KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!

Jogurtowe ciasto z broskwiniami

Przyg: 30 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 12
KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!
Filtry wyszukiwania
torcik_jogurtowy_z_brzoskiwniami.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
22 cm

  • Spód:

    Ilość Składnik
    masła
    180 g ciasteczek pełnoziarnistych/ herbatników maślanych/owsianych etc.
  • Masa:

    Ilość Składnik
    puszki brzoskwiń (każda po 480 g owoców po odsączeniu)
    ulubionego jogurtu naturalnego
    żelatyny
    śmietanki kremówki
    cukru pudru (lub więcej jeśli masa okaże się za mało słodka)
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    przezroczysta glazura do owoców lub jasna galaretka

Sposób przygotowania

Brzoskwinie osączyć z zalewy na papierowych ręcznikach.

Spód:

Masło rozpuścić.

Ciasteczka/herbatniki zmielić na pył w malakserze lub przełożyć do foliowego woreczka i zgnieść je na pył za pomocą wałka. Rozdrobnione ciasteczka zmiksować z roztopionym masłem. Powstałą masą ciasteczkową wyłożyć spód tortownicy o śr. 22 cm, dociskając dłonią i wyrównując wierzch. Wstawić do lodówki, żeby spód się schłodził.

Jogurt wymieszać z cukrem. Żelatynę zalać 1/4 szklanki wody, żeby napęczniała. Rozpuścić na małym ogniu, ewentualnie dodając odrobinę wody.

Rozpuszczoną żelatynę wymieszać z kilkoma łyżkami jogurtu, a następnie połączyć (stale mieszając) z pozostałym jogurtem. Masę schłodzić w lodówce przez kilkanaście minut (aż zacznie lekko tężeć). Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać do powoli tężejącej masy jogurtowej i delikatnie, ale zdecydowanym ruchem wymieszać.

Jedną trzecią kremu wyłożyć na ciasteczkowy spód. Ułożyć na nim część brzoskwiń, rozprowadzić pozostałą masę, wyrównać wierzch, schłodzić przez około 20 minut.

Na schłodzonym torciku ułożyć pokrojone wg własnego uznania brzoskwinie. Zalać je przezroczystą glazurą do owoców lub jasną tężejącą galaretką. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

Smacznego :)

Przyg: 30 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 12

Odkryj nowy wymiar deserów z naszym jogurtowym ciastem z brzoskwiniami! To jogurtowe ciasto z brzoskwiniami łączy w sobie kremową teksturę jogurtu z soczystością i słodko-kwaśnym smakiem brzoskwiń, tworząc niezapomniane doświadczenie kulinarne.

Nasze ciasto z brzoskwiniami jest nie tylko smaczne, ale również zdrowsze niż wiele innych deserów. Dzięki jogurtowi, który jest jednym z głównych składników, ciasto jest mniej kaloryczne, ale równie pyszne. Brzoskwinie dodają nie tylko koloru, ale również naturalnej słodyczy i witamin.

Jeśli szukasz idealnego deseru na letnią imprezę, to ciasto z brzoskwiniami jest dla Ciebie. Możesz je przygotować z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce, a jego smak tylko się pogłębi. To ciasto z brzoskwiniami jest tak wszechstronne, że pasuje zarówno na elegancką kolację, jak i na luźne spotkanie z przyjaciółmi.

Nie daj się zwieść prostocie tego przepisu. Ostateczny efekt jest zaskakująco wyrafinowany i z pewnością zrobi wrażenie na każdym, kto spróbuje. Ciasto z brzoskwiniami to prawdziwy hit, który zniknie z talerza w mgnieniu oka.

Więc jeśli masz ochotę na coś wyjątkowego, ale jednocześnie prostego w przygotowaniu, nasze jogurtowe ciasto z brzoskwiniami jest idealnym wyborem. Smacznego!


torcik_jogurtowy_z_brzoskiwniami_2.JPG

Zdjęcia Czytelników

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-06-16 08:11:01

    @M - niestety nie wiem, nigdy nie używałam Śnieżki.

    Twój komentarz
  • m m
    2014-06-15 07:08:09

    Pani Kasiu, a czy w tym wszystkich przepisach ze śmietaną kremówką- czy można ją zastąpić śnieżką ?? tylko ile jej dać?? (1 opakowanie jest chyba na 3/4 szklanki mleka)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-04-27 17:34:42

    @M - nie zrobią. Kremówkę dodajemy, gdy masa zacznie lekko tężeć, ale nie gdy już stężeje, czyli na początku procesu tężenia, mieszamy delikatnie, ale zdecydowanymi ruchami (można zmiksować na wolnych obrotach). Kremówkę zawsze daję na koniec i nie zdarzyło mi się jeszcze, by zrobiły się jakieś grudki, także śmiało. Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • m m
    2014-04-27 13:32:37

    hmm kremówke wmieszac jak masa będzie juz tężeć a wtedy nie zrobią sie grudki???

