obrotach do połączenia się składników w jednolitą masę, nie dłużej, żeby zbytnio nie napowietrzać masy serowej. Na końcu dodać przesianą mąkę ziemniaczaną lub proszek budyniowy, wymieszać do połączenia się mąki z masą.
Całość:
Masę serową przelać na ciasteczkowy spód. Na wierzchu ułożyć przepołowione, wcześniej umyte i wysuszone śliwki. Obsypać je pokruszonymi ciasteczkami Amaretti (opcjonalnie) i płatkami migdałowymi.
Na dolna półkę piekarnika nagrzanego do temperatury 160-165 °C (z termoobiegiem 150° C) wstawić dużą brytfannę napełnioną do 1/2 wysokości gorącą wodą.
Sernik wstawić na środkową półkę (poziom nad brytfanną) i piec około 50-60 minut (aż wierzch sernika będzie ścięty (wyłączamy piekarnik, gdy na środku wierzchu sernik jeszcze lekko drży przy dotyku). Zostawiamy sernik do wystudzenia w piekarniku. Wystudzony schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Smacznego :)