Jabłka umyć, obrać i pokroić w grubszą kostkę, oprószyć cynamonem, wymieszać. Jajka, cukier utrzeć na gęstą i puszystą masę. Masło roztopić w rondelku, dodać kakao, wymieszać na gładką, jednolitą masę. Do miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać. Do masy jajecznej dodać masę kakaową, wymieszać. Następnie dodać maślankę, wodę i mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać do połączenia się składników. Gotowym ciastem wypełnić papilotki do wysokości 2/3, do każdej muffinki włożyć po kilka kawałków jabłka. Piec ok. 15 minut w temperaturze 180 °C (do suchego patyczka). Studzić na kratce.
Jeśli lubicie murzynka i czekoladowe wypieki z dodatkiem jabłka to polecam Wam wypróbować ten oto przepis. Muffinkowe murzynki wychodzą pulchne, wilgotne i puszyste, nie za słodkie. A dodatek jabłek sprawia, ze są jeszcze bardziej wilgotne i naprawdę pyszne. Z kolei szczypta cynamonu nadaje im ciekawego charakteru. Polecam!
Jeśli lubicie murzynka i czekoladowe wypieki z dodatkiem jabłka to polecam Wam wypróbować ten oto przepis. Muffinkowe murzynki wychodzą pulchne, wilgotne i puszyste, nie za słodkie. A dodatek jabłek sprawia, ze są jeszcze bardziej wilgotne i naprawdę pyszne. Z kolei szczypta cynamonu nadaje im ciekawego charakteru. Polecam!
Składniki
Ilość
Składnik
średnie jabłka
mąki pszennej
jajka
cukru
masła
kakao
maślanki
wody gazowanej
proszku do pieczenia
cynamonu
Sposób przygotowania
Jabłka umyć, obrać i pokroić w grubszą kostkę, oprószyć cynamonem, wymieszać. Jajka, cukier utrzeć na gęstą i puszystą masę. Masło roztopić w rondelku, dodać kakao, wymieszać na gładką, jednolitą masę. Do miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać. Do masy jajecznej dodać masę kakaową, wymieszać. Następnie dodać maślankę, wodę i mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać do połączenia się składników. Gotowym ciastem wypełnić papilotki do wysokości 2/3, do każdej muffinki włożyć po kilka kawałków jabłka. Piec ok. 15 minut w temperaturze 180 °C (do suchego patyczka). Studzić na kratce.