Przygotowanie: 40 min. Pieczenie: 60 min
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: 12
Forma: 24 cm
Jak tylko pojawia się rabarbar staram się skorzystać z niego do granic możliwości i upiec ile się tylko da ciast z jego udziałem. Przyszła więc kolei na sernik, dla odmiany od drożdżowego, kruchego czy też ucieranego ciasta, choć do niech niewątpliwie też jeszcze wrócę. :)
Tym razem postawiłam na sernik zwarty i puszysty, mało kremowy, raczej delikatny, przypominający nieco sernik wiedeński. Mocno waniliowy, dość słodki, by złagodzić kwaskowaty posmak rabarbaru, ale nie przesłodzony.
Polecam zwłaszcza wielbicielom puszystych, delikatnych serników.
Ilość | Składnik |
---|---|
mąki pszennej (użyłam krupczatki) | |
cukru pudru | |
zimnego masła | |
żółtka | |
skórka otarta z 1/3 cytryny |
Ilość | Składnik |
---|---|
tłustego twarogu, zmielonego trzykrotnie | |
żółtka (z dużych jajek) | |
cukru pudru (więcej jeśli lubicie słodsze ciasta) | |
miękkiego masła | |
białek | |
ekstraktu z wanilii | |
budyniu waniliowego (proszku)* |
Ilość | Składnik |
---|---|
rabarbaru (można mniej, jesli chcecie tylko delikatnie czuć jego posmak w serniku) | |
cukru |
Ciasto kruche na spód:
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem. Dodać masło pokrojone w wiórki, skórkę oraz żółtka, zagnieść szybko ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.
Spód tortownicy o śr. 24 cm wyłożyć papierem do wypieków.
Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć dno tortownicy. Podpiec ok. 12 minut w temp. 180°C. Wyjąć z piekarnika.
Rabarbar umyć, odkroić twarde końcówki, pokroić na 1 cm kawałki, przełożyć do miski, posypać cukrem, wymieszać.
Zmielony twaróg utrzeć na jednolitą masę z masłem, żółtkami, połową cukru, ekstraktem waniliowym i budyniem. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo (po 1 łyżce) dodawać cukier, dalej ubijając (cukier dosypywać co ok. 30 sekund). Po dodaniu całego cukru piana powinna być bardzo sztywna (powinna dać się kroić nożem) i lśniąca. Rabarbar dodać do masy serowej, wymieszać. Dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać całość drewnianą łyżką. Masę serową wyłożyć na podpieczony spód, wierzch wyrównać.
Piec ok. 50 minut w temp. 160 °C (po upływie około 30 minut można przykryć wierzch sernika papierem do wypieków, jeśli rumieni się zbyt szybko).
Studzić w piekarniku, po upływie ok. 30 min można lekko uchylić drzwiczki piekarnika. Sernik pozostawić w nim do całkowitego wystudzenia. Wystudzony schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
Smacznego :)