    Twój komentarz
  • eniutk eniutk
    2014-04-24 15:15:51

    Mmm.... super !!! W sobotę biorę się do pracy :)

    Twój komentarz
  • 2013-03-19 13:56:12

    uwielbiam serniczek z brzoskwinia :D

    Twój komentarz
  • 2013-03-07 23:39:39

    KASIU ALE NIE POBIJE TWOJEGO SERNIKA Z ROSĄ!!!!!TEGO JESTEM PEWNA JAK TEGO ZE MAM NA IMIĘ MARZENA HAHHAHAAH!!!!!!!!!!!!

    Twój komentarz
  • 2013-03-07 23:38:01

    WYGLĄDA PYCHA!!!!!!!!

    Twój komentarz
  • gin gin
    2013-03-07 17:52:07

    Takie lekkie, orzeźwiające desery uwielbiam latem :)

    Twój komentarz
  • 2013-03-06 21:12:34

    mniam mniam :D

    Twój komentarz
  • Catherine Catherine
    2013-03-06 07:57:25

    Kasiu! Cieszę się, że wróciłaś! a wraz z Tobą wiosna nam tu zawitała w postaci słonecznego torciku:) Rozumiem, że to taki starterek na dobry początek? Widzę, że dopiero się rozkręcasz, więc czekam na te słodkie szaleństwa prawdziwie wiosenne...Póki co dużo zdrowia dla Ciebie i córeczki :-)Pozdrawiam ciepło!

    Twój komentarz
  • 2013-03-05 18:15:24

    Pysznie wygląda a jak smakuje ??? zjadłbym kawałek a może dwa :)...

    Twój komentarz
  • 2013-03-05 11:42:24

    moje pasje - Eliza, oj ja też :)

    Twój komentarz
  • kamycha kamycha
    2013-03-05 09:37:37

    Ha no to ciasto na Dzień Kobiet jak znalazł,wniesie trochę słońca i radości do domu.Piękna zastawa Kasiu :)

    Twój komentarz
  • 2013-03-05 09:18:50

    Kasiu tęskniłam i to baaaardzo!!!!!!!!!

    Twój komentarz
  • Jola Szyndlarewicz Jola Szyndlarewicz
    2013-03-05 08:58:52

    Cudowny torcik, taki śnieżnobiały .... i te brzoskwinie na wierzchu tak pięknie ułożóne:) pozdrawiam i cieszę sie, zę wracacie do zdrowia

    Twój komentarz
  • 2013-03-04 23:13:37

    Małgorzata Szczepańska też sie cieszę :) bardzo sie za Wami stęskniłam :) i postaram się szybko zrekompensować Wam długą przerwe ;)

    Twój komentarz
  • 2013-03-04 22:41:46

    o jak super że wróciłaś i już zabieram się za studiowanie przepisu bo strasznie stęskniłam się za twoimi słodkościami :)

    Twój komentarz
  • Nemi Nemi
    2013-03-04 21:59:35

    Efektowny torcik:) Choroba nigdy nie sprzyja gotowaniu:/ Wyjątkiem jest rosół;)

    Twój komentarz
  • Małgorzata Małgorzata
    2013-03-04 21:47:04

    fantastyczny i torcik i przepis. A za mną ostatnio tak chodziło ciasto z brzoskwiniami :)

    Twój komentarz
  • 2013-03-04 21:21:47

    Halina Kreskowiak - proszę bardzo :) nawet dwie :)

    Twój komentarz
  • 2013-03-04 21:21:26

    Waldi Horn - oj, to szczerze współczuję tej ścisłej diety i nie zazdroszczę :(

    Twój komentarz
  • 2013-03-04 21:19:59

    Ewa Futomka - bardzo się cieszę, że przypadły do gustu :)

    Twój komentarz
  • 2013-03-04 21:19:04

    Kamilla Wijata - Córcia miewa się już całkiem dobrze, mnie choróbsko jeszcze trochę trzyma, ale zaraziłam męża, więc teraz on nieborak cierpi :)

    Twój komentarz
  • 2013-03-04 19:57:09

    Poproszę porcję :)

    Twój komentarz
  • Cynamonowy Pył Cynamonowy Pył
    2013-03-04 18:35:16

    Wygląda Pysznie ! Tęskniliśmy :)

    Twój komentarz
  • 2013-03-04 18:14:36

    oczy mi sie spociły od parszenia - a ja od ponad roku na ścisłej ;(

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2013-03-04 17:01:28

    Torcik wygląda obłędnie! Pięknie słoneczny .:)Życzę zdrowka Córci. Pozdrawiam :)

    Twój komentarz
  • 2013-03-04 15:18:02

    pyszny...

    Twój komentarz
  • 2013-03-04 14:50:04

    Apetycznie wygląda!!!!!!

    Twój komentarz
  • 2013-03-04 14:21:52

    ja tesknilam! ciasteczka czerwone walentynkowe podbily serce męża i sasiadow:)))

    Twój komentarz
  • 2013-03-04 13:28:02

    Taki bym teraz chetnie zjadla....

    Twój komentarz
  • 2013-03-04 13:20:17

    jaka cudna, wiosenna piękność !

