Przygotowanie: 10 min. Pieczenie: 0 min
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: 6
Banalnie prosty i szybki deser, czyli tradycyjny angielski deser. Klasyczna wersja zawiera truskawki, które ja podmieniłam na jagody. Oprócz nich deser składa się z ubitej śmietanki i pokruszonej chrupiącej bezy. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji robic Eton Mess z jagodami to bardzo Wam polecam, bo jest przepyszne, choć wersji z truskawkami też nie można nic zarzucić. ;)
Ilość | Składnik |
---|---|
jagód | |
drobnego cukru do wypieków | |
cukru pudru | |
śmietanki kremówki 30% | |
50 g | bezików |
Jagody oczyścić, umyć, zasypać cukrem, by puściły nieco soku.
Kremówkę ubić z cukrem pudrem, aż będzie gęsta, nie musi być bardzo sztywna.
Bezy pokruszyć na niezbyt małe kawałki. Dodać do ubitej śmietany i delikatnie wymieszać.
Jagody układać w pucharkach na przemian z masą śmietanowo-bezową zaczynając od jagód. Wierzch udekorować całymi bezami lub bitą śmietaną.
Smacznego :)