Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 40 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 10
Forma: 22 cm
Ta włoska szarlotka to nic innego jak wilgotny biszkopt genueński o mocno cytrynowym aromacie połączony z jabłkami, najlepiej kwaskowatymi. Ale w prostocie tkwi siła, bo ciasto smakuje wyśmienicie. Niewiele ma wspólnego z naszą tradycyjną szarlotką, bardziej przypomina jabłecznik na cieście ucieranym, ale i tak jest pyszne.
Podobno najlepsze z bitą śmietaną z dodatkiem startej skórki cytrynowej, ale nam najbardziej smakowało bez dodatków.
Przepis pochodzi z Książki „Kuchnia włoska - ingrediencje i klasyczne przepisy” autorstwa Kate Whiteman, Jeni Wright i Angeli Boggiano. Bardzo Wam polecam. :)
Ilość | Składnik |
---|---|
jabłek (najlepiej Antonówki lub Golden delicious) | |
skórka starta z 1 dużej cytryny i sok z niej wyciśnięty | |
duże jajka | |
drobnego cukru (można zastąpić zwykłym) | |
mąki pszennej (najlepiej tortowej - typ 450) | |
proszku do pieczenia | |
masła, stopionego i przestudzonego | |
cukru z prawdziwą wanilią |
Nagrzać piekarnik do 180°C. Posmarować masłem tortownice o średnicy 22 cm, na spód wyłożyć papier do pieczenia.
Jabłka obrać, wyciąć gniazda i cienko pokroić, przełożyć do miski i spryskać sokiem z cytryny.
Jajka ubić z cukrem na puszystą i dość sztywną masę (powinna mieć gęstość prawie jak ubita piana z białek).
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, skórką cytrynowa i solą. Do masy jajecznej dodać połowę mąki. Delikatnie wymieszać drewniana łyżką lub mikserem na najwolniejszych obrotach. Ciągle mieszając dodać roztopione, przestudzone masło. Dodać resztę mąki, delikatnie wymieszać. Jabłka odsączyć z soku, który puściły. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do tortownicy.
Piec około 40 minut lub odrobinę dłużej (do suchego patyczka).
Upieczone ciasto pozostawić na 10 minut w piekarniku. Następnie wyjąć, delikatnie oddzielić nożem brzegi ciasta od tortownicy, zdjąć obręcz tortownicy i dalej studzić.
Oprószyć cukrem pudrem, podawać na ciepło lub zimno zgodnie z upodobaniami.
Smacznego :)