    Twój komentarz
  • 2013-03-04 13:14:15

    :)

    Twój komentarz
  • 2013-03-04 13:01:01

    sliczny taki prawdziwie sloneczny deser

    Twój komentarz
  • 2013-03-04 12:55:21

    Nareszcie Kasiu, a jak Wasze zdrówka ? :)

    Twój komentarz
  • olimpia34 olimpia34
    2013-03-04 11:59:11

    Wiosna na talerzu, wygląda tak kusząco i pięknie:-)

    Twój komentarz
  • Lucyna Lucyna
    2013-03-04 11:50:01

    Super! i mało kalorii :)

    Twój komentarz
  • Babeczka Babeczka
    2013-03-04 11:35:20

    Wygląda bajecznie!:)

    Twój komentarz
  • Ola Ola
    2013-03-04 11:22:49

    Nawet nie wiesz jak ostatnio brakuje mi takich owocowych, lżejszych słodkości ;)

    Twój komentarz
  • Inspirowane Smakiem Inspirowane Smakiem
    2013-03-04 05:50:56

    Tort wygląda bardzo elegancko. Życzę już całkowitego powrotu do zdrowia!

    Twój komentarz
  • pieczarka mysia pieczarka mysia
    2013-03-04 05:47:11

    Wygląda wspaniale! :) przynosi nadzieję na wiosnę!

    Twój komentarz

Jogurtowe ciasto z broskwiniami

Jogurtowe ciasto z broskwiniami

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 0 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Forma: 22 cm

Opis

Odkryj nowy wymiar deserów z naszym jogurtowym ciastem z brzoskwiniami! To jogurtowe ciasto z brzoskwiniami łączy w sobie kremową teksturę jogurtu z soczystością i słodko-kwaśnym smakiem brzoskwiń, tworząc niezapomniane doświadczenie kulinarne.

Nasze ciasto z brzoskwiniami jest nie tylko smaczne, ale również zdrowsze niż wiele innych deserów. Dzięki jogurtowi, który jest jednym z głównych składników, ciasto jest mniej kaloryczne, ale równie pyszne. Brzoskwinie dodają nie tylko koloru, ale również naturalnej słodyczy i witamin.

Jeśli szukasz idealnego deseru na letnią imprezę, to ciasto z brzoskwiniami jest dla Ciebie. Możesz je przygotować z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce, a jego smak tylko się pogłębi. To ciasto z brzoskwiniami jest tak wszechstronne, że pasuje zarówno na elegancką kolację, jak i na luźne spotkanie z przyjaciółmi.

Nie daj się zwieść prostocie tego przepisu. Ostateczny efekt jest zaskakująco wyrafinowany i z pewnością zrobi wrażenie na każdym, kto spróbuje. Ciasto z brzoskwiniami to prawdziwy hit, który zniknie z talerza w mgnieniu oka.

Więc jeśli masz ochotę na coś wyjątkowego, ale jednocześnie prostego w przygotowaniu, nasze jogurtowe ciasto z brzoskwiniami jest idealnym wyborem. Smacznego!


Składniki

  • Spód:

    Ilość Składnik
    masła
    180 g ciasteczek pełnoziarnistych/ herbatników maślanych/owsianych etc.
  • Masa:

    Ilość Składnik
    puszki brzoskwiń (każda po 480 g owoców po odsączeniu)
    ulubionego jogurtu naturalnego
    żelatyny
    śmietanki kremówki
    cukru pudru (lub więcej jeśli masa okaże się za mało słodka)
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    przezroczysta glazura do owoców lub jasna galaretka

Sposób przygotowania

Brzoskwinie osączyć z zalewy na papierowych ręcznikach.

Spód:

Masło rozpuścić.

Ciasteczka/herbatniki zmielić na pył w malakserze lub przełożyć do foliowego woreczka i zgnieść je na pył za pomocą wałka. Rozdrobnione ciasteczka zmiksować z roztopionym masłem. Powstałą masą ciasteczkową wyłożyć spód tortownicy o śr. 22 cm, dociskając dłonią i wyrównując wierzch. Wstawić do lodówki, żeby spód się schłodził.

Jogurt wymieszać z cukrem. Żelatynę zalać 1/4 szklanki wody, żeby napęczniała. Rozpuścić na małym ogniu, ewentualnie dodając odrobinę wody.

Rozpuszczoną żelatynę wymieszać z kilkoma łyżkami jogurtu, a następnie połączyć (stale mieszając) z pozostałym jogurtem. Masę schłodzić w lodówce przez kilkanaście minut (aż zacznie lekko tężeć). Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać do powoli tężejącej masy jogurtowej i delikatnie, ale zdecydowanym ruchem wymieszać.

Jedną trzecią kremu wyłożyć na ciasteczkowy spód. Ułożyć na nim część brzoskwiń, rozprowadzić pozostałą masę, wyrównać wierzch, schłodzić przez około 20 minut.

Na schłodzonym torciku ułożyć pokrojone wg własnego uznania brzoskwinie. Zalać je przezroczystą glazurą do owoców lub jasną tężejącą galaretką. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

Smacznego :)