KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!

Waniliowy sernik z rabarbarem

Przyg: 40 min Pieczenie: 60 min
Średni
Porcje: 12
KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!
Filtry wyszukiwania
sernik%20z%20rabarbarem_1.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
24 cm

  • Ciasto na spód:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej (użyłam krupczatki)
    cukru pudru
    zimnego masła
    żółtka
    skórka otarta z 1/3 cytryny
  • Masa serowa:

    Ilość Składnik
    tłustego twarogu, zmielonego trzykrotnie
    żółtka (z dużych jajek)
    cukru pudru (więcej jeśli lubicie słodsze ciasta)
    miękkiego masła
    białek
    ekstraktu z wanilii
    budyniu waniliowego (proszku)*
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    rabarbaru (można mniej, jesli chcecie tylko delikatnie czuć jego posmak w serniku)
    cukru

Sposób przygotowania

Ciasto kruche na spód:

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem. Dodać masło pokrojone w wiórki, skórkę oraz żółtka, zagnieść szybko ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.
Spód tortownicy o śr. 24 cm wyłożyć papierem do wypieków.
Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć dno tortownicy. Podpiec ok. 12 minut w temp. 180°C. Wyjąć z piekarnika.

Rabarbar umyć, odkroić twarde końcówki, pokroić na 1 cm kawałki, przełożyć do miski, posypać cukrem, wymieszać.

Zmielony twaróg utrzeć na jednolitą masę z masłem, żółtkami, połową cukru, ekstraktem waniliowym i budyniem. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo (po 1 łyżce) dodawać cukier, dalej ubijając (cukier dosypywać co ok. 30 sekund). Po dodaniu całego cukru piana powinna być bardzo sztywna (powinna dać się kroić nożem) i lśniąca. Rabarbar dodać do masy serowej, wymieszać. Dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać całość drewnianą łyżką. Masę serową wyłożyć na podpieczony spód, wierzch wyrównać.
Piec ok. 50 minut w temp. 160 °C (po upływie około 30 minut można przykryć wierzch sernika papierem do wypieków, jeśli rumieni się zbyt szybko).

Studzić w piekarniku, po upływie ok. 30 min można lekko uchylić drzwiczki piekarnika. Sernik pozostawić w nim do całkowitego wystudzenia. Wystudzony schłodzić w lodówce przez kilka godzin.


Smacznego :)

Przyg: 40 min Pieczenie: 60 min
Średni
Porcje: 12

Jak tylko pojawia się rabarbar staram się skorzystać z niego do granic możliwości i upiec ile się tylko da ciast z jego udziałem. Przyszła więc kolei na sernik, dla odmiany od drożdżowego, kruchego czy też ucieranego ciasta, choć do niech niewątpliwie też jeszcze wrócę. :)

Tym razem postawiłam na sernik zwarty i puszysty, mało kremowy, raczej delikatny, przypominający nieco sernik wiedeński. Mocno waniliowy, dość słodki, by złagodzić kwaskowaty posmak rabarbaru, ale nie przesłodzony.

Polecam zwłaszcza wielbicielom puszystych, delikatnych serników.

sernik%20z%20rabarbarem_2.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-06-13 11:01:21

    @Catherine - Kasiu, u nas na szczęście na rabarbar jest wielu chętnych. :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-06-13 11:00:15

    @Kama - tak, jak najbardziej. Dziekuję pięknie za miłe słowa. Pozdrawiam!

    Twój komentarz
  • Catherine Catherine
    2013-06-13 09:34:49

    Sernika z rabarbarem jeszcze nie jadłam i nie piekłam. Trochę dlatego,że u mnie chętnych na rabarbar brak, choć ja akurat lubię:) Rzadko piekę coś z rabarbarem. Jak juz to Kasiu Twoje ciasto kruche z rabarbarem / truskawkami - pyszne! uwielbiam je! Ale co by nie mówić ten Sernik waniliowy z rabarbarem wygląda naprawdę przeapetycznie...

    Twój komentarz
  • kama kama
    2013-06-13 09:03:51

    czy można zrobić bez spodu? świetny blog, pozdrawiam :)

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2013-06-12 21:35:07

    Kasiu, serniczek prezentuje się bardzo pysznie :)

    Twój komentarz
  • kamycha kamycha
    2013-06-12 19:59:01

    Pozostaje mi popatrzeć na tą pyszotę , bo nie mam gdzie go upiec z powodu awarii piekarnika .

    Twój komentarz
  • Maggie Maggie
    2013-06-12 10:19:40

    Wspanialy sernik! Z Philadelphia pewnie tez by sie udal, wiec moze wyprobuje, poki sezon na rabarbar trwa :)

    Twój komentarz

Waniliowy sernik z rabarbarem

Waniliowy sernik z rabarbarem

Przygotowanie: 40 min. Pieczenie: 60 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 12

Forma: 24 cm

Opis

Jak tylko pojawia się rabarbar staram się skorzystać z niego do granic możliwości i upiec ile się tylko da ciast z jego udziałem. Przyszła więc kolei na sernik, dla odmiany od drożdżowego, kruchego czy też ucieranego ciasta, choć do niech niewątpliwie też jeszcze wrócę. :)

Tym razem postawiłam na sernik zwarty i puszysty, mało kremowy, raczej delikatny, przypominający nieco sernik wiedeński. Mocno waniliowy, dość słodki, by złagodzić kwaskowaty posmak rabarbaru, ale nie przesłodzony.

Polecam zwłaszcza wielbicielom puszystych, delikatnych serników.

Składniki

  • Ciasto na spód:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej (użyłam krupczatki)
    cukru pudru
    zimnego masła
    żółtka
    skórka otarta z 1/3 cytryny
  • Masa serowa:

    Ilość Składnik
    tłustego twarogu, zmielonego trzykrotnie
    żółtka (z dużych jajek)
    cukru pudru (więcej jeśli lubicie słodsze ciasta)
    miękkiego masła
    białek
    ekstraktu z wanilii
    budyniu waniliowego (proszku)*
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    rabarbaru (można mniej, jesli chcecie tylko delikatnie czuć jego posmak w serniku)
    cukru

Sposób przygotowania

Ciasto kruche na spód:

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem. Dodać masło pokrojone w wiórki, skórkę oraz żółtka, zagnieść szybko ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.
Spód tortownicy o śr. 24 cm wyłożyć papierem do wypieków.
Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć dno tortownicy. Podpiec ok. 12 minut w temp. 180°C. Wyjąć z piekarnika.

Rabarbar umyć, odkroić twarde końcówki, pokroić na 1 cm kawałki, przełożyć do miski, posypać cukrem, wymieszać.

Zmielony twaróg utrzeć na jednolitą masę z masłem, żółtkami, połową cukru, ekstraktem waniliowym i budyniem. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo (po 1 łyżce) dodawać cukier, dalej ubijając (cukier dosypywać co ok. 30 sekund). Po dodaniu całego cukru piana powinna być bardzo sztywna (powinna dać się kroić nożem) i lśniąca. Rabarbar dodać do masy serowej, wymieszać. Dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać całość drewnianą łyżką. Masę serową wyłożyć na podpieczony spód, wierzch wyrównać.
Piec ok. 50 minut w temp. 160 °C (po upływie około 30 minut można przykryć wierzch sernika papierem do wypieków, jeśli rumieni się zbyt szybko).

Studzić w piekarniku, po upływie ok. 30 min można lekko uchylić drzwiczki piekarnika. Sernik pozostawić w nim do całkowitego wystudzenia. Wystudzony schłodzić w lodówce przez kilka godzin.


Smacznego :)