Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 50 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 10
Forma: 22 cm
Sernik to jeden z tych wypieków, które nigdy mi się nie nudzą :), może to dlatego, że jest tyle możliwości smakowych tego deseru? Ten również bardzo przypadł mi do gustu. Sama już nie wiem, który z serników zaprezentowanych na blogu jest najsmaczniejszy, bo na ogół gdy spróbuję nowego, to wydaje mi się, że to właśnie ten powinien stanąć na podium. ;) Nie będę Wam więc pisać po raz kolejny, że to jeden z najlepszych serników na blogu. :) Sami oceńcie, który Wam najbardziej przypadł do gustu. Ja powiem tylko tyle, że jeśli lubicie jagody i serniki to wypróbowując ten przepis nie będziecie zawiedzeni. :) Sernik wychodzi mocno kremowy, mazisty, taki jak u nas w domu lubimy najbardziej. Zdecydowanie nie jest to sernik o delikatnej, puszystej strukturze, choćby dlatego, że nie ubijamy białek, ale właśnie dlatego jest taki pyszny. W tym połączeniu po prostu nie pasowałaby inna struktura masy serowej. Poza tym dzięki nieubijaniu jajek możecie być pewni, że nie opadnie on Wam nawet pół centymetra. Sernik wychodzi równy jak stół. No i jest przepyszny. Ale najlepiej sami się przekonajcie. :)
Ilość | Składnik |
---|---|
ciasteczek Oreo | |
masła |
Ilość | Składnik |
---|---|
tłustego twarogu mielonego trzykrotnie (może być twaróg wiaderkowy, ale musi być zwarty i ścisły) | |
śmietanki kremówki | |
serka mascarpone | |
300 g | białej czekolady |
cukru pudru | |
jajka | |
jagód, wcześniej przebranych i umytych | |
ekstraktu lub pasty z wanilii |
Ilość | Składnik |
---|---|
śmietanki kremówki 30% | |
cukru pudru | |
jagód |
Spód:
Ciasteczka rozkruszyć wałkiem lub w malakserze na proszek (razem z kremowym środkiem). Masło rozpuścić w rondelku, dodać do pokruszonych ciasteczek, wymieszać.
Spód tortownicy o śr. 20-22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie wykładać. Masę ciasteczkową wyłożyć równomiernie na spód tortownicy, dociskając łyżką lub palcami. Schłodzić kilka minut w lodówce.
Masa serowa:
Białą czekoladę rozpuścić razem ze śmietanką w kąpieli wodnej, przestudzić.
Jagody zmiksować na mus w malakserze/blenderze.
Do misy miksera przełożyć wszystkie składniki masy serowej (oprócz śmietanki z czekoladą) zmiksować na średnich obrotach do momentu aż masa będzie jednolita i gładka. Dodać przestudzoną czekoladę, zmiksować.
Masę serową wylać na ciasteczkowy spód.
Na dolna półkę piekarnika nagrzanego do temperatury 160-165 °C (z termoobiegiem 150° C) wstawić dużą brytfannę napełnioną do 1/2 wysokości gorącą wodą.
Sernik wstawić na środkową półkę (poziom nad brytfanną) i piec około 50 minut (aż wierzch sernika będzie ścięty (wyłączamy piekarnik, gdy na środku wierzchu sernik jeszcze lekko drży przy dotyku). Zostawiamy sernik do wystudzenia w piekarniku. Wystudzony schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Wierzch:
Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Wyłożyć na wierzch sernika. Na bitą śmietanę wyłożyć jagody.
Smacznego :)