Przygotowanie: 10 min. Pieczenie: 0 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 4
Jedne z lepszych lodów jakie miałam okazję jeść. Aksamitnie kremowe, o wyraźnym smaku Nutelli, dość słodkie, ale nie przesłodzone. Mnie zasmakowały, mimo że za samą Nutellą nie przepadam. Co istotne, nie wymagają maszynki do mrożenia. Wystarcza zaledwie trzy składniki i możemy cieszyć się intensywnym czekoladowo-orzechowym smakiem lodów. :) Autorem przepisu jest Clotilde Dusoulier, prowadząca bloga Chocolate&Zucchini. Polecam!
Ilość | Składnik |
---|---|
Nutelli lub innego kremu czekoladowo-orzechowego | |
niesłodzonego mleka kondensowanego | |
mleka (mój dodatek) |
Składniki zmiksować, schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Przelać do maszynki do lodów i przygotować lody zgodnie z instrukcją producenta. Lody można przygotować bez użycia maszyny. Schłodzoną masę przelewamy do pojemnika, wstawiamy do zamrażalnika na kilka godzin, w czasie mrożenia mieszamy lody co ok. 40-50 min (dzięki temu rozbijecie tworzące się kryształki lodu w masie).
Smacznego :)